Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Witam

Mam dylemat który był już poruszany w tym temacie lecz jakieś 3 lata temu. Przeczytałem prawie wszystkie posty lecz część informacji może być lekko przestarzała. Potrzebuję zakupić Dachówkę ceramiczną na dach kopertowy. Poddasze użytkowe na tą chwilę bez okien dachowych. Trochę pojeździłem pooglądałem no i też poczytałem i wiem jeszcze mniej niż na początku. Modele które mnie i Ż interesują to:

CREATON TITANIA

BRASS RUBIN 9V

GLAZURA CZARNA/CIEMNY BRĄZ

Podzielę się informacjami jakie udało mi się uzyskać głownie w składach budowlanych

Titania

- Jeden ze składów przyznał się że sprzedają tej dachówki najwięcej i nie ma nic tak dobrego w tym przedziale cenowym.

- Dekarz średnio zadowolony z wyboru Creatona, poleca Rubina

- Kolejny gość od wyceny Twierdzi że Titania to już nie to samo co było kiedyś że są dachówki różnej grubości niedomalowane zamki oraz to iż jakość dachówki jest w dużej mierze zależna od tego gdzie została wyprodukowana. I tu się trochę rozczarowałem bo w internecie głoszą że z czasem(od początku jej produkcji) jest coraz lepiej pakowana mniej widocznych odprysków itd itp

Rubin

- Główny + to rekomendacja od dekarza. Z jednej strony mi to odpowiada z drugiej jednak wolałbym żeby to w dużej mierze była moja decyzja.

- Skład który dał dobre rekomendacje Titani mówił że ta dachówka również jest ok ALE jednak Titania jest dużo lepsza jakościowo.

Edytowane przez adrux

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam dylemat który był już poruszany w tym temacie lecz jakieś 3 lata temu. Przeczytałem prawie wszystkie posty lecz część informacji może być lekko przestarzała. Potrzebuję zakupić Dachówkę ceramiczną na dach kopertowy. Poddasze użytkowe na tą chwilę bez okien dachowych. Trochę pojeździłem pooglądałem no i też poczytałem i wiem jeszcze mniej niż na początku. Modele które mnie i Ż interesują to:

CREATON TITANIA

BRASS RUBIN 9V

Podzielę się informacjami jakie udało mi się uzyskać głownie w składach budowlanych

Titania

- Jeden ze składów przyznał się że sprzedają tej dachówki najwięcej i nie ma nic tak dobrego w tym przedziale cenowym.

- Kolejny gość od wyceny Twierdzi że Titania to już nie to samo co było kiedyś że są dachówki różnej grubości niedomalowane zamki oraz to iż jakość dachówki jest w dużej mierze zależna od tego gdzie została wyprodukowana. I tu się trochę rozczarowałem bo w internecie głoszą że z czasem(od początku jej produkcji) jest coraz lepiej pakowana mniej widocznych odprysków itd itp

Rubin

- Główny + to rekomendacja od dekarza. Z jednej strony mi to odpowiada z drugiej jednak wolałbym żeby to w dużej mierze była moja decyzja.

- Skład który dał dobre rekomendacje Titani mówił że ta dachówka również jest ok ALE jednak Titania jest dużo lepsza jakościowo.

Jesli to Ci cos pomoze, to kladlem u siebie Creaton titanie czarny mat, dach dopiero co polozony. Ekipa bardzo chwalila, powiedzieli, ze dawno nie ukladali tak prostej dachowki, wszystko naprawde ladnie przylega i nie ma zadnych problemow.

Dachowki dobrze popakowane nie ma zadnych zarysowan (niektorzy pisali, ze jak sa pakowane w 4-paki to sa rysy od zamkow)

Mialem srednio ~5dachowek zniszczonych na palecie co raczej jest norma, mialem sporo docinek wiec zostaly one w wiekszosci wykorzystane.

Gasiorow na 165sztuk mialem 3zniszczone z czego wszystkie bez problemow zostaly wymienione.

Ja titanie polecam z czystym sumieniem. Super dachowka, za ta cene watpie ze znajdziesz cos lepszego.

e: tak w ogole to widze, ze jestes z wieliczki jesli chcesz zobaczyc dach na zywo to zapraszam masz niedaleko (Wołowice) moge Ci nawet polecic sklad w ktorym jest kupowałem dachowke, trafilem na super sprzedawce. Jak cos to priv

Edytowane przez Busters

kolego cherokee, Creaton Simpla to totalna porażka, dałem się namówić, przyszło mi 10 palet z 18 - totalne dno, krzywa, mikropęknięcia na powierzchni, pęknięcia na spodniej stronie..... Nie daj się nabrać na zdjęcia i dachówki "demo" - są starannie wyselekcjonowane;p. Pojedź zobacz dach z SIMPLA - nikt nie będzie chciał Ci takiego pokazać, bo z tego co wiem każdy dachówkę reklamuje. ja na szczęście miałem tylko około 1/5 dachu przygotowanego - a teraz rwanie łat, dziurawa membrana, terminy no i pogoda.... Membrana też ma swoja wytrzymałość na UV a na inną dachówkę czekasz.....

Sam przedstawiciel Creatona jak był na reklamacji przyznał mi, że nie chciał by mieć takiej dachówki na swoim dachu - wymowne nie?

Zauważ, ze dachówka jest tylko na Polskim rynku.

Jednym słowem "premiera" dachówki SIMPLA nie należy do udanych. Nie dość że narazili klientów na koszty (bo nie chcą zapłacić za robociznę) to jeszcze próbują na siłę wcisnąć po segregacji ten chłam. Przedstawiciel, miałem wrażenie, uważał, że ja jako inwestor nie mam nic do powiedzenia, zapłaciłem za 1 klasę, dostałem odrzuty z produkcji (bo tak bym to nazwał) i powinienem być zadowolony, że zapłacą za segregację - może coś tam się wybierze co się nadaje.

Czy jakaś normalna firma tak podchodzi do klienta???

To faktycznie szału nie ma.

Troszke mnie tym przestraszyłeś bo już na nia sie zdecydowalem, a dachu mam troche metrow.

To co polecacie kupić ?. Szukam cos w stylu Domino

• 1 month później...
Witam

CREATON TITANIA

BRASS RUBIN 9V

Titania

Rubin

Dziwi mnie twoje podejście do tematu.

Po pierwsze dekarz będzie ci doradzał dachówkę którą mu się najbardziej bezproblemowo układa i którą zna. Dla niego nieważne jest czy to będzie dobrze wyglądało czy nie bo TO JEST TWÓJ DACH - on tylko montuje i bierze za to kasę. Dekarz potrafi ocenić czy dachówka jest krzywa czy nie ale nie potrafi ocenić jej fizycznej jakości bo do tego jest potrzebne laboratorium i testy.

Po drugie skład budowlany będzie ci doradzał dachówkę NA KTÓREJ NAJWIĘCEJ ZARABIA.

Bo po to jest skład budowlany żeby tłuc kasiorę, a nie robić dobrze klientom.

Po trzecie to te dachówki są bardzo podobne i nudne jak chleb ze smalcem. Jeżeli chcesz mieć wyjątkowy dach to wybierz coś oryginalnego z oferty np. Wienebergera wytwarzanego na Niemcy albo poszukaj dachówek np. włoskich lub francuskich. Świat nie kończy się na nudnych produktach ala ROBEN ... albo na dachówkach płaskich które za 2-3 lata będą tak samo opatrzone połowie dachów Kowalskich i Nowaków.

Tak więc życzę więcej kreatywności. Żeby rzeczywiście mieć dach z którego będzie można być dumnym przez lata i będzie zawsze robił wrażenie trzeba poszukać czegoś niestandardowego, włożyć w to trochę energii - skomponować z elewacją np. z klinkieru lub cegieł ręcznie robionych - wtedy będzie klasa, a nie castorama po taniości.

Edytowane przez martinez44

Po trzecie to te dachówki są bardzo podobne i nudne jak chleb ze smalcem. Jeżeli chcesz mieć wyjątkowy dach to wybierz coś oryginalnego z oferty np. Wienebergera wytwarzanego na Niemcy albo poszukaj dachówek np. włoskich lub francuskich. Świat nie kończy się na nudnych produktach ala ROBEN ... albo na dachówkach płaskich które za 2-3 lata będą tak samo opatrzone połowie dachów Kowalskich i Nowaków.

To prawda. W Niemczech ciągle sporo układa się z karpiówek. Z dachówek płaskich sporo widziałem takich z linią przełamania a'la Actua. Bardzo fajnie się to prezentuje na połaci. Też uważam, że wybory ludzi w naszym kraju w kwestii dachów są takie trochę mało oryginalne...

• 2 weeks później...
Hey! Mam problem, mianowicie, chcę wymienić dachówkę, ale prawdopodobnie bęę musiała wymienić również całe drewno. Zastanawiam się, czy zamiast dachówki nie wybrać blachy. Jakie są wasze doświadczenia?

Jezeli dachówke chcesz zmienić, to wybierz coś podobnego wytrzymaloscią. Polecam blachodachówkę ale z posypką. Wpisz w wujka Google i poszukaj info.

• 2 weeks później...

Może być Roben. Chodzi mi o produkt markowy, sprawdzony w rozsądnej cenie. Kolor zdaje sie antracyt.

http://roben.pl/wp-content/uploads/sites/2/2016/03/H_015708-ROBEN-PL_Cennik-Dach%C3%B3wek-_Ulkad-Alfabet_11_2016-www.pdf

Z płaską dachówką może być więcej problemów choć zakładam, że pod każdą dachówkę więźba winna być prosta.

W tym cenniku dachówka Piemont wydaje się ładna i przystępna cenowo. Dach jak widać prosty, bez żadnych udziwnień.

Niektórzy tu kładą dachówki na pełnym deskowaniu i papie... Wydawało mi się, że pełne deskowanie kładzie się w rejonie rynien. Już nie robi się na wiatrowej folii i łatach?

• 3 weeks później...

Witam,

Zamierzam położyć nową dachówkę na mój dach. Powierzchnia - 170m2 . Lecz nie mogę zdecydować się jaką dokładnie. Mam dwuspadowy dom, o kącie nachylenia 25 stopni. Fachowcy porponowali mi creatona, a handlarz - Nelskampa. Myślałem również o Meyer-Holsen-ie. Czytając różne opinie, już mam mętlik w głowie.

Z zaleceń dekarzy wiem, że najlepiej wziąć angobową glazurowaną, z 2 zamkami. Ale co do typu, wielkości i ciężaru, to nie wiem za dużo. W sklepach u handlarzy mam wrażenie jakby "naciskali" na mnie na te modele, które chcą mi sprzedać. Proszę o pomoc.

Edytowane przez Lukass17

Witam,

Zamierzam położyć nową dachówkę na mój dach. Powierzchnia - 170m2 . Lec

z nie mogę zdecydować się jaką dokładnie. Mam dwuspadowy dom, o kącie nachylenia 25 stopni. Fachowcy porponowali mi creatona, a handlarz - Nelskampa. Myślałem również o Meyer-Holsen-ie. Czytając różne opinie, już mam mętlik w głowie.

Z zaleceń dekarzy wiem, że najlepiej wziąć angobową glazurowaną, z 2 zamkami. Ale co do typu, wielkości i ciężaru, to nie wiem za dużo. W sklepach u handlarzy mam wrażenie jakby "naciskali" na mnie na te modele, które chcą mi sprzedać. Proszę o pomoc.

Mam dom w nowoczesnym stylu i dachówkę ceramiczną płaską. Do budynków w bardziej tradycyjnym stylu będzie pasowała falista albo karpiówka. Ciężarem bym się nie przejmował, nosił tego na plecach nie będziesz a większość dachówek ceramicznych ma podobny ciężar. Meyer Holsen to porządna półka, Creaton również. Ja mam Roben Bergamo. Z tego co wiem chyba, że się mylę, każda ceramiczna ma dwa zamki natomiast cementowa jeden. Decyzja należy do Ciebie. Powodzenia.