Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

463 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      120
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Dzisiaj ponownie byłem w tym składzie budowlanym i jeszcze raz przyjżałem się tym dachówkom. W kwesti Koramica to praktycznie na wszystkich były widoczne plamki wychodzącego margla. Jest to widoczne z kilkunastu lub kilkudzieisęciu cm jako małe białe plamki/punkciki.

Co do Robena to sprawa wygląda tak, że na tych wyeksponowanych dachówkach to co druga-trzecia miała wspomniane łuszczenie. Te co go nie miały to powłoka była na nich klarowna i czysta, tzn żadnych peknięć. Natomiast te na których wystepowało to łuszczenie to było one ogromne :o :o :o . Widoczne bardzo wyraźnie. Dotyczyło to dachówek i w kolorach ceglastych i ciemnych (antracyt/czarny). Tego nie dało się nie zauwazyć. Moje podejrzenie jest takie, że to może jakas feralna partia albo cos w tym stylu bo naprawde to łuszczenie, pęknięcia powłoki były ogromne i bardzo bardzo zauwazalne z odległości nawet 2-3 metrów amoże i większej.

A podjedz do innej hurtowni i sprawdz. Jak pisalem kupilem wiosna na drugi dom Robena miedziana i sliczna, jeszcze w paletach, ale to co widac-bez wad.

(ta 5letnia kasztanowa Robena tez bez wad)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

wiem wiem bylo 100 razy o dachowkach ale i tak nie moge podjac decyzji

flaming robena czy l15 koramica (Langenzenn)? podobno roben jest bardziej krzywy a koramic jest z gorszej gliny przez to jest bardziej miekki. Jakie wy macie dachowki i czy podzielacie te opinie dzieki za info

wiem wiem bylo 100 razy o dachowkach ale i tak nie moge podjac decyzji

flaming robena czy l15 koramica (Langenzenn)? podobno roben jest bardziej krzywy a koramic jest z gorszej gliny przez to jest bardziej miekki. Jakie wy macie dachowki i czy podzielacie te opinie dzieki za info

Weź tańszą. Kropka.

My mieliśmy wybraną z Robena,jak pojechaliśmy do hurtowni ją zapłacić to spodobała nam się z Koramica E32-kasztan angoba szlachetna,wyglądała na solidniej zrobioną i bardziej błyszcząca była i zmieniliśmy i mamy Koramic :lol:
Ja mam E32 czarną angoba szlachetna. W moim podpisie masz link do zdjęć. Mi osobiście się bardzo podoba, cena nie była aż tak ważna.

Flaming chyba jest importowana (tak mi cos stuka po glowie) wiec z ta krzywizna chyba nie jest tak zle. Moim zdaniem Roben i Koramic to bardzo podobne jakosciowo firmy. Mysle, ze sugerowalbym sie cena.

Opinii dostaniesz mnostwo odnosnie wyzszosci jednej od drugiej, ale czy to obiektywne opinie?

ja mam koramic L15 antracytowa , według mnie koramic ma lepsze zamki od robena , to przeważył , no i jest równiejsza , bo siostra ma Robena i różnice widać gołym okiem

Poszukaj w okolicy (przez forum, przez hurtownię gdzie chcesz kupić=wiedzą komu sprzedali !!) domów z takimi dachami. Zobacz je po deszczu, na sucho, rano i wieczorem. I wybierz tą dachówkę która Ci pasuje.

Gorsza glina? Krzywa dachówka? - nie sądzę.

W ankiecie każdy kliknie na to co ma - jeśli przewagę będzie miał Roben (czytaj więcej ludzi, ktorzy akurat trafili na ankietę ma Robena) to kupisz tą dachówkę? To Twój/Wasz dom !

Ja mam KORAMIC.

Dachy wyszły piękne, takie jak chciałam. :D

W Hurtowni też polecali KORAMIC, podobno ROBEN ma krzywizny - zdarzają się reklamacje...

Ale czy to prawda ? Nie mam 100 % pewności...

:-?

Wirecki ma rację ( pozdro ! :wink: ) - kieruj się WŁASNYM gustem i odczuciami estetycznymi.

Dzień dobry

My chcieliśmy robena mamy robena i nie zawiedliśmy się. Dach wygląda super. Dachówki są proste nie mieliśmy z nimi najmniejszego problemu.

Zastanawiam się kto tu może udzielić pomocnej odpowiedzi. Skoro jest to forum inwestorów budujących dom dla siebie, to kto może poradzić na podstawie własnych doświadczeń? Raczej nikt z Państwa nie ma pół dachu w Koramicu a pół w Robenie. No chyba, że to już kolejny dom w budowie....

A tak - każdy zachwala to co ma u siebie...

A ja się nie wypowiadam - reprezentując firmę handlową nie jestem wiarygodny.

Mieliśmy ten sam dylemat. Wybraliśmy Robena po tym jak zobaczyłem na jednym ze składów budowlanych jak wygląda Koramic po 6 latach (wierzchnia warstwa była złuszczona, podobno jest bardzo cienka). Co do prostoty Robena to faktycznie jest z nią kłopot ale dobry dekarz da sobie z tym radę.

pozdr

Nie moge sie zdecydowac. Chcialbym dachowke cementowa w kolorze grafitowym, co sadzicie o braasie i euronicie, a moze polecicie jeszcze inna firme?
Ja wybrałem Braasa, ale wydaje mi się, że Euronit nie odbiega jakością, więc najlepiej wybierz tą, której kolor Ci się bardziej podoba (grafit w Braasie jest inny niż ten w Euronicie).

Braas trochę droższy.

Tak jak ktoś napisał - bierz to co ci się bardzej podoba jeżeli nie musisz oszczędzać na wszystkim.

Zamówiłam Koramic, bo dekarze, którzy wyceniali mi dach twierdzą, że Roben krzywy i przez to nie daje takiej szczelności pokrycia jak Koramic. Czy to prawda? Być może. Z drugiej strony twierdzili, że najwięcej ludzi kryje Robenem.