Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Z praktyki wychodzi, że zapomina się o takich przeglądach. Jednak zbadanie dachu raz na jakiś czas może na prawdę pomóc i w przyszłości zaoszczędzić zbędnych wydatków.
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koramik - nie znalazłem nic o gwarancji.

Ja to mam wyszperane - jeszcze z czasów kiedy szukałem i porównywałem dachówki :)

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleText10&cid=1087584607664&c=WBArticle&sl

Natomiast trudno się dziwić, że producenci dachówek wyłączają odpowiedzialność gwarancyjną za uszkodzenia mechaniczne (to samo robią np. producenci butów) i uzależniają uznanie gwarancji od prawidłowego ułożenia dachu. Spróbuj kupić nowe auto i nie przyjechać do ASO na obowiązkowy przegląd :D

właśnie szukam dekarza we Wrocławiu, żeby usługa kosztowała mało a była dobrze wykonana. możecie kogoś polecić?
właśnie szukam dekarza we Wrocławiu, żeby usługa kosztowała mało a była dobrze wykonana. możecie kogoś polecić?

SPRZECZNOŚĆ

Za małe pieniądze możesz sobie postawić daszek na altance - teraz już to wiem.... porządna usługa dekarska jest droga... Ale wybór należy do inwestora... słyszałem o ekipach co za 40 zł / m2 dachu robią. Ja moją pierwszą ekipę w cenie 70 zł / m2 dachu nie wpuściłem nawet na dach...

...właśnie szukam dekarza...

A nie za wcześnie na dekarza skoro jeszcze domu nie ma? Pozdrawiam.

p.s.

Tak na wszelki wypadek się polecam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi
A czy firma podaje, do jakiej temperatury maksymalnie rozgrzeje się ta dachówka ?

Czy podaje jakiekolwiek konkrety, które mogą być podstawą reklamacji ?

Od lipca każdy sprzedawany na terenie UE produkt budowlany powinien posiadać deklarację własności użytkowych.

Ona może być podstawą reklamacji.

Czy w tej deklaracji jest choć słowo o obniżonej temperaturze nagrzewania się ?

Stiwerdziłem ze nei bede rzucał słow na wiatr i znajde potwierdzenie swoich słow i na stronie producenta znalazłem taki oto zapis:

"Dzięki nowoczesnym pigmentom dachówki produkowane w technologii Protegon odbijają do 300% więcej promieniowania podczerwonego niż zwykłe dachówki betonowe i ceramiczne. Dzięki temu temperatura na spodniej stronie dachówek jest nawet o 10˚C niższa. Wpływa to w znaczący sposób na zmniejszenie nagrzewania się całego dachu." i na stronei nie ma żadnych gwiazdke wiec myśle że jest to wystarczający argument za tym że odbijanei promieni słonecznych jest faktem :)

Tyle to wie kazdy, kto był na www producenta ;)

Tyle, że podstawą reklamacji to raczej być nie może.

Mnie chodzi o jakies pomiary, testy. Może ktos ze przedawców z ciekawości przeprowadzi je latem.

a co tu reklamowac, czy temperatura na poddaszu jest kilka stopni mniejsza? trzeba by bylo robic pomiary podobnego dachu w podobnych warunkach z dachowka zwykla betonowa i dachowki zwiekszonych wlasciwosciach. kto by sie bawil?
chcieliscie konkretów to je przytoczyłem :) domyslam sie że nikt nie bedzie sie w to bawił, ale dalej uwazam ze ta technologia działa :)
NA efekty trzeba będzie niestety poczekać do lata. Jeżeli ta technologia spełni założenia producenta to powstanie mała rewolucja na rynku :)

Szukam teraz dachówek i interesuje mnie czy są jakieś dachówki ceramiczne firmy polskiej produkowane w naszym kraju?

(znalazłem tylko w gogle dachówkę cementową produkcji polskiej)

Dziękuję za odpowiedź.

Obecnie mam wycenę:

Koramic Alegra 9 (ciekawe czy wypodukowana w Polsce )

Titania (nowa - produkowana w Polsce)

i czeską Tondach holenderka 11

wszystkie wyceny w okolicy 20 tys. z elementami mocującymi - pełen zestaw na dach ~460 m

Zastanawiam się, którą wybrać, a może któryś z użytkowników poleci coś innego w podobnej cenie (kolory, które szukam to odcienie czerwieni )

P.S.

ceny dachówek podstawowych mam w okolicy 2,5- 2,8 Brutto .

Tondach ma dobrze rozbudowane wysokie zamki, podobnie jak Erlus. Też Tondacha rozważałem w moich poszukiwaniach, jednak bez porównania z pozostałymi o ktorych piszesz, więc więcej nie napiszę... Jeżeli dachówka jest "nowa" w produckji, to też bym sie zastanowił czy wolna od błędów mlodości, bo wolałbym nie doświadczać tych błędów na własnym dachu.
Miałem wziąć miedzianą Titana, ale w końcu staneło na Alegra 9 czerwona anagoba - cena ta sama, ale tutaj miałem fakturę na ten rok.
a dlaczego az tak zalezy Ci na polskiej? ja osobiscie jak patrzylem na same wzroy poslkich producentow to wszyscy klepia na jedno kopyto, nic orginalnego nie ma z polskich producentow.
A jakieś oryginalne są u nie polskich producentów? Pozdrawiam.

:) :) :) u siąsiadki zawsze lepiej zupa dziecku smakuje niż w domu.

A są u polskich producentów jakieś inne niż holenderki i karpiówki ?

To zapewne miał na myśli ErwinBoryna, że polskiej suwakowej, płaskiej lub jakiejś innej w nowoczesnym wzornictwie to się nie uświadczy, no chyba, że czegoś nie wiem :)