Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Ja zdecydowałem się na Euronit,bo dostałem dobrą ofertę.Sąsiad ma IBF i jest OK.Wybierz ten,który Ci się bardziej podoba
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BK: rozważałem dokładnie ten sam problem 7 miesięcy temu i na Ibf się zdecydowałem, po wnikliwym zapoznaniu się z ofertą jaką mają, oraz kontaktach z p.h. ww nie polecam koloru grafitowego.

Kupujemy Euronit - mąż woli euronit, bo gładszy, ładniejszy. No ale tysiąc złotych polskich droższy ...

Jesli ktoś z Wrocławia chce namiar na niedrogi IBF z dodatkami - służę namiarem na hurtownię.

też miałam taki dylemat, przegrzebałam internet, porozmawiałam z hurtownikami i producentami, i jednak...nie wybrałam IBF-u, zbyt wiele negatywnych opinii uczyniło mnie sceptyczną, negatywne opinie dotyczyły głównie kruszenia się powłoki dachowej i odbarwiania dachówek, wiem, ze w pewnym stopniu dotyczy to wszystkich dachówek betonowych, ale jednak, nie tak szybko jak IBF-u . Mozna powiedziec ze to działanie konkurencji, jednak np. o Euronicie nie słyszałam ani jednej negatywnej opinii, boję się ze chcąc zaoszczedzic ok. 1 czy 2 tys zł, mogę stracić duzo więcej, obecnie finalizuje zakup -i mam maly zgryz pomiedzy wyborem grafitowego Euronitu czy szary łupek-Nelskamp, Nelskamp-drozszy,ale kolor ładniejszy!

Ja wychodzę z założenia że ważniejsza jest jakość czy funkcjonalność od urody - dlatego np. nie mamy ceramiki na dachu

za to to co ma długo służyć jest dobrej jakości

weź euronita jak tańszy, za zaoszczędzone 2 tysiące kupisz sobie np. fajną wannę :wink:

Rok temu podejmowalam decyzję, wybralam Euronit bo bardziej mi sie podobał. Dostaliśmy dobry rabat. Dachówka obchodziła już swoje pierwsze urodziny i wygląda ładnie.
  • 3 weeks później...

Mam sporą zagwostkę na co się zdecydować jerzeli chodzi o ceramiczne pokrycie dachu. Mam do wyboru angobowany Wiekor i RubCeramica + Jungemaier nieangobowany. Oczywiście handlowiec proponujący mi Rupa zrobił konkretną anty reklamę dla Jungemajera i Wiekora. Niestety ponieważ nie jestem znawcą nie jestem w stanie stwierdzić czy "reklama" ma przełożenie na prawdę. Jeżeli możecie podzielić się ze mną z doswiadczeniami a najlepiej jak ktoś orientujący się w tym temacie poinformuje mnie czy faktycznie Wiekor angobowany i Jungemajer naturalny są z tej najniższej półki w porównaniu do Rupa.

Inna sprawa że mam jeszcze dylemat kasowy ponieważ Rub jest droższy od Wiekora o ok. 2000 tyś zł i droższy od cementowej dachówki Euronitu o ok 6000 zł. Jak możecie podzielić się swoimi doświadczeniami to chętnie wysłucham rat.

Z poważaniem

Michał

Ruppceramika jest uważana za b. twardą i wytrzymałą. Ja miałem kładzione w tym roku dachówki Syriusz miedziany - 0 kłopotów, wyglada ładnie. Co do Wiekora - to też niezły, ale nic bliżej nie wiem. Chciałem wybrać Jungenmaiera angobowanego, ale pomijając dużo wyższą cenę, żaden z krakowskich sprzedawców nie gwarantował mi ciągłości dostawy, bo towar sprowadzany bezpośrednio z Niemiec. Innymi słowy, np. brakuje Ci 3 dachówek bocznych i paru gąsiorów - to czekasz na dostawę tydzień lub dwa. O nieangobowanej dachówce nie myślałbym w ogóle.

Pozdrawiam Aishan

Rupp podobno dosyc twardy ja mam syrousz angobowany i caly czas jestem zadowolony.

Wiekor byl na tym samym poziomie cenowym ale kolor ktory chcialem byl tylko w wersji robionej w niemczech nieco drozszej.

To zalezy jakie warunki cenowe i jaki kolor. Natomiast polecam angobe szczegolnie blisko drzew zabezpiecza lepiej przed mchami i osadem (nalotem)na dachowkach.

Ja mialem RUPP 20% podstawowa 18% dodatki.

Wiekor 14-16% caloscx systemu.

Fugas

Kupiłem Ruppa miedź angobowana Syriusz - 20 % rabatu od całości. Podobno była niewielka podwyższka od 1 X (ok. 3 %)
Wiekor, miedź, angoba, karpiówka i wszystko na ten temat .... :) Trzy domy w mojej okolicy .. mucha nie siada :) No.. coś nie wyjętego :) Zamówiona, zapłacona... końcem września założona :lol:
A myślałeś jeszcze o von Mullerze? Bywa porównywalny cenowo a to podobno rdzennie niemiecka wersja Ruppa. Miwają dobre promocje - ja na wiosne kupiłam czerwoną angobę, ale będą mi kłaść dopiero za miesiąc. I mają rzeczywiście śliczny kasztan.
Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście mnie ta czerwona angoba von Mullera wyniosła taniej niż Rupp Sirius. Co prawda była promocja, ale chyba szkopuł też w tym, że w Ruppie dość drogo wychodzą trójniki i gąsiory. Tak czy tak zawsze trzeba przeliczyc swój dach. Za to Rupp robi teraz angoby barwione w masie, co przy ciemniejszych barwach jest atutem.

Abromba

Masz rację!Trzeba koniecznie sprawdzić Von Mullera, bo w moim przypadku też okazał się tańszy - tzn.dopiero jako oferta, bo jeszcze nie ten etap.I dzięki za ciepłe słowa o kolorku kasztanowym - pasuje mi do klinkieru i bardzo się podoba.

Rupp i Koramic są ok. A decydować należy się możliwie najszybciej.

W Warszawie zaczynają się problemy z dachówkami Koramica i niedługo może brakować Ruppa. Ten VAT rozwalił w tym roku wszystkie plany produkcyjne i po zastoju maj-lipiec ludzie zaczeli kupować więcej niż się można było spodziewać a fabryki nie nadążają. Póki co bez paniki, ale zawsze warto ustalić dostępność dachówek w danej chwili. Jeżeli chodzi o ceny (Rupp Sirius angoba czerwień miedziana+gąsiory Sattel i Koramic L15 czerwona angoba+gąsiory nr 12). Różnica cenowa praktycznie żadna. Ostatnio robiłem ofertę dla klienta na te dachówki, przy koszcie ceramiki po rabatach ok. 14 000 zł - różnica 20 zł. Dachówka L15 czerwień naturalna wyszłaby jednak ok. 1 800 zł taniej.

Pozdrawiam

[email protected]

Osobiście mam ruupa sirus angoba, dachówka rzeczywiście jest barwiona w masie i bardzo twarda mój dekarz narzekał na to trochę ale za to dobrze układała mu sie na dachu mówił że jest " dokładna " tak naprawde nie wiem o co mu chodziło. Osobiście polecam tą dachówkę.

Dzieki za zaproponowanie dechówki van Muller. Dowiadywałem się i naturalna czerwień nieangobowana van Mullera jest faktycznie w dobrej cenie. Podobno Rupp Syrius naturana czerwien jest od niedawna tylko angobowany. Rupp wycofał się z naturalnej czerwieni nieangobowanej (proszę o potwierdzenie). Wydaje mi sie, że warto zdecydować się na angobowanego Ruppa lub Koramikę niz nieangobowanego van Mullera.

Chętnie zapoznam się z waszym komentarzem

Pozdr

Michał