Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zabie firmy jest prosty. Na Euronit dobry rabat masz tylko na dachówkę podstawową. W Braasie na wszystko i dlatego tak to wygląda. Widocznie firma lepiej zarabia na Braasie. Porównując obie dachówki tzn. Euronit i Braas w technologii Lumino wyboru dokonywałbym na podstawie oceny wizualnej. Kolor oraz wygląd dodatków typu zaślepka gąsiora. Czy dachówka jest matowa czy bardziej w połysku. Jeśli chodzi o jakość wykonania, serwis wyżej stawiałbym Euronit.

Pozdrawiam Piotr

Witam.

My zrobiliśmy tak, beton z braasa kupiłem osobno i dostałem 23% rabatu od cen katalogowych w 2005r a reszte drobnicy kosze, taśmy, grzebienie spinki kupiliśmy z MDM i mura GTM ( producenci akcesori dachowych).

Oszczędziliśmy sporo kasy bo składy dają duzy upust na dachówkę a odbijają sobie to na akcesoriach.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=51259&q=kebuz2&k=2

:lol: Witam

Trzeba troszkę pomyszkować i posprawdzać dane techniczne, zwłaszcza te informacje,które dotyczą materiału.

Warto poczytać. A też warto pooglądać obie dachówki ale nie na wystawkach w hurtowniach tylko na paletach z fabryki i wtedy zobaczysz czym się różnią te dwie dachówki.

Ja zdecydowanie Euronit.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

falkon7,

czy ktoś udzielił Ci satysfakcjonującej odpowiedzi. niby jedne z lepszych i ladniejszych dachówek a nikt ich nie ma na dachu ani żadnych fotek. conajmniej dziwne. to z czego ten creaton i pfleiderer żyją???

u nas problem jest natury decyzyjnej. podobnie jak ty musiałeś (musiałaś???) wybrać teraz my musimy zdecydować: creaton kera pfanne brąz glazura finesse czy pfleiderer brąz exclusive (ni to brąz ni to brąz wpadający w wiśnię). ten pfleiderer wydaje się nam z jednej strony trochę za ciemny choć połysk ma boski. z kolei ciężko domyślać się wyglądu dachu po jednej dachówce. creaton z kolei wygląda solidnie. te zamki ale kolorek ma mniej intensywny.

ludzie!!! jak to wygląda na dachu????

podzielcie się swoimi doświadczeniami??????

falcon7 - jeśli masz fotki to proszę podziel się. może być forum albo mój prywatny mail [email protected]

pozdrawiam serdecznie i pozostaję przy nadziei bo czas goni i trzeba zamowić dachówkę.

aresior z kłopotem natury decyzyjnej

• 1 month później...
Chciałem kupić Creaton Kera Phanne, ale terminy są 3-4 miesiące. Krótkie terminy są na Creaton Futura i Sinfonie. Niestety tylko Kera Phanne jest barwiona w masie. Czy z technicznego punktu widzenia (zamki, zapięcia itd) jest różnica między Futura i Sinfonie?

Witam,

ja miałem podobny dylemat i wybrałem braasa.

Dekarze twierdzą że braas jest lepszy w układaniu, równiejszy no i nam się lepiej podobał, wygląda na dachu super ale to trochę kwestia gusty.

Ale co do rynien to nie montuj bryzy to jest najsłabsza rynna jak jest na rynku a po 3 latach blaknie no i pęka pod wpływem śniegu.

Moi znajomi montowali wawina i ja zrobiłem to samo.

Rynny założone dopiero w tym roku to nie mam jeszcze opinii ale jak widziałem dekarza który chodzi po zamocowanych rynnach na dachu a one nawet nie skrzypnęły to powinno być ok.

To jest moja opinia, zobaczymy co będę mówił w przyszłym roku. 8)

Ja płaciłem za braasa 2S-1,95zł za sztukę.

pozdrawiam

Łukasz