Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na moim osiedlu stoi dosyc rozlegla parterowka, elewacja jasny piasek, biale okna, kominy orcha, a dach to roben, czarna glazura ....

efekt fantastyczny ;-)

dachowka wyglada b.dobrze, nie nalezy tez do najdrozszych,

A Roben produkuje w ogóle dachówkę glazurowaną?

Widziałem czarną dachówkę angobowaną Robena na dachu i również zrobiła na mnie duże wrażenie - bardzo się błyszczała. To samo ma kolor kasztanowy. Miedziany mniej, można powiedzieć, że się mieni...

A to fragment FAQ ze strony Robena:

Pytanie: Czy produkujecie Państwo dachówkę czarna angobowana lub glazurowana ?

Odpowiedź: Czarną angobowaną

na moim osiedlu stoi dosyc rozlegla parterowka, elewacja jasny piasek, biale okna, kominy orcha, a dach to roben, czarna glazura ....

efekt fantastyczny ;-)

Widziałem czarną dachówkę angobowaną Robena na dachu i również zrobiła na mnie duże wrażenie - bardzo się błyszczała. To samo ma kolor kasztanowy. Miedziany mniej, można powiedzieć, że się mieni...

Choć czarny Roben jest angobą rzeczywiście się świeci i to mocno :roll: . Między innymi z tego powodu mój małż nie chciał się na nią zgodzić, choć była najbardziej atrakcyjna cenowo wśród ceramiki. Jak wszystko kwestia gustu :wink:

efekt fantastyczny ;-)

Choć czarny Roben jest angobą rzeczywiście się świeci i to mocno :roll: . Między innymi z tego powodu mój małż nie chciał się na nią zgodzić, choć była najbardziej atrakcyjna cenowo wśród ceramiki. Jak wszystko kwestia gustu :wink:

Cena to nie wszystko,zresztą nie bierze się ona tak z niczego, coś za coś jak to mówią...

Proszę o radę jakiej firmy dachówkę wybrać. Interesuje nie ceramik w kolorze czarnym. Firm jest wiele ale która wybrać aby jakość była w rozsądnej cenie? Jakich firm dachówki omijać szerokim łukiem?

Właśnie jestem na drodze wyboru. Spośród Ruppa,Robena,Creatona najdroższy jest Creaton.Dalej Rupp i Roben najtańszy z ceramiki. Rupp mi sięśrednio podoba, najbardziej Roben. Zastanawiam się także nad cementową Braas ze względów finansowych. Co prawda różnica między nimi to ok.8000 ale jakoś inna i wygąd.Myślę... :D

RuppCeramika ma dachówkę antracytową barwioną w masie na kolor brązowy co w zupełności wystarcza aby cięcie dachówek w koszu i przy oknach nie rzucało się w oczy. Nie będą widoczne również odpryski powłoki powstałe w trakcie montażu i eksploatacji dachu. Co do angob to są dwa rodzaje półszlachetne matowe i szlachetne błyszczące. Pozdrawiam.

Euronit esówka, ciemna czerwień - niestety zdjęcia i tak niewiele pomoga - musisz obejrzeć na żywo..

http://images24.fotosik.pl/210/205489f02ac17ec4med.jpg

od wjazdu

http://images27.fotosik.pl/209/8909199af004eddamed.jpg

http://images33.fotosik.pl/246/97b7ba052d455bc9med.jpg

od ogrodu:

http://images26.fotosik.pl/210/3ab662e68380ed7bmed.jpg

http://images29.fotosik.pl/209/2edab032b68a481emed.jpg

tu widać wentylację dachu przy kominie i oknie i komin z czapeczką :

http://images25.fotosik.pl/209/902a0eb2bf7a9f8dmed.jpg

Więcej w dzienniku

Ja też nie widzę, tylko na jak długo to wystarczy? Pozdrawiam.

A co mnie to obchodzi ? producent daje farbę jako element systemowy uzupełniający , to i daje na to jakąś gwarancję, więc niech sam się tym martwi. Nie będę przecież namawiał inwestora, na dachówki tylko barwione w masie, podczas gdy jest ich na rynku zaledwie kilka modeli, mogę o tym poinformować inwestora (nawet jest to moim obowiązkiem)

Barwienie w masie to wash-and-go. Nie wymaga malowania krawędzi - a więc odpada obawa o trwałość tego przedsięwsięcia. A gwarancja producenta? Hmm kilka lat temu było kilku producentów których już nie ma lub zostali wchłonięci (Wiekor) i sam nie wiem jak to jest z ty,i gwarancjami...

A najlepsze rowziązanie to dachówka, bez angoby, bez glazury, barwiona w masie. Ma taką nawet JOPEK. Zero stresu.

Barwienie w masie to wash-and-go. Nie wymaga malowania krawędzi - a więc odpada obawa o trwałość tego przedsięwsięcia. A gwarancja producenta? Hmm kilka lat temu było kilku producentów których już nie ma lub zostali wchłonięci (Wiekor) i sam nie wiem jak to jest z ty,i gwarancjami...

A najlepsze rowziązanie to dachówka, bez angoby, bez glazury, barwiona w masie. Ma taką nawet JOPEK. Zero stresu.

Zakup Jopka , to jest dopiero stres (na całe życie)

Taaa. Jak zakup opla lub forda. Znajomy kupił nowe mondeo. Zaoszczędził w stosunku do passata, a jakże, o droższych autach nie wspomnę... Normalnie spać nie może, tak się boi że mu się auto przy 60km/h rozleci...

Kolejny znajomek kupił pralkę Siemens. No ten to ma stres. Mówiłem nie kupiuj, tylko miele się liczy. Ale co tam, kupił i ma stres.

Setki ludzi kupują jopka, przy każdym deszczu biegają z wadrami i miskami. Stres totalny, ale za cholerę przez te dachówki kapać woda ne chce. No i co tu zrobić? Ja bym chyba zerwał i wymienił na jakiegoś ruppa, koramica albo inne "mercedesy"

A i jeszcze jedno. Mam znajomych co to mają i mercedesy i pralki miele. Zwykle nie narzekają więcej niż ci co mają fordy, ople i siemensy. Bo jak tu narzekać na taki sprzęt? Nie wypada... oj wstyd wręcz... (znajomy za sprzęgło do MB zapłacił ok 5kzł)

Taaa. Jak zakup opla lub forda. Znajomy kupił nowe mondeo. Zaoszczędził w stosunku do passata, a jakże, o droższych autach nie wspomnę... Normalnie spać nie może, tak się boi że mu się auto przy 60km/h rozleci...

Kolejny znajomek kupił pralkę Siemens. No ten to ma stres. Mówiłem nie kupiuj, tylko miele się liczy. Ale co tam, kupił i ma stres.

Miele jest ok ale dobra pralka AEG też jest Ok.

Setki ludzi kupują jopka, przy każdym deszczu biegają z wadrami i miskami. Stres totalny, ale za cholerę przez te dachówki kapać woda ne chce. No i co tu zrobić? Ja bym chyba zerwał i wymienił na jakiegoś ruppa, koramica albo inne "mercedesy"

A i jeszcze jedno. Mam znajomych co to mają i mercedesy i pralki miele. Zwykle nie narzekają więcej niż ci co mają fordy, ople i siemensy. Bo jak tu narzekać na taki sprzęt? Nie wypada... oj wstyd wręcz... (znajomy za sprzęgło do MB zapłacił ok 5kzł)

Przepraszam ,a czy Mercedes to jakaś wypaśna fura? Ja bym w życiu nie kupil :lol: