Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli chodzi o cementowe to obejrzyj ofertę braasa, bo oni mają sporo wzorów dachówek betonowych. Zwykła dachówka betonowa kosztuje około 3,50 za sztukę jeżeli się nie mylę, więc jest to mniej więcej 3-4zł taniej od ceramicznej, porównaj też ceny i wygląd z innymi firmami, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Człowieku, skąd ty wziąłeś te ceny dachówki ceramicznej? Ja kupowałem znacznie taniej niż piszesz... Zresztą, pierwsza z brzegu oferta z Allegro:

http://allegro.pl/koramic-alegra-9-krakow-antracyt-promocja-i5559146384.html

Pomijając już to, w składach budowlanych ta dachówka (czyli Alegra 9) jest w cenie 4-6 zł za sztukę. Różnica jest więc mała, a biorąc pod uwagę zalety ceramiki względem betonówki, które tu były już milion razy opisywane i nie chce mi się tego przytaczać, można dojść do wniosku, że zdecydowanie warto zapłacić minimalnie więcej...

Jest! Przy takim kącie pokrycie dachu nie będzie widoczne. Może być każda dachówka. Pozdrawiam.

Z jakiej odległości nie będzie widoczne? Z kilkunastu metrów już chyba nie, z większej odległosci będzie.

Jak czytam karty techniczne dachówek płaskich (np. Braas Teviva) to min. nachylenie 19 stopni a najmniejsze zalecane 25%.

Jest jakies ryzyko przy 20-22%? Jakieś dodatkowe zabezpieczenia przy montażu się wprowadza?

• 2 weeks później...
Planuje dom piętrowy (pełne piętro) z dachem 18-20%.

Czy na taki dach możliwa jest ceramiczna dachówka płaska? Myślałem wstępnie nad blachą na rąbek...???

Czy naprawdę blacha jest taka głośna...???

Dachówka płaska jak najbardziej - ja mam Koramic Actua założoną na dach o nachyleniu 22%. Krycie wstępne z pełnego deskowania, do tego membrana. Nie ma żadnych problemów ani z odprowadzaniem wilgoci ani z podciekaniem. Przy użytkowym poddaszu blacha to masakra. Przy nieużytkowym - czemu nie.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam wszystkich, czy ktoś z was położył na dachu dachówkę Robena Bergamo? jest to w miarę świeży wypust i nie wiem jak się sprawdza, słyszałam że są jeszcze trochę niedorobione. Czy ktoś ma zdanie na ten temat?

Cześć,

Również podłączam się pod to pytanie. Zamówiliśmy z żoną w piątek tą dachówkę a dzisiaj dzwonił pośrednik , że odradza ją nam.. podobno źle się klawiszuje.

Miał ktoś styczność z tą dachówką ? Albo tą z BRASSA TURMALIN ?