Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

No dla mnie mat ma swój urok, chociaż może to dla tego, że jest rzadko spotykany, tak jak mam z modelem dachówki.
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi mat najbardziej leży na dobrych samochodach jak na przykład BMW M3 no ale nie ten temat :). JendrzejJawor a jaki jest twój ulubiony model dachówki, jeżeli mogę zapytać ? :)
  • 3 weeks później...

Jako, że to mój pierwszy post, to witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do budowy domu i zastanawiam się jakiego użyć pokrycia dachowego. Byłbym wdzięczny gdybyście mogli coś mi doradzić. Dodam, że interesuję mnie raczej wyższa jakość, niż niższa cena.

Rodzaj pokrycia zależy od charakteru domu i upodobań żony inwestora. Wybór jest dość duży od strzechy, wióra osikowego, gontu czy łupka drewnianego począwszy przez przez blachy z materiałów szlachetnych i łupek a na dachówce skończywszy. W dachówkach też spory asortyment od Mnich-Mniszki, Klasztornej czy Renesansowej itp. po karpiówkę. W przypadku dachówki z lekkim wskazaniem na produkty firmy Meyer-Holsen. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi
Hhahah "od upodobań żony" No coś w tym jest i to wiekszego :) Oczywiście zalezy od rodzaju budynku, czy katów pochylenia. Ale ja jednak zawsze jestem za dachówką betonową bądź ceramiczną :)

Dziękuję za tak szybką odpowiedź! :)

Dom miałby być bardziej nowoczesny tzn. strzecha,gont i blacha raczej odpadają.

Dom póki co jest na razie tylko w fazie planowania(bardziej dalsza przyszłość, niż bliższa), no ale kto zabroni pomarzyć :)

pozdrawiam

Jak nowoczesny to dach plaski a przy skośnym blacha na rąbek jak najbardziej lub łupek prostokątny bądź jego imitacja płytka włóknocementowa. Pozdrawiam.
Kurcze Pan Andrzej to jednak MISTRZw swoim fachu. Teraz jak będę miał jakieś pytania dotyczące dachu to zawsze będę je słał do Pana, jeżeli oczywiście będę mógł :) :) :)
Dzięki za miłe słowa, ale jaki tam ze mnie mistrz? Tak sobie pisuję na Forum. Pozdrawiam.

Hahaha, "tak sobie pisuję" :p Nigdy nie widziałem kogoś kto miałby tyle postów na forum, a co ważniejsze żeby były tak rzeczowe.

Mógłby Pan wyjaśnić różnicę między płytka włóknocementową, a łupek prostokątny?

Ja wolę matowe, moja żona (na szczęście) też :p Polecam staroklasztorną dachówkę, w Warszawie znalazłem w całkiem dobrej cenie.
Płytka włóknocementowa jak sama nazwa wskazuje jest produktem z włókien, które zastąpiły azbest, cementu, pigmentu i uzdatniaczy. Może mieć powierzchnię gładką bądź o określonej strukturze do złudzenia przypominającą łupek. Łupek dachowy to łupana płytka kamienna. Pozdrawiam.
A czy Płytka włóknocementowa byłaby dobra na położenie na budynkach gospodarczych i na ile by wystarczyła, bo własnie muszę ten azbest u rodziców jakoś usunąć :)
Łupek to produkt naturalny (kamień). Jego trwałość szacuje się na około 300 lat. Natomiast płytki włóknocementowe czy płyty faliste oparte są na cemencie. Przy dobrych powłokach zewnętrznych ich żywotność można szacować na 60~80 lat. Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o cementowe to obejrzyj ofertę braasa, bo oni mają sporo wzorów dachówek betonowych. Zwykła dachówka betonowa kosztuje około 3,50 za sztukę jeżeli się nie mylę, więc jest to mniej więcej 3-4zł taniej od ceramicznej, porównaj też ceny i wygląd z innymi firmami, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Tak najtańsze jeżeli chodzi o te z oferty Braas to niecałe 31 zł/m2 i w tym 30 letnia gwarancja, więc warunki całkiem fajne :) A dodatkowo dachówki czarne są o 15 % tańsze, więc jeszcze taniej będzie :)