Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robicie błąd. Dachy "nuance" w wydaniu niemieckim wyglądają jak po maskowaniu siatką przeciwlotniczą. Oni po prostu nie umieją tego robić. Mistrzami w tym są firmy włoskie i francuskie. ...

chyba coś Ci sie pomyliło bo nuance to normalne angoby w jednym odcieniu. może mylisz z siatką maskującą Robena, czyli kolorem jesienny liść i rustykalny.

chyba coś Ci sie pomyliło bo nuance to normalne angoby w jednym odcieniu. może mylisz z siatką maskującą Robena, czyli kolorem jesienny liść i rustykalny.

Rzeczywiście tak myślałem. Słowo nuance (francuskie) oznacza odcień i we we Włoszech i we Francji jest zarezerwowane dla dachówek cieniowanych.

• 4 weeks później...
Witam. Podłącze się do tematu, ja też stoję przed zakupem dachówki. Zastanawiamy się z żoną nad dwoma dachówkami;mianowicie rubinem 13v i creatonem - harmonicą. Szukamy ciemnego brązu i tu padło na rubina kolor tekowy i harmonica brąz glazura noblesse. Cenowo rubin wypada drożej o ok 4 tys, ale jest barwiony w masie. Czy ktoś z Was ma te dachówki na swoim dachu? Jestem ciekawy waszych opinii.

Witam. Podłącze się do tematu, ja też stoję przed zakupem dachówki. Zastanawiamy się z żoną nad dwoma dachówkami;mianowicie rubinem 13v i creatonem - harmonicą. Szukamy ciemnego brązu i tu padło na rubina kolor tekowy i harmonica brąz glazura noblesse. Cenowo rubin wypada drożej o ok 4 tys, ale jest barwiony w masie. Czy ktoś z Was ma te dachówki na swoim dachu? Jestem ciekawy waszych opinii.

Witam

Harmonica Creatona to produkcja wykupiona , czyli ktoś sobie kiedyś cos produkował a Creaton to odkupił i dał swoje logo .

Jeśli Creaton to polecam : Futura , Sinfonie, a nawet zlinczowany kiedyś na tym forum Premion. Są to produkty oryginalne , z najlepszych fabryk Creatona.

Co do Rubina 13 V w kolorze Teak to dachówka mistrzowska w swojej klasie cenowej , polecam

• 4 months później...
Drodzy użytkownicy, proszę o podpowiedź dotyczącą dachówki. Mam bardzo zbliżoną ofertę cenową na Roben plus oraz Creatona , problem w tym , którą wybrać? Wizualnie dla mnie nie do odróżnienia, cena bardzo podobna jeśli chodzi o całość dachu. Poradźcie, kto ma doświadczenie w tym temacie- może się wypowie? Która lepsza???

Drodzy użytkownicy, proszę o podpowiedź dotyczącą dachówki. Mam bardzo zbliżoną ofertę cenową na Roben plus oraz Creatona , problem w tym , którą wybrać? Wizualnie dla mnie nie do odróżnienia, cena bardzo podobna jeśli chodzi o całość dachu. Poradźcie, kto ma doświadczenie w tym temacie- może się wypowie? Która lepsza???

My właśnie kładziemy Robena monze plus tobago , dobrze sie kładzie a wygląda przepięknie!!!Ale wybór należy do Ciebie :) Pozdrawiam!!

• 1 month później...

witam

wyglada to tak

za dachowke podstawowa skrajn a lewa, prawą, gąsiory, wentylacyjna, zaslepki gasiorow dalem 15400zl

sama dachowka podstawowa to cena 4.52 bruto zasztukę.

za turmalin podstawowa oferowali mi 6,10 brutto ale skrajne i gasiory drogie

pozdr

• 2 months później...
Pewnie już o tym było ale nie mogę znaleźć. Dotarła do mnie opinia że dachówka Roben jest mało trwała, często pęka podczas obróbki czy układania tak wiec powstaje dużo odpadów. Czy ktoś ma doświadczenia z ta dachówką ? Planuję zakup Piemont miedziana angobowana. Ceny są atrakcyjne zwłaszcza w porównaniu z Creatonem i Koramikiem no ale czy warto ?:confused:

Napiszę tak: nie ma złych dachówek. Różnice, które są wynikają z zawartości złoża. Różnice mogą dotyczyć walorów estetycznych bo użytkowe są takie same. Sloganem staje się moje stwierdzenie, że każda dachówka na poprawnie wykonanym dachu Ciebie przeżyje. Proponuję zatem przy zakupie kierować się walorami estetycznymi i ceną. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam.