Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Trzeba pamiętać jednak iż każdy chwali swoją i trochę do tego podchodzić z przymrużeniem oka. Ci co mają Roben poniżej napiszą, mam i wszystko O.K

My mamy Robena kasztanowego i wszystko jest OK ;) ;) ;) A tak powaznie, to nie bylo i nie ma problemow. Z reklamacjami na popekane dachowki tez bez slowa (nawet gdy tylko wspomnielismy, ze mamy potluczone dachowki, to od razu nam przywiezli ok. 100 dachowek dodatkowo na poczet tych potluczonych).

Lezy juz drugi sezon, nie odbarwia sie, nie peka, a co najwazniejsze nadal nam sie bardzo podoba :) :) :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też mam robena kasztan i jestem zadowolna ( leż niecały rok). Oczywiście na początku był mały szok jak po położeniu się okazało że są dwa odcienie .Ale roben przyjechał i wymienił wszystko na jeden kolor. Teraz dalsi sąsiedzi połozyli taką dachówkę i jak przejeżdzam to pod słońce wida dwa kolory. Właśnie się zastanaiwm czy im powiedziec.

• 2 months później...

No właśnie drodzy forumowicze. Stoję przed wyborem pokrycia dachowego - na placu boju zostały roben miedziana(promocyjna) angoba i nelskamp nibra DS5 altschwarc.nibra ds5.

Na obie mam taką samą wycenę. Za robenem przemawia jego dostępność i przy ewentualnych problemach łatwiejsza reklamacja . Za nelskampem- nietypowość, małe zużycie tylko 6szt na m2 - co za tym idzie mniejsza ilość łat i może niższa cena ułożenia. Co radzicie - jeżeli macie takie dachówki - jak się sprawują.

pozdr ol

• 1 month później...

Cześć,

Dokonuje ostatecznego wyboru - wiem że karpiówka bedzie czerwona angobowana ale pozostał drobiazg - C czy K? :roll:

znalazłem kilka wątków i dyskusji , ale mało opinii faktycznych użytkowników.

Mam prośbe o wrażenia posiadaczy obu marek.

Zdaje się że Creaton ma najdłuższą gwarancję, z drugiej strony Koramic wydaje mi się solidnym polskim (mimo Wienebergera) produktem.

dzięki i pozdrawiam

My też mamy karpiówkę czerwoną angobowaną Creatona . Na razie , po dwóch latach sprawuje sie i wygląda wspaniale . Nie ma żadnych przebarwień , nalotów , kolor jaki był taki jest nadal . Dodam , że układana jest w koronkę .

Pozdrowienia - Maxtorka :)

• 3 months później...

Swego czasu długo zastanawialiśmy się z żonką nad ciemną,grafitową lub czarną dachówką.

Domy z takimi dachami prezentowały się ładnie.

Wyleczyliśmy się z tego pomysłu po obejrzeniu ładnego domu zimą,stojącego wśród poszarzałych drzew bez liści,obsypanego brudnym śniegiem,na tle stalowoszarego, bez jednego promyka słońca nieba wbitego w ziemię ciężkim ołowianym dachem.

PATTAYA... w sumie nigdy nie pomyślałem o takim kryterium wyboru (b.ciekawe)... ale po chwili hmm.. zima trwa krócej niż wiosna, lato, i piękna jesień.. więc chyba .... dark...:)

p.s.wielki dzieki dla "burgundczyk"... bardzo mi pomógł a w sasadzie wszystkim co chca kupić cokolwiek, zaczynając od dżemu a na skarpetkach kończąc :) pozdr.

hmm.. no właśnie .. różne są opinie na temat " czy wybrać cementową czy ceramiczna"

w jednym z muratorów było porównanie no i test wyszedł na kożyść cementówki, głownie ze wzgledu na cenę, porównując parametry sa zbliżone na kożyść ceramiki.. ale cena :(

- a jak mówi moja koleżanka po budownictwie " I TAK OBIE KIEDYŚ ZAJDĄ GLONEM " :p

WIĘC?...