Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie mam takich problemów. Dachówkę mam czerwoną właśnie Sirius 13 z angobą. Leży 3 lata i wszystko OK.

gratuluję ale Twoj dach to nie jedyny dach w tym kraju :wink: :lol:

Dla mnie jedyny :lol:

Tak poważnie to nie znam nikogo kto ma takie jak opisane problemy. W mojej okolicy większość dachów to Rupp lub Roben. Ja bym upatrywał tu problemu w kolorze dachówki.

Przeczytałam już chyba wszystko co jest na Forum i nie na forum i jednak kładę karpiówkę.

Co do sposobu produkcji to jeszcze chciałabym Was podpytać:

Creaton Klassik -Kera Bibier antracytowa (tyle kasy niestety nie mam :wink:)

Creaton Klassik- Nuance czarna

Czy dobrze rozumiem Nuance jest angobowany, a Kerra bibier barwiony w masie ?

RuppCeramika - Opal antracyt angoba

Koramic- angoba antracyt

Jopek- grafit

A z tych tylko Jopek jest barwiony w masie?

Przeczytałam już chyba wszystko co jest na Forum i nie na forum i jednak kładę karpiówkę.

Co do sposobu produkcji to jeszcze chciałabym Was podpytać:

Creaton Klassik -Kera Bibier antracytowa (tyle kasy niestety nie mam :wink:)

Creaton Klassik- Nuance czarna

Miałem podobny problem jak Ty i po wieeelu dniach wahania (i zamęczania osób z forum i mojego wykonawcy pytaniami ;)) zdecydowałem się jednak zamiast karpiówki Creatona Klassik zrobić Creatona Premion barwionego w masie (cena była ta sama) - mam grafitowy dach i barwienie w masie przeważyło (rzeczywiście super to wygląda w miejscu cięć), choć oczywiście chorowałem na karpiówkę ;).

Pzdr!

Witam, na wiosne przymierzam sie do roz;poczęcia budowy. Teraz robie zestawienia materiałowe i wyceny - taki "niby" kosztorys. Dzis byłem w składzie budowlanym, gdzie poprosiłem o wycenę dachówki i gąsiorów i innych akcesoriów na dach. Ponieważ mam duży dach (600 m kw.) - nie ukrywam, zalezy mi na cenie. Zdecydowałem sie na dachówke betonową - poprosiłem o wycene z materiałem firmy IBF. Pan ze składu odwodził mnie od tego pomysłu na rzecz "lepszej" firmy Braas (dachówki sa wyraźnie droższe) - ale, podobno - lepsze.

Czy ktoś ma złe doświadczenia z dachówkami IBF? Ja wybrałerm podwójna esówkę, odmiane rzymska w kolorze czarnym lub grafitowym. Tak pasuje mi do kolorystyki elewacji.

Miałem podobny dylemat,jeszcze miesiąc temu....też myślałem ze kupię betonową skończyło się na ceramicznej bo koszt podobny a jakośc całkiem inna-widziałem też kilka dachów w mojej okolicy krytych betonową dachówką -jest źle-zazielenienie połaci jest bardzo wyraźne a nie chcę czyścić tego wiec zdecydowałem sie na jej starszą siostrę.

Niech właściciel hurtowni zrobi Ci wycenę-porównaj ją do ceramiki, a sam się przekonasz.

600m to ok 36kzł wiec jest to kwota godna negocjacji :wink:

My też kładliśmy cementową jednak wybralismy taką z lepszą powłoką. Wybraliśmy BRAAS Romańską z powłoką cisar, ponieważ jest bardziej gładka.

Te tańsze dachówki przy bliższych oględzinach pozostawiały wiele do zyczenia.

A cenę można wywalczyć naprawdę dobrą. Cena katalogowa tej dachówki to 3,51 zł, nam po targach udało się zejść do 2,90 zł. Jest więc się o co bić :-)

Cena katalogowa tej dachówki to 3,51 zł, nam po targach udało się zejść do 2,90 zł. Jest więc się o co bić :-)

Mi we wrzesniu udało sie zejść do 2,33 brutto za tą dachówke. Tak więc da sie dużo zejść z cen katalogowych.

Porównując ceny pojedyńczej dachówki betonowej i ceramicznej warto uwzględnić ile sztuk potrzeba na m2 dachu. Betonowej braasa potrzeba 10szt a ceramicznej juz 13szt.

Wydaje mi się, że najlepiej pooglądać sobie dachy i wybrać najładniejszą wizualnie. Moim zdaniem są bardzo podobne jakościowo w swoich klasach (tzn cementowe do cementowych, ceramiczne do ceramicznych).Na pewno wiele lat każda wytrzyma na dachu a różnica będzie pewnie polegała tylko na tym,ze np. jedna szybciej zzielenieje lub mogą wystąpić lekkie różnice w odcieniach (pomiędzy pojedynczymi dachówkami).Mowa oczywiście cały czas o różnicach w obrębie tego samego typu dachówki a różnych producentach.

Jak dla mnie to ceramiczna jest ładniejsza, ale jest mnóstwo dachów z betonową i też koszmarnie nie wyglądają.

Każdy inwestor będzie chwalił swój wybór- chodzby dlatego aby sie dowartościować.

Porównując ceny pojedyńczej dachówki betonowej i ceramicznej warto uwzględnić ile sztuk potrzeba na m2 dachu. Betonowej braasa potrzeba 10szt a ceramicznej juz 13szt.

na ilość dachówek na 1m2 nie ma wpływu czy jest ceramiczna czy betonowa, za to wielkośc i kształt. I zarówno betonowe jak i ceramiczne są rożnych wielkości :D

pozdrawiam

Browar

na ilość dachówek na 1m2 nie ma wpływu czy jest ceramiczna czy betonowa, za to wielkośc i kształt. I zarówno betonowe jak i ceramiczne są rożnych wielkości :D

pozdrawiam

Browar

W100% zgadzam się. Na jednym dachu mam Robena średzką i ponad 12 dachówek na m2 a na drugim Robena Monza plus i 9.8 dachówek na m2. Dlatego do kalkulacji używać lepiej m2 ...no i ceny dodatkowych tj. gąsiorów, skrajnych etc.

• 2 weeks później...
Aby nie być gołosłownym mam wycenę na Braas Cisar Grafit Bałtycka -bo taką chciałem i za dachówkę podstawową wynegocjowałem rabat i cena ostateczna to 2,73 brutto wycena z 15.09.2009 r.

Tak wiec negocjacje są w cenie :wink:

Cena rzeczywiście rewelacyjna. Od propozycji 3,09 zł za szt. podstawowej (Braas, bałtycka, grafit z cisar) PSB z Mikolowa nie chciał ustapić ani na grosz!

Podajcie składy, gdzie mozna zejść do takich cen!

PSB z Mikolowa nie chciał ustapić ani na grosz!

Podajcie składy, gdzie mozna zejść do takich cen!

Buduję w Mikołowie, ale w tym mieście to kupiłem, żeby nie skłamać, tylko rarożnik rynnowy jak pękł i trzeba było wymienić, kilkanaście worków cementu jak brakło przy wylewkach i jakieś gąbki dla dekarza jak się okazało, że na już trzeba.

Dachówkę wieźli mi z Pszczyny (Tamir), równie dobre ceny były w Rybnku - Lubar. Na Recie czasem bywa przedstawiciel Lubaru - Tomek. Pozdr.