Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kochani jak długo czekaliście na warunki zabudowy?

Recommended Posts

Czekam na ten podstawowy dokument już pełne trzy miesiące i zaczynam się zastanawiać czy nie złożyć zażalenia w Samorządowym Kolegium Odwoławczym. Urząd ma toretycznie na rozpatrzenie wniosku 30 dni, dałem im jeszcze dwa miesiące i chyba starczy.

Napiszcie proszę jak to było w Waszej sytuacji, może to być bardzo pouczaące...

Zygmor

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na szczęście elektrykę mam załatwioną, bo rozbudowuję istniejący już domek 24m2 na dwóch poziomach, ok. 40m2 użytkowych, mam wodę, szambo, zapisałem się na wodociąg, tylko do gazu mam ponad 100m i dwie działki sąsiadów, bo na sąsiedniej ulicy.

Dlatego pocieszam się, że to tak długo nie będzie trwało.

zygmor, nie chcę Cię załamywać ale ja czekałam na wz 10 miesięcy (w Krakowie), z pozwoleniem na budowę zamknęłam sie w 1 roku, co było podobno niezwykłym sukcesem - choć dla mnie to była katastrofa i opóźnienie wszystkiego o cały sezon. Ale w Krakowie urząd (Wydział Architektury) ma klamki tylko z jednej strony - od wewnątrz. Dom wariatów? Paranoja jakaś... Już zwątpiłam w to, że cokolwiek wybuduję, choć już mam te za...ne papiery.

Forum zaczęłam odwiedzać z chwilą złożenia wniosku o wz (9.09.2003). Dzisiaj jestem prawie w tym samym miejscu z budową, nie z mojej winy... :evil: Zrobiłam wszystko, co było możliwe i ekonomicznie uzasadnione. Żal d... ściska, jak idę na działkę, a tam nie ma jeszcze mojego domu. :cry:

Na nasze warunki otrzymałem błyskawicznie - po pół roku. Ostatnie miesiące byłęm w urzędzie dosłownie codziennie (jak się nie dało to dzwoniliśmy). Część spraw sami załątwialiśmy - wożenie urbanisty na wizję lokalną, zaworzenie papierów z urzędnikiem do miasta wojewódzkiego... ech to były czasy, jak się groziło że się mordę obije...

Ale załątwiliśmy w pół roku co wywarło ogromne wrażenie...

kłania się kpa. art. 35,36 i 12. sprawy mają być załatwione bez zbędnej zwłoki. w razie wątpliwości - 1 miesiąc od złożenia wniosku, w sprawie wyjątkowo skomplikowanej - 2 miesiące. postępowanie może być wstrzymane do czasu dostarczenia dodatkowych dokumentów. ale ani dnia dłużej. to obowiązuje WSZYSTKICH!! niezależnie czy jest to wydz. arch. czy energetyka. trochę gorzej jest, gdy gmina nie ma planu zagosp. terenu: postepowanie można wstrzymać na rok (ale z uzasadnionych przyczyn takich jak np. brak możliwości dostosowania się do istn zabudowy i inne), ale po tym terminie należy wydać decyzję (odmowną, lub nie).

i jeszcze jedno: nie można wydać decyzji o war. zabudowy i zagosp. terenu na TERENACH (A NIE OBSZARACH) OBJĘTYCH EKSPLOATACJĄ GÓRNICZĄ. postępowanie jest wtedy zawieszone do czasu zatwierdzenia nowego planu.

Prawie 5 miesięcy, ale mogło być krócej tylko że Zarząd Dróg Wojewódzkich opóźnił nam wszystko o ponad 2 miesiące, bo Panu nie zgadzały się numery działek na mapce (po prostu działka miała 2 numery bo nie wymazali starego) i kazał nam dostarczać całe sterty dokumentów na potwierdzenie prawidłowego numeru.