Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile chrześniakowi na I Komunię

Carrrlos

Recommended Posts

Hej, podpowiedźcie mi trochę, chrześniak w maju powędruje do I Komunii. Jaki jest przedział finansowy na prezenty dla takiego brzdąca?

Niebawem podpytam go "co by chciał?"

... i co zrobić jak usłyszę od niego, że chce kasę :o nigdy nie byłem zwolennikiem prezentów typu, masz tu kopertę, sam sobie coś kupisz :wink:

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kup to na co Cię stać, bez patrzenia na innych, nie jesteś kogoś zakładnikiem: może to być: zegarek, złoty łancuszek, rower a nawet dom. Unikam dawania kasy

Dzwoni, koleżanka mojej żony i opowiada jej, jak przyszła prosić jej chrześnica ją na komunię i ma ze sobą listę i akurat chrzestna zgodnie z tą listą ma kupić drogi i określony model roweru (około 2tyś zł), przy tym są oczywiście rodzice tego dziecka w pełnej szczęśliwości. Naprawdę głupio jej się zrobiło, bo akurat nie każdym się przelewa a właśnie jej dzieci jeżdżą starym graciastym rowerem, a "gówniara" zachowuje się jak ją rodzice wychowali i po prostu żąda. Nie wiem jak to się skończyło, podejrzewam iż rower został kupiony, ale nie za 2tys.zł a za 350zł. Na liście był też komputer i inne drogie rzeczy. Niektórzy ludzie nie mają honoru i za grosz taktu.

mój chrześniak miał komunie rok temu. tez miałam ten dylemat. poniewaz młody nie miał aparatu fotograficnzego wiec mu kupiłam . akurat trafiłam na promocję cyfrowego fuji za 300 zł nie jest to dla mnie mała kwota, ale np zegarek czy rower tez by tyle kosztował. zastanawiałam sie tez nad zegarkiem w podobnej cenie takim młodzieżowym lepszym. padło na cyfrówke i dzieciak był zachwycony. ale ja delikatnie podpytałam mame co zadeklarował chrzestny lub babcia. uważam że lista z drogimi prezentami jest nie na miejscu. to nie jest show z prezentami. obecnie czasy sa ciężkie i jednych stać na prezent za 50 zł a innych i za 1000 tylko po co?

pozdrawiam Sylvia

Nasz córka miała komunie 4 lata temu temu, wczesniej uzgodnilismy o czym marzy. Oczywiście był to komputer :wink: Zawiadomilismy rodzinę o zrzutce na zasadzie ile kto chce, reszte dołozylismy sami. Rok temu miał komunie syn. On na odmianę marzył o aparacie cyfrowym. Również zawiadomilismy o zrzutce. Dostał cyfrówke nikona /uzywamy rodzinnie/ i poskładalismy komp. tez dla niego.

Nie wiem, jak to jest w innych rodzinach, ale nasze dzieci miały juz wczesniej rowery i zegarki /żadne luksusowe/.

Ja w ogóle uważam, że z tymi prezentami to jakieś nieporozumienie.W ogóle nie powinno ich być. Czy one w ogóle pasują do przymowania po raz pierwszy w życiu Komunii Św.? Nie widzę związku. Wg mnie to najgłupszy z polskich zwyczajów.

W każdym razie, Carrrlos (aż 3 "r"!!!), prezent trzeba kupić. Podoba mi sie pomysł z aparatem cyfrowym. Co prawda moja rodzina jest bardziej wymagająca (oczywiście komputer lub coś innego na tym poziomie finansowym), ale oni sa wg mnie "specyficzni".

Jeżeli chodzi o kasę to każda może się okazać za mała. Oczywiście prezent może się okazać za słaby, ale jednak wydaje mi się bezpieczniejszy. No chyba, że jest jakaś grupowa składka, jak u Majki, to kasa. ( moi krewni padliby z wrażenia, gdyby mieli tak jak Majka rozłozyć 1 komputer na całą rodzinę i jeszcze do niego dołożyć :) )

W tym roku wypada mojego męża chrześniaczki Ani komunia... za rok u mojego chrześniaka Jakuba...

Prezencik w tym roku dla Ani - postanowiliśmy się zrzucić z kumą do spółki

i już!!!! kupilismy rower ze wszystkimi bajerami super sprzęt za 600 zł łącznie czyli na głowe wypadło po 300 zł na kuma :D

teraz w styczniu już kupiliśmy bo są obniżki do 25 % mysmy załapali się na 20%

Za rok dla Jakuba napewno tak samo zrobimy :D

Myślę że 300 zł is oki... oczywiście w zalezności czy stać na tyle

Ale to najważniejsze aby mały "komunista" :lol: wyrósł na porządnego człowieka, bo poto jesteśmy MY OJCOWIE I MATKI CHRZESTNE :lol:

Ja chociaz jestem przeciwna dawaniu prezentow dla dzieci na komunie to juz wiem ,ze bedziemy musieli z mezem kupic komputer dla jego chrzesniaka bo dziecko tak bardzo wujka{czyli mojego meza prosilo}no i kurcze nie mam wyjscia :(

a co na to jego rodzice??? :o nic nie słyszeli?

ile właściwie kosztuje taki komputer? czy ktoś wie?

Hej, podpowiedźcie mi trochę, chrześniak w maju powędruje do I Komunii. Jaki jest przedział finansowy na prezenty dla takiego brzdąca?

... i co zrobić jak usłyszę od niego, że chce kasę :o nigdy nie byłem zwolennikiem prezentów typu, masz tu kopertę, sam sobie coś kupisz :wink:

na dwa jointy :)

na dwa jointy :)

Modulor, nie pal tyle zielska :lol: :D

Smutna lidka - oczywiscie,ze matka chrzesniaka mojego meza to slyszala,ale nie mysl sobie-absolutnie zadnego odzewu,tylko mily usmiech chwalacy obrotnosc swojego synka.Myslalam,ze mnie krew zaleje,ale coz moge zrobic.Komputer dla takiego gowniarza nie musi byc tak super wypasiony wiec mysle,ze ok 2000 tys trzeba bedzie dac,moze mniej nie wiem ,ostanio nie interesowalam sie tymi tematami.Tak czy siak taka suma to nie w kij dmuchal wiec jestem naprawde wkurzona!Jestem ciekawa co sobie upatrzy na slub?Moze samochod! :D

ile właściwie kosztuje taki komputer? czy ktoś wie?

można już kupić nowy kompletny (jendostka centralna + monitor)

za sumę około 1300-1500zł i myśle iż wystarczy na początek.

Ja bym jasno sprawę postawił, w rozmowie prywatnej z rodzicami komputer tak, ale na spółkę przynajmniej z drugim chrzesnym, co po 700zł, to nie po 1400zł.

A może dzieciak wie iż chrzesna kasiasta i można zedrzeć.