Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

464 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      121
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      79
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

mam 3 pytania

1. jaką polecacie dachówkę betonową kolor grafit lekko błyszczącą kształt zwykła S.

2. Czy warto dopłacić do ceramiki

3. ile może kosztować położenie dachówki na dachu dwuspadowym prostym bez żadnych wykuszy, lukarn itd.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do ceny to średnie za 1m2 dachu za położenie (sama robocizna) do 55-65zł zależy od ekipy, bynajmniej według mnie!

dachówka betonowa to Brass słynie z produkcji tego typu dachówki, ale niech się wypowiedzą specjaliści.

planuję kryć dach płaską dachówką cementową na papie w listopadzie-grudniu. Myślę o zamówieniu już łat żeby trochę obeschły jednak istnieje ryzyko że się pokrzywią.

Jak zatem najlepiej je przechować przez kilka miesięcy ? dogadać się z dekarzem aby zamontował już teraz i niech na dachu czekają do końca roku ?

Najlepiej montować łaty i kryć dach dachówką. Montaż łat pół roku wcześniej to nieporozumienie. Pozdrawiam.
nie będzie przeszkadzać że łaty są "świeże" i po kilku miesiącach dach się pofaluje co na płaskiej dachówce będzie widoczne ?
A niby dlaczego ma się pofalować? Łaty będą przybite i dociążone dachówką. Pozdrawiam.

Jakiej firmy dachowka jest godna pomyslenia, nad ktora warto pomyslec?

Poszukuje dachowki w kolorze ceglastym :)

Jaka to może być dachówka i jakiego koloru?

http://3.bp.blogspot.com/-x_VFsXIq_88/UZoo9OJ3rTI/AAAAAAAABSw/dNFcUmXLPJE/s640/2844834_9.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-x_VFsXIq_88/UZoo9OJ3rTI/AAAAAAAABSw/dNFcUmXLPJE/s640/2844834_9.jpg

Czy to jest roben pienca miedziana?

Edytowane przez Brzeszczot_33
dodane zdjęcie
  • 2 weeks później...
...do trudnych dachów rzeczywiście blacha jest duzo lepsza.

Możesz trochę jaśniej i trochę szerzej. Pozdrawiam.

A co to jest trudny dach? :) Jeżeli dobrze rozumiem twój tok rozumowania to trudne dachy najlepiej jest kryć drobną dachówką, a nie wielkimi płatami blachy. Trudne dachy to się robi ceramiczną karpiówką. U mnie w sąsiedztwie jest stary kościół z bardzo skomplikowanym układem dachu i teraz wymieniają tam pokrycie wykorzystując karpiówkę Koramica. Tanio im pewnie nie wychodzi, ale podejrzewam, że takim materiałem najłatwiej idzie to zrobić....
  • 2 weeks później...
Ja za to już chyba zdecydowałem i będę kładł Euronit Kapstadr lub Braas Tevive. Dach z deskowaniem i papą będę miał gotowy jeszcze w sierpniu.

I na którą dachówkę padł wybór? U nas w tej chwili chyba wygrywa Kapstadt, niestety wycena na Tevive była wyższa od ceramicznej:confused:

Podoba mi się rownież Domino z Creatona, jest kilka dachów w mojej okolicy, niestety wychodzi 7 tys więcej niż Kapstadt..

Mój wybór to Euronit Kapstadt ze względu na cenę i raczej pozytywne opinie w Internecie. Nie oglądałem i nie porównywałem dachówek na żywo. Zobaczę dopiero na swoim podwórku, ale to dopiero listopad-grudzień.
Jeśli chodzi o dachówkę Futura z firmy Creaton to mam taką na dachu w kolorze brązu. Dachówka wielkoformatowa , dość gładka .
Jeśli chodzi o dachówkę Futura z firmy Creaton to mam taką na dachu w kolorze brązu. Dachówka wielkoformatowa , dość gładka .

Wszystko ok? Zadowoleni z niej jesteście? :)

Jesteśmy zadowoleni. Ładnie prezentuje się na dachu . Nie jest barwiona w masie, więc docięte końcówki należy zamalować,żeby nie rzucały się w oczy. . Na tę dachówkę jest 50 lat gwarancji.
Hey! Mam problem, mianowicie, chcę wymienić dachówkę, ale prawdopodobnie bęę musiała wymienić również całe drewno. Zastanawiam się, czy zamiast dachówki nie wybrać blachy. Jakie są wasze doświadczenia?
  • 2 weeks później...
Strasznie podoba mi się dachówka Creatona Simpla. Miał może ktoś do czynienia z tą dachówką ? Jest to Nowośc a nowość nieraz ma ciężki wiek dziecięcy z tond moje pytanie ?
Strasznie podoba mi się dachówka Creatona Simpla. Miał może ktoś do czynienia z tą dachówką ? Jest to Nowośc a nowość nieraz ma ciężki wiek dziecięcy z tond moje pytanie ?

... stąd...