Carrrlos 08.02.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Hej, podpowiedźcie mi trochę, chrześniak w maju powędruje do I Komunii. Jaki jest przedział finansowy na prezenty dla takiego brzdąca? Niebawem podpytam go "co by chciał?" ... i co zrobić jak usłyszę od niego, że chce kasę nigdy nie byłem zwolennikiem prezentów typu, masz tu kopertę, sam sobie coś kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.02.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Jak dasz kase to rodzice mu zabiorą, lepiej kup mu prezencik, będzie rzeczywiście dla niego. Może on coś faktycznie podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 08.02.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 przeczuwam, ze powie KASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.02.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 kup to na co Cię stać, bez patrzenia na innych, nie jesteś kogoś zakładnikiem: może to być: zegarek, złoty łancuszek, rower a nawet dom. Unikam dawania kasy Dzwoni, koleżanka mojej żony i opowiada jej, jak przyszła prosić jej chrześnica ją na komunię i ma ze sobą listę i akurat chrzestna zgodnie z tą listą ma kupić drogi i określony model roweru (około 2tyś zł), przy tym są oczywiście rodzice tego dziecka w pełnej szczęśliwości. Naprawdę głupio jej się zrobiło, bo akurat nie każdym się przelewa a właśnie jej dzieci jeżdżą starym graciastym rowerem, a "gówniara" zachowuje się jak ją rodzice wychowali i po prostu żąda. Nie wiem jak to się skończyło, podejrzewam iż rower został kupiony, ale nie za 2tys.zł a za 350zł. Na liście był też komputer i inne drogie rzeczy. Niektórzy ludzie nie mają honoru i za grosz taktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 09.02.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 mój chrześniak miał komunie rok temu. tez miałam ten dylemat. poniewaz młody nie miał aparatu fotograficnzego wiec mu kupiłam . akurat trafiłam na promocję cyfrowego fuji za 300 zł nie jest to dla mnie mała kwota, ale np zegarek czy rower tez by tyle kosztował. zastanawiałam sie tez nad zegarkiem w podobnej cenie takim młodzieżowym lepszym. padło na cyfrówke i dzieciak był zachwycony. ale ja delikatnie podpytałam mame co zadeklarował chrzestny lub babcia. uważam że lista z drogimi prezentami jest nie na miejscu. to nie jest show z prezentami. obecnie czasy sa ciężkie i jednych stać na prezent za 50 zł a innych i za 1000 tylko po co?pozdrawiam Sylvia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.02.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Nasz córka miała komunie 4 lata temu temu, wczesniej uzgodnilismy o czym marzy. Oczywiście był to komputer Zawiadomilismy rodzinę o zrzutce na zasadzie ile kto chce, reszte dołozylismy sami. Rok temu miał komunie syn. On na odmianę marzył o aparacie cyfrowym. Również zawiadomilismy o zrzutce. Dostał cyfrówke nikona /uzywamy rodzinnie/ i poskładalismy komp. tez dla niego. Nie wiem, jak to jest w innych rodzinach, ale nasze dzieci miały juz wczesniej rowery i zegarki /żadne luksusowe/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ja dałabym jakieś 400-500 zł. Mniej więcej tyle ile kosztuje średnio przyzwoity rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.02.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 O tempora! O mores! Też mnie to czeka na wiosnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 09.02.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ja w ogóle uważam, że z tymi prezentami to jakieś nieporozumienie.W ogóle nie powinno ich być. Czy one w ogóle pasują do przymowania po raz pierwszy w życiu Komunii Św.? Nie widzę związku. Wg mnie to najgłupszy z polskich zwyczajów. W każdym razie, Carrrlos (aż 3 "r"!!!), prezent trzeba kupić. Podoba mi sie pomysł z aparatem cyfrowym. Co prawda moja rodzina jest bardziej wymagająca (oczywiście komputer lub coś innego na tym poziomie finansowym), ale oni sa wg mnie "specyficzni". Jeżeli chodzi o kasę to każda może się okazać za mała. Oczywiście prezent może się okazać za słaby, ale jednak wydaje mi się bezpieczniejszy. No chyba, że jest jakaś grupowa składka, jak u Majki, to kasa. ( moi krewni padliby z wrażenia, gdyby mieli tak jak Majka rozłozyć 1 komputer na całą rodzinę i jeszcze do niego dołożyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 10.02.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 No dobry temat : w tym maju chrześniak Misia, w przyszłym moja. Niestety nasz też chce kasę, myślimy o tym zeby dać 300-400 - na pewno nie więcej. Co zrobimy za rok, jeszcze nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 10.02.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 W tym roku wypada mojego męża chrześniaczki Ani komunia... za rok u mojego chrześniaka Jakuba... Prezencik w tym roku dla Ani - postanowiliśmy się zrzucić z kumą do spółki i już!!!! kupilismy rower ze wszystkimi bajerami super sprzęt za 600 zł łącznie czyli na głowe wypadło po 300 zł na kuma teraz w styczniu już kupiliśmy bo są obniżki do 25 % mysmy załapali się na 20% Za rok dla Jakuba napewno tak samo zrobimy Myślę że 300 zł is oki... oczywiście w zalezności czy stać na tyle Ale to najważniejsze aby mały "komunista" wyrósł na porządnego człowieka, bo poto jesteśmy MY OJCOWIE I MATKI CHRZESTNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.02.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Ale to najważniejsze aby mały "komunista" wyrósł na porządnego człowieka czyli aby mały "komunista" nie wyrósł na dużego komuniste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 10.02.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 i nadal mam mętlik w głowie, chociaż wiem, że żywej kasy nie chcę dać dziei za pomysły ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 10.02.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Ja chociaz jestem przeciwna dawaniu prezentow dla dzieci na komunie to juz wiem ,ze bedziemy musieli z mezem kupic komputer dla jego chrzesniaka bo dziecko tak bardzo wujka{czyli mojego meza prosilo}no i kurcze nie mam wyjscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 10.02.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Ja chociaz jestem przeciwna dawaniu prezentow dla dzieci na komunie to juz wiem ,ze bedziemy musieli z mezem kupic komputer dla jego chrzesniaka bo dziecko tak bardzo wujka{czyli mojego meza prosilo}no i kurcze nie mam wyjscia a co na to jego rodzice??? nic nie słyszeli? ile właściwie kosztuje taki komputer? czy ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 11.02.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 ja swojej Chrzesnicy kupilam magnetofon - taki za 299 zl, uwazam ze to jest calkiem w porzadku kwota. Wczesniej podpytalam rodzicow co chcialaby dostac. Od chrzestnego dostala rower - chyba za 350zl.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 11.02.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Hej, podpowiedźcie mi trochę, chrześniak w maju powędruje do I Komunii. Jaki jest przedział finansowy na prezenty dla takiego brzdąca? Niebawem podpytam go "co by chciał?" ... i co zrobić jak usłyszę od niego, że chce kasę nigdy nie byłem zwolennikiem prezentów typu, masz tu kopertę, sam sobie coś kupisz na dwa jointy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 11.02.2005 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Hej, podpowiedźcie mi trochę, chrześniak w maju powędruje do I Komunii. Jaki jest przedział finansowy na prezenty dla takiego brzdąca? Niebawem podpytam go "co by chciał?" ... i co zrobić jak usłyszę od niego, że chce kasę nigdy nie byłem zwolennikiem prezentów typu, masz tu kopertę, sam sobie coś kupisz na dwa jointy Modulor, nie pal tyle zielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 11.02.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Smutna lidka - oczywiscie,ze matka chrzesniaka mojego meza to slyszala,ale nie mysl sobie-absolutnie zadnego odzewu,tylko mily usmiech chwalacy obrotnosc swojego synka.Myslalam,ze mnie krew zaleje,ale coz moge zrobic.Komputer dla takiego gowniarza nie musi byc tak super wypasiony wiec mysle,ze ok 2000 tys trzeba bedzie dac,moze mniej nie wiem ,ostanio nie interesowalam sie tymi tematami.Tak czy siak taka suma to nie w kij dmuchal wiec jestem naprawde wkurzona!Jestem ciekawa co sobie upatrzy na slub?Moze samochod! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.02.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 ile właściwie kosztuje taki komputer? czy ktoś wie? można już kupić nowy kompletny (jendostka centralna + monitor) za sumę około 1300-1500zł i myśle iż wystarczy na początek. Ja bym jasno sprawę postawił, w rozmowie prywatnej z rodzicami komputer tak, ale na spółkę przynajmniej z drugim chrzesnym, co po 700zł, to nie po 1400zł. A może dzieciak wie iż chrzesna kasiasta i można zedrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts