Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś jeszcze ma / miał do czynienia z dachówką IBF (albo inną cementową) po dłuższym czasie. Np. 10lat?

Co się dzieje z kolorem i tą farbą?

Już byliśmy na 100% zdecydowani na IBFa, ale sprzedawca w hurtowni też zabił nam ćwieka, twierdząc że z tą trwałością w porównaniu z ceramiczną to jednak nie tak lekko, a po 15 latach to się cementowa nadaje właściwie do pomalowania (? :o )

Też dostaliśmy propozycję nieco droższej ceramicznej z Wiekora... i znów nie wiemy, co wybrać...

U nas na osiedlu (i nie tylko u nas) też jest dużo domków z IBFem.

Do niedawna, gdy jeszcze się nie znaliśmy, oglądaliśmy i mówiliśmy "jaka piękna dachówka ceramiczna".

Co do wyglądu do IBFa nie mamy zastrzeżeń.

Cenowo też jest nieźle. Ale możemy mieć za dodatkowe 3,5tys. ceramiczną Wiekora (naturalna czerwień, renesansowa). Tylko, czy to będzie lepszy wybór? I czy nie lepiej sobie za 3,5tys, kupić coś innego? Jeżeliby z IBFem miał się nic szczególnie złego nie dziać przez te chociaż 15lat, to bym się nie zastanawiał.

• Like 1

Mamy Robena 2 lata. Jest ladny i ogolnie ok. Dach super polozony. Najlepsza dachowke moze spartaczyc ekipa. To jest podstawa!!!!! :p

Dosc trudny w ulozeniu, wymaga precyzji i starannosci, a fachowcy lubia sie spieszyc. Nasza ekipa na szczescie nigdzie sie nie spieszyla bo mieszkala na miejscu i z nudow wolala skubac ten dach. Mlodzi fajni ludzie i jeszcze nie zmanierowani. Z ich szefem jest gorzej. Troche obrosl w piorka bo polecilismy go sasiadom obok budujacym sie i mieli klopoty z rozliczeniem. Ogolnie jednak nie spartaczyl. Tak wiec jestem szczesliwa. Okna dachowe, komin nie przeciekaja, dachowka nie peka. Kolejne etapy robot ida gorzej ale to inny temat.

nie wiem jak można porównywać von Mullera i Brassa. To przecież zupełnie inna bajka. Dla mnie von Muller jest super, najlepsza dachówka jaką oglądałam (w ręce i na dachu), ale ze wględów finansowych (mam prawie 500metrów dachu razem z garażem) wezmę Koramica albo RuppCeramikę

nie wiem jak można porównywać von Mullera i Brassa. To przecież zupełnie inna bajka. Dla mnie von Muller jest super, najlepsza dachówka jaką oglądałam (w ręce i na dachu) ...

Swięte słowa :lol: magdah ja dachu miałem 240m2 i mogłem sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa na dachu w postaci dachóweczki Muller

OJJJJjjjjjjj sorry,

wiem że Wam troszke nadepnełam na odcisk.

Ale mam tego Brasa prawie za cenę blochodachówki, a że napór jest teraz za zakupy, wszyscy strasza że wszystko drozeje, wszystko trzeba zaliczkować i płacic przed majem lub nawet wczesniej, to jest horror.

gorzej jak za komuny.

Na zwariwany czas nam przyszło te domy budować.

I jak tu sie nie dac zwariować???

To mnie w tej sytuacji Bras sie b. podoba :)

...jak sie podoba to bierz !!! Twój dach i tobie ma sie podobać .... A cenę na tego Brassa masz już na kpl dach ... bo wiesz dach to nie tylko dachówa podstawowa ale i gąsiory, skrajna lewa, prawa, dachówka wentylacyjna. Ja objechałm kilka hurtowni i w wiekszosci było tak : - a dzien dobry co ma byc dachóweczka już słuszę mamy dachóweczkę firmy XXXXXXX w cenie 14zł/m2 - no fajnie niby rewelacja ale jak sie policzyło dodatki które mieli w kosmicznych cenach to już taka rewelacja nie wychodziła. Miłych przemyśleń życzę...

A ja mam BRASS celtycką w ciemnym brązie. Jest to już mój drugi dach z dachówką tej firmy. Jedną mała wadą na dachu układanym jakies 7 lat temu to tylko lekkie zazilenienie od północnej strony. Ale wydaje mi się, że nie jest to problem bo są specjalne środki do usówania tej zielenieny.

Obecnie dachówka BRASSA jest pokryta powłoką lumino i nadaje to delikatny połysk szczególnie w słoneczny dzień.

Pozdrawaiam Paty.

Gość kacperkowski

mam przykre doświadczenia i wielu znajomych też bo nie zwracaliśmy uwagi na to co bardzo istotne w dachówkach - niestety nie niska cena,uważjcie na te okazje.przecież dach to podstawa,popatrzcie na zamki. dokładne zamki to nie wada to zaleta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziwię się zarzutom do dachówki Mullera,że musi być więżba dokładnie zrobiona!!!!! Dlatego właśnie Muller!!!

Gość Zosiasamosia

ot i mam problem,mam oferty na ceramiczną Creatona - rewelacja,Mullera- piekny kasztanowy,jakościowo bez zarzutu i Nelskamp

w kształcie innym niż produkowane w Polsce,prześliczna fala!!! ale też na cementową Euronit (sprzedawca opowiedział mi o właściwościach tej dachówki - inne się chowają ) i znowu Nelskamp - ludzie ile kolorów!!!!, nawet cieniowana - i cena bardzo fajna. Co wybrać? Pomóżcie!!!!!! :lol: [/i]

Gość szczęśliwy

TYLKO EURONIT.DAŁEM SIĘ NAMÓWIĆ W HURTOWNI NA EURONIT,TO BYŁ ROK1999.WOKÓŁ MNIE PEŁNO BRASSÓW I IBFÓW ALE TYLKO MÓJ DACH WYGLĄDA JAK POŁOŻONY WCZORAJ.TO NIE JEST PRAWDA,ŻE TE WSZYSTKIE DACHÓWKI TO TO SAMO.TRZEBA POROZMAWIAĆ Z FACHOWCAMI ALE UCZCIWYMI,KTÓRZY NIE DOSTAJA DZIAŁKI ZA POLECENIE BRASSA CZY IBF.JEDNEGO TYLKO ŻAŁUJĘ - WCZEŚNIEJ NIE MIAŁ EURONIT W OFERCIE DACHÓWKI VERONA - WARTO TO ZOBACZYĆ.

ACHA- OBOK MOJEGO DOMU ROSNA BARDZO WYSOKIE DRZEWA -LIPY I NIC SIE NIE DZIEJE NA DACHÓWCE, NAWET TROCHE JAK PISANO O BRASSIE. POZDRAWIAM