Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

planuję kryć dach płaską dachówką cementową na papie w listopadzie-grudniu. Myślę o zamówieniu już łat żeby trochę obeschły jednak istnieje ryzyko że się pokrzywią.

Jak zatem najlepiej je przechować przez kilka miesięcy ? dogadać się z dekarzem aby zamontował już teraz i niech na dachu czekają do końca roku ?

Jakiej firmy dachowka jest godna pomyslenia, nad ktora warto pomyslec?

Poszukuje dachowki w kolorze ceglastym :)

Jaka to może być dachówka i jakiego koloru?

http://3.bp.blogspot.com/-x_VFsXIq_88/UZoo9OJ3rTI/AAAAAAAABSw/dNFcUmXLPJE/s640/2844834_9.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-x_VFsXIq_88/UZoo9OJ3rTI/AAAAAAAABSw/dNFcUmXLPJE/s640/2844834_9.jpg

Czy to jest roben pienca miedziana?

Edytowane przez Brzeszczot_33
dodane zdjęcie

• 2 weeks później...
A co to jest trudny dach? :) Jeżeli dobrze rozumiem twój tok rozumowania to trudne dachy najlepiej jest kryć drobną dachówką, a nie wielkimi płatami blachy. Trudne dachy to się robi ceramiczną karpiówką. U mnie w sąsiedztwie jest stary kościół z bardzo skomplikowanym układem dachu i teraz wymieniają tam pokrycie wykorzystując karpiówkę Koramica. Tanio im pewnie nie wychodzi, ale podejrzewam, że takim materiałem najłatwiej idzie to zrobić....

• 2 weeks później...
Ja za to już chyba zdecydowałem i będę kładł Euronit Kapstadr lub Braas Tevive. Dach z deskowaniem i papą będę miał gotowy jeszcze w sierpniu.

I na którą dachówkę padł wybór? U nas w tej chwili chyba wygrywa Kapstadt, niestety wycena na Tevive była wyższa od ceramicznej:confused:

Podoba mi się rownież Domino z Creatona, jest kilka dachów w mojej okolicy, niestety wychodzi 7 tys więcej niż Kapstadt..

• 2 weeks później...