Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

RuppCeramika czy Roben?

Zastrzegam sie ze ponizsze dywagacje sa subiektywne 8)

Do 2.06 byly nizsze ceny na Robena, aktualnie podskoczyly o 7%. Na wiesc o podwyzce zaczelismy sie z zona zastanawiac nad rezygnacja z dachowki cementowej i kupnem Robena. Ladna, ceramiczna, kolor miedziany (angoba), tylko ten polysk nas denerwowal. Poza tym mielismy dziwne wrazenie ze gdzie w hurtowni ogladamy wystawke to zawsze z kilku dachowek Robena ten "lakier" odpryskuje. W ktorejs z przypadkowych hurtowni do ktorych wstepowalem podpytac o jakosc Robena facet nagle zaproponowal "moze by tak RuppCeramike". Cenowo wyszlo nawet tak samo (na Syriusza Ruppa upust 20%), kolor - czerwien naturalna - super, dokladnie taki jak chcielismy, no i porzadne wykonanie.

Co do gwarancji

Roben - 30 lat (10 na przemarzanie)

RuppCeramika - 20 lat (20 na przemarzanie)

Poza powyzszym - podobny temat ciagnie sie juz w watku "dachowka cementowa czy ceramiczna" do ktorego zapraszam.

Pozdrawiam

Adamski

Witam,

Staliśmy przed tym dylematem w zeszłym roku 8)

Wybór padł na Ruppa wzór Neptun. Myślelismy jeszcze o Achacie, ale był duuuużo droższy od Neptuna. A ten wyszedł bardzo tanio.

Hurtownia odebrała od nas wszystkie nadwyżki co do sztuki, i to nie tylko dachówek, ale po prostu wszystko co zostało. To też ważne - bo uzbierało się tego około 800 PLN.

Hurtownię mogę polecić jeśli trzeba. Jest w Jankach k. Warszawy. Nikt nie da większego rabatu na Ruppa od nich. Sprawdziłem. Dostalismy 20% na całość. Inni dawali około 18% na dachówkę podstawowa, która jest najmniejszym kosztem tego zakupu i 15% na resztę.

PS.

Jak ktoś chce zobaczyć jak wyglada Neptun na dachu, to proszę kliknać w moja stronę - niestety coś słabo chodzi i pokazuje jakiś bład, ale wystarczy nacisnać "odśwież" i jest OK :wink:

No i wybrałem :

Rupp -kolor jasny brąz - upust 25% ( cena za podstawową 2,18zł. netto)

Widziałem taki dach , podobał nam sie :))

• 3 months później...

WITAJCIE

Chcę pokryć dach dachówką cementową ,w grę wchodzi Braas albo Euronit

za pierwszym przemawia powszechność i w pewnym sensie pewność co do jakości,za drugim z kolei cena około 15% taniej.

co radzicie,może ktos miał już podobny dylemat i coś rozsądnego może mi doradzić...czekam gdyż muszę już lada dzień się decydować..

pozdrawiam..

Ja mam Euronit na dachu juz 2 rok....jest wszystko ok

pozatym Euronit to tez znana firma...zaden wynalazek...

Kumpelka ma Brassa i to dachowke ceramiczna...4 rok jest zielona a była ceglasta

natomiast jej sasiad ma cementowa ceglasta i jest ceglasta dziwne ale tak rzeczywiscie jest...

Ja mam Euronit na dachu juz 2 rok....jest wszystko ok

pozatym Euronit to tez znana firma...zaden wynalazek...

Kumpelka ma Brassa i to dachowke ceramiczna...4 rok jest zielona a była ceglasta

natomiast jej sasiad ma cementowa ceglasta i jest ceglasta dziwne ale tak rzeczywiscie jest...

Tylko jedna uwaga .Brass nie produkuje dachówek ceramicznych :)))

Pozdrawiam

Mam ten sam dylemat. Faktycznie Euronit jest tańszy i w cenie swoich dachówek cementowych oferuje pokrycie farbą akrylową w każdej odmianie. W przypadku Braasa jedynie "droższe modele" sa pokrywane farbami akrylowymi, te tańsze malowane są farbami mineralnymi. Ciekawe, że pomimo posiadania przeze mnie płnej oferty Braasa nigdzie o tym nie wyczytałem.... :wink:
no to przekonam sie chyba do euronitu ,nie wiedziałem o tym dość istotnym szcególe ,dzięki Artur , a swoją drogą to skąd o tym wiesz?

Zrobiłem Euronit. Mój dekarz pracownał w Niemczech i mówił, że ta dachówka technicznie nie ustępuje niczym Braasowi.

:wink:

Jeżeli kogoś nie stać na dachówkę ceramiczną, to niech położy gont lub blachę. Dachówa cementowa to akurat dobrze współgra z betonowymi ogrodzeniami.

Mam Euronit, kolor ceglasty... i jestem bardzo zadowolony, moim zdaniem Euronit jakościowo obecnie przewyższa Braasa, oglądałem dachówki obu firm z bliska i Euronit jest dużo gładszy

marekd: jak chcesz zobaczyc euronit na dachu to zajrzyj na moją stronke

http://www.dommaksia.prv.pl

pozdrawiam

ja mam euronit. juz rok. slyszalem, ze polski braas to nie ten sam co z czasow kiedy go importowali. wybieralem miedzy braas'em, euronitem, pro-dach'em i unibetem. te dwie ostatnie odpadaja ze wzgledu na wykonanie - niechlujne. braas,a odrzucilem ze wzgledu na opinie kumpla, ktory ma hurtownie budowlana-to po pierwsze, a po drugie mial byc grafit i taki jest, do tego podebralem rynny i obrobki tez w graficie oraz klinkier na komin. jest ok.

Wit

Po miesięcznych debatach, oglądaniu dziesiątków dachów, zlecaniu dziesiątek wycen w różnych firmach też zdecydowałam się na Euronit. To nie żaden wynalazek, firma w Niemczech nazywa się Eternit i jest powszechnie znana. Też optowałam pomiędzy Prodachem, Unibetem, Euronitem i w końcu Braasem, ale jak dostałam namiar na firmę, gdzie dali dobrą cenę na Euronit, to wybraliśmy Euronit. Będziemy pokrywać dach w przyszłym tygodniu. Więc bedzie taki jak dach Maksia :lol: :lol: Więc wybierz Euronit, pozbędziesz się tego natłoku myśli i zaoszczędzisz na 1-2 okno dachowe. Pozdrawiam. Ivette

dzięki serdeczne za info

przekonaliście mnie

kupuje euronit

Maksiu ja też chcę kolor grafit zaraz wchodzę na Twoją stronkę

pozdrawiam wszystkich..

Marekd