Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

...mam pytanie czy przy 15 -20 stopniach to w ogóle widać dach? Bo choć trochę chcielibyśmy widzieć dachówki...

Czy warto iść w dachówkę wtedy czy lepiej blachę? (znam różnicę - pytam tylko o estetykę).

To zależy jak wysoki jest budynek i czy drzewa pozwolą na patrzenie z pewnej odległości? Przy takim nachyleniu dach jest już widoczny. Igliwie może zalegać na dachu. Krycie wstępne bezwzględnie papą bo to ono gwarantuje szczelność. Czy pisząc "płytki dachowe" miałeś na myśli płytki włóknocementowe Struktotonit? To relatywnie drogie pokrycie i można nie uzyskać zamierzonego efektu. Dachówka Smaragd to inna bajka. Warto rozważyć ją ze względów estetycznych. Będzie najdroższa z tych dachówek. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To zależy jak wysoki jest budynek i czy drzewa pozwolą na patrzenie z pewnej odległości? Przy takim nachyleniu dach jest już widoczny. Igliwie może zalegać na dachu. Krycie wstępne bezwzględnie papą bo to ono gwarantuje szczelność. Czy pisząc "płytki dachowe" miałeś na myśli płytki włóknocementowe Struktotonit? To relatywnie drogie pokrycie i można nie uzyskać zamierzonego efektu. Dachówka Smaragd to inna bajka. Warto rozważyć ją ze względów estetycznych. Będzie najdroższa z tych dachówek. Pozdrawiam.

p. Andrzeju

obecnie dom do kalenicy ma 8m, i mam dużo 40 letnich sosen, które chcę zachować ale one pozwolą na widok bo są coraz wyżej z koroną - niemniej postaram się z architektem zwiększyć kąt (mając na uwadze bryłę budynku).

Jak w innym wątku na pewno kryję papą termo SBS tylko skoro mam tak niski kąt i dachówki są mniej szczelne czy podkłądówka 4mm SBS wytrzyma czy nie lepiej podkladówkę i wierzchniego krycia pod dachówke aby mieć gwarancję szczelnosci? Albo membrana pod deski i podkładowa SBS?

Tak o tych płytkach pisałem i na m2 cenowo miałem ofertę 10zl większą niż dachówki ale już się z tego "wyleczyłem" a właściwie współinwestorka:) zadaniem współinwestora jest to tylko "zbudować".

Czy smaragd jest jakoś problematyczny, mniej szczelny? Jeszcze nie widziałem na żywo ale na zdjęciach wydaje się ciekawy.

Problem też jaki mam to dość często jest sama angoba a my myślimy o angobie szczlachetnej albo glazurze aby mieć mniej mchu na ile to się da...czy Angoba krystaliczna to to samo co szlachetna?

Pozdrawiam

Papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana SBS w zupełności wytrzyma.

Dachówka Smaragd jest unikalnym ciekawym pokryciem. Mam takie realizacje w kolorze tekowym i czarny kryształ obie angoby szlachetne. Szlachetna - krystaliczna - błyszcząca to to samo. W załączeniu zdjęcia z tych realizacji. Trzy pierwsze to tekowy. Pozdrawiam.

P1000559.jpg

P1010304.jpg

P1010308.jpg

P1060966.jpg

P1060961.jpg

Oo super! Wygląda jak skora węża.

To pierwsze zdjęcie to jak reklamówka;) Ale jeśli tak dokładnie można dociąć w koszu to super! Choc czy nie za ciasno jak dach pracuje,ze jedna podważy druga dachówkę?

Co do papy mam obawy czy przy tak niskim kącie da...i czy nie dać wtórego. choć pewnie już wtedy wszystkie boki zgrzewać i poziome też?

Takie wykonanie kosza to trochę wyższy poziom. Nie ma szczelniejszego kosza. Wykonanie na "styk" też ma swoje tolerancje i to nie znaczy, że jest na "wcisk". Takie kosze wykonuję z każdej płaskiej dachówki. Pozdrawiam.

P1060305.jpg

P1010445.jpg

P1030629.jpg

P1030198.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Witam! Planuję zakup dachówki cementowej Braas bałtycka cisar. I tu mam problem z kolorem. Przeglądając blogi budowlane znalazłam dwóch inwestorów którzy twierdzą, że mają dachówkę bałtycką w kolorze antracyt (i faktycznie na zdjęciach tak to wygląda). Jednak w hurtowniach sprzedawcy mówią, że nie ma takiego koloru (jest grafit i czarny). Jeden ze sprzedawców stwierdził że antracyt to inaczej grafit. Mi antracyt bardziej przypomina czarny, natomiast braasowski grafit to bardziej przypomina szary. O co chodzi z tymi kolorami? Czy ma ktoś z Was czarną bałtycką na dachu? Jeśli tak to proszę o fotki.

• 2 weeks później...
przy blasze w paskach odpadów jest niewiele (do 10%) dlatego ta blacha nadaje się na skomplikowane dachy. Blachę odważyłbym się nawet sam połozyć . Jednak ceramika na pewno jest trwalsza. Droższe są tez obróbki i wykończenia

Cena oczywiście jest na korzyść blachodachówek, ale ja mam niestety w pamięci wichurę w moim regionie z 2012 roku kiedy z domu moich rodziców spadły płaty blachodachówki, uszkadzając przy okazji samochód sąsiadowi... Jak się porówna masę blachy z ceramiką to w sumie trudno się dziwić, że taka jest różnica na trwałości: blacha waży max 5 kg za m2, a dachówka ceramiczna - jakieś 35 kg... Masa oczywiście przekłada się na lepszą izolację akustyczną i generalnie większą solidność całego pokrycia. Dlatego ja się nie zdecydowałem na tańszą blachodachówkę, tylko na nieco droższą dachówkę ceramiczną Koramic

• 4 weeks później...
Mam pytanie, jesteśmy na etapie jeżdżenia po składach i szukania dachówki ceramicznej, kolor interesuje nas tylko antracyt. Już byliśmy zdecydowania na jedną z dachówek Creatona, tylko w realu na dachu okazuje się bardzo szeroka, za szeroka. Prośba na szybko do znawców, polećcie proszę jakąś dachówkę w kolorze antracyt smukłą, nie taką szeroką. Viva creatona taka jest ??? bo na szybko w necie nic nie mogę znaleźć, tzn szukam zdjęć całych dachów bo obrazek, samej pojedynczej dachówki niewiele wnosi

• 2 weeks później...
Mam pytanie, jesteśmy na etapie jeżdżenia po składach i szukania dachówki ceramicznej, kolor interesuje nas tylko antracyt. Już byliśmy zdecydowania na jedną z dachówek Creatona, tylko w realu na dachu okazuje się bardzo szeroka, za szeroka. Prośba na szybko do znawców, polećcie proszę jakąś dachówkę w kolorze antracyt smukłą, nie taką szeroką. Viva creatona taka jest ??? bo na szybko w necie nic nie mogę znaleźć, tzn szukam zdjęć całych dachów bo obrazek, samej pojedynczej dachówki niewiele wnosi

Musisz podać konkretny model o jakim myśleliście, albo szerokość dachówki, która jest dla Was zbyt obszerna, bo inaczej nikt nie pomoże.

Musisz podać konkretny model o jakim myśleliście, albo szerokość dachówki, która jest dla Was zbyt obszerna, bo inaczej nikt nie pomoże.

Powiem tak, widziałem dom mojego brata ciotecznego, miał dachówkę Creatona, model tytania, kolor czarny, dachówka wydawała sie mi i zonie bardzo szeroka, za szeroka. Pojechalismy do drugiego znajomego i tam też dachówka Creatona, model Tytania i jestem w szoku bo o wiele węższa, obydwie dachówki na dachu a wygląd różny.... Przy czym 100% pewności, że to Creaton Tytania. Myślałem, że może sposób jej kładzenia przez dekarza był inny, może kładł ścislej.... ale podobno tak sie nie da, mozna owszem pare minimetrów zwężyć ale nie więcej.... Generalnie w tamtym tygodniu zdecydowalismy sie na Creaton Tytania, kolor antracyt. Oczywiście też powstała kolejna zagwozdka, bo na składzie mielismy w łapkach tą dachówkę i wyglądała średnio, a w necie dach położony tą dachówką juz cudownie. Dziś jadę odebrać ofertę i wycenę dachówki jak i całego dachu

Odradzam creatona tytanie. Mam położoną właśnie czarną matową. Wszystkie dachówki mają ceglastą plamę na grzbietach. Sprzedawca od początku wciskał kit, że to się zmyje po deszczu. Dziś po prawie roku plamy nadal są bardzo widoczne. Wada estetyczna i za takie pieniądze nie warto. Pozdrawiam.

Powiem tak, widziałem dom mojego brata ciotecznego, miał dachówkę Creatona, model tytania, kolor czarny, dachówka wydawała sie mi i zonie bardzo szeroka, za szeroka. Pojechalismy do drugiego znajomego i tam też dachówka Creatona, model Tytania i jestem w szoku bo o wiele węższa, obydwie dachówki na dachu a wygląd różny.... Przy czym 100% pewności, że to Creaton Tytania. Myślałem, że może sposób jej kładzenia przez dekarza był inny, może kładł ścislej.... ale podobno tak sie nie da, mozna owszem pare minimetrów zwężyć ale nie więcej.... Generalnie w tamtym tygodniu zdecydowalismy sie na Creaton Tytania, kolor antracyt. Oczywiście też powstała kolejna zagwozdka, bo na składzie mielismy w łapkach tą dachówkę i wyglądała średnio, a w necie dach położony tą dachówką juz cudownie. Dziś jadę odebrać ofertę i wycenę dachówki jak i całego dachu

Witam

Właśnie stoję przed wyborem dachówki. Bardzo podoba nam się roben piemont angoba brąz ale wszyscy nam ją doradzają że roben zły krzywy i nie dobry. Proponują nam nelskampa czarną glazure że lepsza itp. Proszę wypowiedzcie się co macie na swoich dachach i jak się sprawdza?

Pewnie meyer-holsen nie trzeba polecać bo jej jakość jest powszechnie znana ale mimo wszystko jakość pierwsza klasa . Żadnych odpadów , dosłownie i wszystkie proste .Piano głęboka czerń pięknie wygląda .Idealnie pasują tutaj obróbki i rynny z anthry vm zinc ... Edytowane przez CZARNY.

Witam.

Stoję przed wyborem dachówki. Dach dość skomplikowany.

Wybór padł na: Brass rubin 13v czarny błyszczący, jego wycena trochę mnie przeraził.

Gość w sklepie doradził mi, żebym sobie wziął Roben Piemont czarny błyszczący, oczywiście glazura. Gdyż jest on taki sam jak bras rubin 13 v.

Cena między tymi dachówkami to 6 tys zł?

Co myślicie o tym robenie i jaka jeszcze dachówkę byście doradzili.

Dodam, że jest to dach wielospadowy na budynku jednorodzinnym z dwu stanowiskowym garażem z 3 kapliczkami.

Przerabia gąsiory tzn docina na każdy wymiar i kąt np czworniki trojniki, wiem ze wysyla tez za granice, wmontował mi tez kominek odpowietrzający i przejscie solarne ładnie sie prezentuje i dużo taniej niż oryginał,on mi polecił creatona i padło na titanie i jestem zadowolony :):D:D