Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie. My obecnie jesteśmy na etapie wyboru dachówki. Obecnie zawęziliśmy wybór do 3, Wienerbergera. Są to

- ciemnobrązowa angoba szlachetna

- kasztanowa angoba szlachetna

- orzechowa angoba szlachetna

Mnie się bardziej podoba orzech, jednakże jest on bardziej chropowaty. Kasztan jest dużo bardziej gładki, więc niby praktyczniejszy, ale dla mnie za rudawy, za jasny, średnio mi się podoba. Macie może jakieś doświadczenia z nimi, wrażenia?

Jeśli chodzi o mniejsze i dobrej jakości to będzie np. Bogen Plano albo Meyer-Holsen Piano. Meyer-Holsen będzie widocznie mniejszy.

Mam pytanie, jesteśmy na etapie jeżdżenia po składach i szukania dachówki ceramicznej, kolor interesuje nas tylko antracyt. Już byliśmy zdecydowania na jedną z dachówek Creatona, tylko w realu na dachu okazuje się bardzo szeroka, za szeroka. Prośba na szybko do znawców, polećcie proszę jakąś dachówkę w kolorze antracyt smukłą, nie taką szeroką. Viva creatona taka jest ??? bo na szybko w necie nic nie mogę znaleźć, tzn szukam zdjęć całych dachów bo obrazek, samej pojedynczej dachówki niewiele wnosi

• 2 weeks później...
Pytanie do posiadaczy dachowki Creaton Titania czarny mat.. Jaki odcień ma ta dachówka w słońcu?

Widziałem na dachu koramica (chyba byla to allegra) i w słońcu jej kolor wpadał w brąz co srednio mi sie spodobalo.

Jak jest z Creatonem?

U mnie w słońcu kolor dachowki Creaton Titania czarny mat na pewno nie wpada w brąz. Jest to raczej pomieszanie czarnego i granatowego. Jak chcesz to napisz priv to Ci prześle zdjęcia. Zawsze możesz też jechać do składu i wydębić 9 dachówek, ułożyć kwadrat 3x3 na krawędzi dachu i zobaczysz. Wg mnie ta dachówka kiedy jest sucha i jest słońce jest fajnie grafitowa (nie czarna), jednak kiedy jest mokra i jest pochmurny dzień robi się mocno czarna.

Gdzie najtaniej kupic dachowke meyer-holsen w mazowieckim?

Pojeździć po hurtowniach i popytać. Jest sieć hurtowni wielokrotnie tu wspominana, mają dobre ceny.

Edytowane przez domino34

U mnie w słońcu kolor dachowki Creaton Titania czarny mat na pewno nie wpada w brąz. Jest to raczej pomieszanie czarnego i granatowego. Jak chcesz to napisz priv to Ci prześle zdjęcia. Zawsze możesz też jechać do składu i wydębić 9 dachówek, ułożyć kwadrat 3x3 na krawędzi dachu i zobaczysz. Wg mnie ta dachówka kiedy jest sucha i jest słońce jest fajnie grafitowa (nie czarna), jednak kiedy jest mokra i jest pochmurny dzień robi się mocno czarna.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, już właśnie kilka dni temu kupilem 2 sztuki i tak jak mowisz raczej nie wpada w braz. Kolor jest taki jak chce wiec najprawdopodobniej juz niedlugo Creaton zagości na moim dachu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, już właśnie kilka dni temu kupilem 2 sztuki i tak jak mowisz raczej nie wpada w braz. Kolor jest taki jak chce wiec najprawdopodobniej juz niedlugo Creaton zagości na moim dachu.

To ja z kolei uważam, zę owszem, Titania to bardzo ciekawa dachówka, ale najpięlkniej komponuje się w kolorze wiśniowym z jasną elewacją.

• 2 weeks później...
Ale za to jak można się wyróżnić się wśród sąsiadów. U mnie sąsiad ma dachówkę w kolorze żółtm, bodajże Bogen. jak pierwszy raz o tym usłyszałem, myślełam że oszalał, ale okazało się, że wygląda naprawdę ciekawie. Zależy czy ktoś chce się wyróżnić w otoczeniu.

Dokładnie. Wśród tych nudnych, monochromatycznych domów ( ciemny / antracyt na dachu , szarości i biele na elewacji) każda inna kolorystyka, ale dobrana zgodnie z otoczeniem, jest do przyjęcia. Ciekawe jakie kolory będą na dachach jak ten antracyt będzie mało "undergrandowy"