Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Witam panowie,

Powoli zabieram się do zamawiania dachówki i mam do was w sumie dwa pytania

1. Czy faktycznie dachówka glazurowane jest o wiele lepsza od angobowanej ? Warto dopłacić 2-3 tyś. do takiej dachówki ?

2. Już w sumie upatrzyliśmy sobie trzy modele, wszystkie podobają się nam tak samo, ale która pod względem jakości/trwałości będzie waszym zdaniem najlepsza? Różnica w cenie to koło 1000 zł w kolejności :

1. Roben Piemont glazurowana

2. Creaton Titania

3. Roben Piemont angobowana

Z góry dzięki za pomoc.

Dachówka pokryta angobą szlachetną (glazura) prawie nie porasta. Jest natomiast bardzo "świecąca". To oczywiście rzecz gustu czy taki efekt się podoba. Mogą też wystąpić mikropęknięcia pod powłoką (tzw. pajęczynka) nie mające żadnego wpływu na jakość dachówki i są widoczne tylko z bliskiej odległości ale niektórym się to nie podoba. Każda dachówka będzie dobra. Należy wybrać tę, która się najbardziej podoba. Życzę trafnego wyboru. Pozdrawiam.

Dachówka pokryta angobą szlachetną (glazura) prawie nie porasta. Jest natomiast bardzo "świecąca". To oczywiście rzecz gustu czy taki efekt się podoba. Mogą też wystąpić mikropęknięcia pod powłoką (tzw. pajęczynka) nie mające żadnego wpływu na jakość dachówki i są widoczne tylko z bliskiej odległości ale niektórym się to nie podoba. Każda dachówka będzie dobra. Należy wybrać tę, która się najbardziej podoba. Życzę trafnego wyboru. Pozdrawiam.

Dzięki bardzo za informacje. Także chyba Creaton ;)

Witam wszystkich,

W tym tygodniu zamawimy Monze, ale mam problem, bo zauważyłem na papie całą masę małych dziurek. Wielkością przypominają dziurki po wykałaczkach. Dach pełny deskowany, a papa to podkładowa Mida roofa. Założona na początku roku i przytwierdzona łatami. Materiał wydawał się ok, a nie wytrzymał nawet roku. Obawiam się nieszczelnych miejsc i wdmuchiwania np śniegu. Dom w polu nie osłonięty. Będę wdzięczny za rady.

Papa podkładowa nie ma posypki mineralnej chroniącej przed UV. Nie powinna być dłużej na ekspozycji jak 6 miesięcy. Natomiast małe dziurki to może być efekt spacerów po dachu jakiegoś zwierzęcia. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Chciałbym dowiedzieć się jak jest obecnie z jakością płaskich dachówek takich jak: Creaton Simpla, Roben Bergamo, Braas Turmalin, Koramic Orea 9. Kolor antracyt matowa angoba. Czytałem już bardzo różne opinie, sam nie wiem które są prawdziwe, a które nie. Co dekarz to też inna opinia. Wiem tylko, że Simpla zbiera mieszane opinie, ma sporo niedokładności w malowaniu i nie zawsze proste brzegi. Jednak ciężko mi to ocenić i zwyczajnie zgłupiałem. Jakie są Wasze doświadczenia? Którą firmę z powyższych byście polecili?

• 2 months później...
Tylko czym uszczelnić? Czy jest jakiś parametr/charakterystyczny wzór, który mówi że dana dachówka jest szczelniejsza od innej? Stoję przed wyborem dachówki Monza plus albo Rubin 9V. Obie praktycznie wyglądają tak samo, ale może któraś się lepiej układa, jest szczelniejsza?

Którą dachówkę wybrałeś i co możesz o niej powiedzieć? Pozdrawiam.

• 6 months później...

Ja się zastanawiałem nad braas celtycka jednak finalnie wybrałem dachówkę ceramiczną która była 1,5zł droższa na szt. niż betonowa celtycka.

Wybierz tą która jest tańsza skoro są prawie takie same, zwróć uwagę na cenę akcesoriów gąsiory, dachówki szczytowe itp tutaj może być znaczny rozstrzał i gwarancję. Słyszałem, od dekarzy, że w przypadku creatona na niektóre dachówki jest 50lat gwarancji pod warunkiem zastosowania całego systemu od creatona a osoba która to wykonuje taki dach musi mieć jakieś "specjalne" certyfikaty itp aby taka gwarancja była respektowana, ale nigdy tego nie weryfikowałem czy tak jest w rzeczywistości.

Poczytaj, dopytaj się w składach budowlanych lub bezpośrednio od przedstawiciela handlowego lub dekarzy.

18 godzin temu, pandzik napisał:

Co to była za dachówka ceramiczna?

Obie mają podobne mają ceny całego zestawu. Nic mi nie wiadomo, żebym miał jakieś certyfikaty to z gwarancji lipa. 😛

Raczej tak, ceramiczna bo Creaton nie robi cementowych.

Na Twoim miejscu wybrałbym ceramiczną, praktycznie na każdą ceramiczną masz co najmniej 30 lat gwarancji a wytrzyma  i więcej, podejrzewam że nawet i 100 lat.

21 godzin temu, pandzik napisał:

Co to była za dachówka ceramiczna?

Obie mają podobne mają ceny całego zestawu. Nic mi nie wiadomo, żebym miał jakieś certyfikaty to z gwarancji lipa. 😛

Ja osobiście wybrałem Braas Turmalin antracytową, była po 6,5zł/szt a celtycką była po 4,97zł/szt brutto.

Dokładnie to mi powiedziano co pisze "henrykow" wiec zdecydowałem się na dachówkę ceramiczną a że ściany również mam z ceramiki to wybór był już oczywisty.

Edytowane przez Iskierniczek

8 godzin temu, Iskierniczek napisał:

Ja osobiście wybrałem Braas Turmalin antracytową, była po 6,5zł/szt a celtycką była po 4,97zł/szt brutto.

Dokładnie to mi powiedziano co pisze "henrykow" wiec zdecydowałem się na dachówkę ceramiczną a że ściany również mam z ceramiki to wybór był już oczywisty.

Co ma ściana do dachówki? :)   Goteborg i Celtycką to ja mogę mieć po 3,4 zł. Za te cene nie ma ceramicznej poza jakąś no name'ową czerwoną karpiówką.