Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Ja kupiłem jedną dachówkę Euronitu, i wiecie co jest do kitu. Albo dostałem taką sztukę albo tak mają wszystkie. Powierzchnia jest chropowata o gładkości można zapomnieć. Jak porówna sie to do Braasa czy IBF to wygląda jak odpad z produkcji (może tak jest???). Muszę tam zajechać i zapytać jeszcze raz czy tak jest. Jak do tej pory moim faworytem jest IBF. Jest nieco droższy niż Euronit ale jeszcze powalczę o ceny.

Mój głos w dyskusji zielenieje czy nie. Oczywiście że tak. Moi znajomi mają dachówkę ceramiczną, angoba i po 2 sezonach od strony półnosnej jest zieloniutka. Zresztą już to ktoś powiedział, Murator wyraźnie mówi że wszystkie zielenieją kwestia czasu. Nie ma rady co 2 lata Karcher i na dach.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak to wychodzi cenowo w stosunku do blachodachówki??Mam na myśli dachówke cementową bo ceramiczna to wiadomo, że sporo droższa...A poza tym jak z robocizną???Ile jest droższe położenie dachówki niż położenie balchodachówki???Może ktoś z was robił takie rozeznanie:blachodachówka czy dachówka cementowa???

Jeśli chodzi o wybór materiału to zależy od skoplikowania dachu. Mój dach jest bardzo skomplikowany więc cena blachy była porównywalna z dachówką.

Jeśli chodzi o robociznę to położenie blachy jest średnio o połowę tańsza od położenia dachówki.

Ja zdecydowałam sie na dachówkę i wyszło mnie o ok. 5 000 drożej od blachy.

No ale podobno "najlepsza blachodachówka jedt gorsza od najgorszej dachówki"

Zgadzam się z przedmówcą. Jeżeli dach jest skomplikowany wtedy jest duzo odpadów co powoduje że trzeba zamówić o wiele więcej materiału. I wtedy cena jest porównywalna do dachówki cementowej. Mieszkałem przez pwenien czas w domu w którym była położona blachodachówka. Jak padał deszcz albo śnieg ustawienie anteny (bo wiatr ją przestawił) groziło smiercią lub trwałym kalectwem.

Dachówka zdecydowanie!!!

• 2 months później...

wybrałem IBF z kilku względów:

- gwarancja ta sama

- cena niższa niż w Brasie,

- powierzchnia dachówki była bardziej gładka i równa

- bezproblemowe załatwiania spraw gwarancyjnych, zwrotu uszkodzonych lub nadmiaru ponieważ moja hurtownia ma to na stania a Brass jest sprowadzany to tez o czymś świadczy.

A ja mam niemieckiego Nelskampa. Szukałem koloru szarego i jak wycenili mi Euronita i Braasa (złodzieje za kolor szary każą sobie płacić 30%) to nie miałem innego wyboru. Majster powiedział że jak pracuje tyle lat na dachach to nie pracował przy tak twardej dachówce. I ogólnie ocanił ją jako produkt dobrej jakości. Ale to jest tylko jego ocena, wiec....??

A dachówka wygląda tak:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=15236&q=kraraf&k=2

Witam

mam problem z wyborem dachowki betonowej na moj dach :D

dostalem oferte dachowki sprowadzanej z Niemiec Nelskamp w lepszej ofercie cenowej niz Braas i nie wiem jak one maja sie do siebie.Gwarancja na obie to 30 lat,takie same warunki jesli chodzi o usuwanie szkod w czasie trwania gwarancji, jedyne roznice to to ze Braas ma znacznie wiecej punktow sprzedazy w calej Polsce, jest bardziej znana( 90 %) rynku jest ich

Dachowke Nelskampa produkuje sie w kilku fabrykach w Niemczech i przywozi do Polski w dodatku w lepszej cenie niz Braasa

Czy wybrac Niemieckiego Nelskampa czy Braasa bo jest bardziej znany?

z gory dziekuje za rade :wink:

Zdecydowanie NELSKAMP, nie dość że tańszy to o wiele lepiej wykonany. Chyba że kupi Pan Braasa produkowanego w Niemczech? Po prostu maszyny firmy Braas są już wybite i dachówkamoże być krzywa (takie są opinie dekarzy), natomiast NELSKAMP nawet cementowy (bo jest też ceramiczny) ma wiekszy wybór kolorów (21 kolorów w cemencie) i jest o wiele trwalszy. Proponuję zajrzeć na stronę http://www.nelskamp.de i tam znajdzie pan wiele ciekawych informacji o tej dachówce. POza tym firma Braas wypuścila swego czasu dachówki typu CELTYCKA itp. z których farba spływa jeszcze przed położeniem dachu. I jest bardzo cienka.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru

Mając na uwadze te dwie oferty wybraliśmy Braasa.

Powód był prosty:wysoki udział procentowy w sprzedaży, dostępność serwisu. A co za tym idzie- większe szanse na dokupienie pojedynczych dachówek tej samej maści w firmie, która nieżle radzi sobie na rynku i być może nie ulotni się stąd jak kamfora.... :p

Gość byle jaki
Mając na uwadze te dwie oferty wybraliśmy Braasa.

Powód był prosty:wysoki udział procentowy w sprzedaży, dostępność serwisu. A co za tym idzie- większe szanse na dokupienie pojedynczych dachówek tej samej maści w firmie, która nieżle radzi sobie na rynku i być może nie ulotni się stąd jak kamfora.... :p

Proszę zauważyć, jaka jest jakość dachówki BRAAS a jaka NELSKAMPA, a co do serwisu i dokupienia pojedynczych sztuk, to hurtownie które sprzedają NELSKAMPA zawsze mają kilka dachówek więcej na stanie i są przygotowane na takie niespodzianki. A jakie znaczenie przy wyborze dachówki ma :wysoki udział procentowy w sprzedaży?? A może właśnie inwestor chciałby mieć coś innego na dachu niż oklepany i fatalnie wykonany braas

Proszę zauważyć, jaka jest jakość dachówki BRAAS a jaka NELSKAMPA, a co do serwisu i dokupienia pojedynczych sztuk, to hurtownie które sprzedają NELSKAMPA zawsze mają kilka dachówek więcej na stanie i są przygotowane na takie niespodzianki.

A łyżka na to niemożliwe :-?

Jak mi pokażesz hurtownię, która ma na stanie w każdej chwili 20-70

dachówek każdego rodzaju i w każdym kolorze, to będę ją polecał

każdemu. I mówię tu o dachówkach _podstawowych_ a nie specjalnych

typu zakończenia gąsiorów, wywietrzniki itp. Sprawdzone empirycznie

w dużych hurtowniach na Śląsku.

Proszę zauważyć, jaka jest jakość dachówki BRAAS a jaka NELSKAMPA, a co do serwisu i dokupienia pojedynczych sztuk, to hurtownie które sprzedają NELSKAMPA zawsze mają kilka dachówek więcej na stanie i są przygotowane na takie niespodzianki.

A łyżka na to niemożliwe :-?

Jak mi pokażesz hurtownię, która ma na stanie w każdej chwili 20-70

dachówek każdego rodzaju i w każdym kolorze, to będę ją polecał

każdemu. I mówię tu o dachówkach _podstawowych_ a nie specjalnych

typu zakończenia gąsiorów, wywietrzniki itp. Sprawdzone empirycznie

w dużych hurtowniach na Śląsku.

Hurtownia TADEJ w Chróścicach

Hurtownia OERLICH SPEDITIONA w Malni koło Opola

Hurtownia LECH BUD we wRocłąwiu

to tylko przykłady

Hallo, własciciele dachów z Braasem i Euronitem.

Od ostatniego wpisu minęło pół roku więc spróbuje odświerzyć temat. Tym bardziej, że stoję obecnie przed tym samym problemem.

Dodatkowym utrudnieniem w ostatecznym wyborze jest to, że cena jest dokładnie taka sama.

W przypadku Braasa model - celtycka natomiast przy Euronicie - profil S. Kolor brąz lub czarny.

Jak u was wyglądają te dachóweczki?

pozdrówka.

Ja zdecydowałem się na Euronit. Głównie kierowała mną cena.Beązowa była w tej samej cenie co ceglasta, sprzedali mi za 19 zł/m(podwójna S Extra).Układa sie dobrze,(jeszcze nie skończyłem), można smiało po niej chodzić,dobrze się docina i wierci.Dodatki nie są takie drogie jak brasa. Wieć mysle,że Euronit.
Dodatki nie są takie drogie jak brasa. Wieć mysle,że Euronit.

Leszku, dziękuję za opinię. "Problem" w tym, że cenę mam identyczną zarówno na dachówke podstawową jak i na skrajne czy gąsiory.

Gość Cz.

mam Euronit'a, leży już prawie pół roku.

jak podejmowałem decyzję to Braas był droższy o około 1,5 kzł na całym dachu. Ale nie tylko dlatego wybrałem E.

1. przedstawiciel B. nawet się nie pofatygował zadzwonić coby przekonać mnie do tych 1,5 kzł więcej ( w hurtowni to wiedzieli tylko tyle o ile )

2. pół roku czasu miałem na pytania, szukanie, czytanie o jakości itd.,

Uważam, że E. i B. to produkty z tej samej półki.

A tak notabene, pewnie panowie z B. trochę zmiękli, skoro ceny są jużtakie same w E. i B. :wink:

Co nie wybierzesz będzie OK. zadbaj aby fachowcy dobrze położyli ten dach. To duuuużo ważniejsze niż wybór E. czy B.

Cz.

Tzn. ja za gąsiory płacę po ok. 9 zł,a za krańcowe po 14 zł. tylko te denka gąsiorów są drogie chyba po 50 zł/szt. Jeszcze ich nie zamówiłem. Nie wiem jak to rozumieć,że Ty masz tą samą cenę na wszystko?