Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie mieszkam z rodzicami w domku pokrytym dachówka IBF. Po 5 latach coś zaczęło się z dachówką dziać a mianowicie drobne pęknięcia, które są niebezpieczne dla dachówki(woda+mróz=rozsadzania) nie mówiąc o kolorze, który stał się o parę tonów jaśniejszy. Przedstawiciel handlowy przyjechał obejrzał- reklamację przyjął i potwierdził ustreki. Zaproponował farbę na dach. Jednak po 2 tygodniach przyszła odpowiedź z IBF, że nie przyjmują reklamacji ponieważ dachówka jest źle użytkowana i ,że na Dolnym Śląsku są zbyt duże wahania tempetatur i jest za słonecznie stąd te ubytki. Dachówka wobec tego nie nadaje się w te rejony :lol: . (A propos- fabryka jest w boleslawcu-Dolny ŚLąsk)Tak więc dach na całe życie (jak głosi ich szumna reklama) diabli wzięli a raczej wiatr, słońce i deszcz.

Moja konkluzja- dachówkę IBF należy montować wewnątrz domu najlepiej na suficie wtedy ani deszcz ani słońce jej nie zaszkodzą.

Tak więc drody Forumowicze ostrzegam przed dachówką z IBF.

Kierowana przykrym doświadczeniem rodziców wybrałam niewiele droższą dachówkę ceramiczną z Wiekora.

Napisałam, że Roben nie ma podwójnego zamka z boku (choć mało precyzyjnie to wyraziłam :oops: )

Właściwie to mogę stwierdzić tylko tyle, że Wiekor ma dwa zamki a ta dachówka, którą mi pokazano w hurtowni jako Roben miała jeden.

A jeżeli chodzi o gąsiory Wiekora, to często spotykam się z zarzutami pod ich adresem - i estetyki i trudności w układaniu. O tym pierwszym nie dyskutuję o tym drugim - potwierdzam, że dekarze nie mieli lekko.

Gdyby nie kształt gąsiorów to wg. mnie kasztan Robena jest na dachu nie do odróżnienia od czerwonej angoby szlachetnej Wiekora.

Gość spidigonzales
i jedno i drugie to wieeeellkie badziewie!!! CI CO SPRAWDZALI ZAMKI - NAJLEPSZE ZAMKI MA CREATON, a Roben ma najgorsze, wystarszy porównać obie dachówki. Ja mam nawet zamki odcięte od CREATONA i dla porównania od większości dostępnych na rynku dachówek ceramicznych. Roben z Niemiec - tak, Roben produkowany w środzie śląskiej - nigdy w życiu!!

Gość lopezzo
Sorry tam jest bład!Chciałem zapytać jak ma sie ceramiczna dachówka wiekora do creatona?

Creaton to mercedes wsród dachówek, natomiast WIEKOR to taki powiedzmy ford (gówno wort).. .. Niestety w sprzedaży jest II gatunek Wiekora sprzedawany jako pierwszy!!! Radzę żądać dowodu, że to pierwszy gatunek