Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie.

Jestem przed wyborem rodzaju pokrycia na dach. Wybór zawęziłem do dachówki ceramicznej i cementowej. Blachodachówkę odrzuciłem.

Dach: 255 m2

Wybór padł na:

1. Roben PIEMONT kolor: titan szara glazurowana

Cena ok. 16800

2. Roben MONZA Plus kolor: Tobago czarnobrązowa glazurowana

Cena ok. 17980

3. Brass ROMAŃSKA kolor czarny (cisar)

Cena 16190

Ceny liczyłem sam wg cenników na stronie. Dokładną weryfikację przeprowadzę później.

Dwie pierwsze to dachówki ceramiczne natomiast ostatnia to dachówka cementowa.

Cena pierwszej i trzeciej jest bardzo zbliżona ... nie wiem dlaczego? Cementowa jest, aż tak dobra czy też ceramiczna tak słaba?

Proszę o opinie na temat tych dachówek. A może są inne firmy/modele warte uwagi.Co do wyglądu to zależy mi tylko na tym aby był to kształt zbliżony do S.

Dachówkę ceramiczną brałem tylko pod uwagę glazurowaną nie wiem coś do angobowanych nie mam przekonania.

Pozdrawiam.

Są dwa rodzaje angoby półszlachetna matowa i szlachetna błyszcząca. Angoba szlachetna daje najgładszą powierzchnię czyli deszcz łatwiej z niej zmywa kurz i jest mniej podatna na porastanie. Każdy wybór będzie dobry. Żywotność ceramiki dłuższa od cementowej. Pozdrawiam.

Są dwa rodzaje angoby półszlachetna matowa i szlachetna błyszcząca. Angoba szlachetna daje najgładszą powierzchnię czyli deszcz łatwiej z niej zmywa kurz i jest mniej podatna na porastanie. Każdy wybór będzie dobry. Żywotność ceramiki dłuższa od cementowej. Pozdrawiam.

Chyba już tylko pan Andrzej został na tym forum ;).

Dziękuję. Resztę doczytałem i już wiem więcej...

Ciekawi mnie (nigdzie nie znalazłem) tylko jakimi kryteriami się kierować przy wyborze dachówki z angobą półszlachetną, angobą szlachetną, a dachówką glazurowaną. Są jakieś prawidłowości/ wskazania którymi warto się kierować...?

Oj wybór dachówki ciężki temat ...

Ktoś chętny w sprawie wypowiedzenia się na temat Robena, Brassa lub Creatona?

Wyczytałem opinie że najlepszą dachówkę cementową robi Brass. A jak to się ma do dachówek ceramicznych z angobą i glazurowane?

A ja jestem bardzo ciekawy, kiedy w Polsce pojawią się dachówki od Tesli - z fotoogniwami. E.Musk zapowiadał, że będą tańsze od standardowych. Może nie byłoby to głupie usamodzielnić się (choćby częściowo) energetycznie. A może ktoś z Was widział już coś takiego w realu? (choćby gdzieś za granicą)

Kwestia paru lat, na razie nie zapowiada się aby coś miało zmienić się w tym temacie

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

W najbliższym czasie muszę wybrać dachówkę do swojego domu i wchodząc na forum muratora trochę zwątpiłem.

Do tej pory byłem przekonany, że chce dachówkę płaską (np roben bermago, creaton simpla lub creaton domino) natomiast po przeglądnięciu zdjęć na forum obawiam się, że na tych dachówkach będą widoczne nierówności.

Proszę o radę czy w przypadku wyboru dachówki np creaton optima lub creaton cantus nierówności będą mniej widoczne?

Są to też dachówki płaskie ale o trochę innym kształcie.

Żądna dachówka nie jest idealnie "płaska" a tym bardziej płaska. Każda nawet mała zmiana kształtu powoduje oszukanie ludzkiego oka. Ważna aby płaszczyzna dachu pod ten rodzaj dachówek była starannie wyprowadzona tak jak pod karpiówkę. Wówczas z kryciem nie ma większych problemów. Postaraj się znaleźć w swojej okolicy dachy pokryte takimi dachówkami. Będziesz miał odpowiedź. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
tak sobie wydedukowaliśmy z żoną. Moje przemyślenia to: po pierwsze nie dobierze się idealnie koloru parapetu do okna więc delikatne różnice będzie widać. Po drugie obok okien na elewacji będą wstawki drewniane i wszystko w drewnie to może za dużo tego drewna będzie. Po trzecie chyba fajnie będzie wyglądać takie połączenie wszystkie obróbki w jednym kolorze. Po czwarte szczerze... jestem facetem więc mi wszystko jedno :D Pozdrawiam

W przypadku gdy jakiś producent dachówek produkuje również ceramiczne elementy parapetów (podokienniki) to powłoka może być identyczna z dachówką. Natomiast gdy parapety mają być metalowe no to obróbki, rynny i parapety mogą być w tym samym kolorze real. Pozdrawiam.

Zacytował mnie. Czy aby przeczytałeś uważnie co napisałem? Znowu wracasz do dachówki. Pozdrawiam.

już widzę swój błąd. za szybko myśłe za wolno piszę. pytanie powinno brzmieć jak chce mieć obróbki pod kolor najbardziej zbliżony do dachówki roben piemont szara glazurowana to jaki kolor tych obróbek będzie bo chce taki sam parapet :cool:

Panie Andrzeju a co Pan powie na temat różnic pomiędzy dachówkami angobowanymi i glazurowanymi?

Nie ukrywam, że bardzo podobają mi się dachówki angobowane aczkolwiek jestem człowiekiem ceniącym sobie spokój i obawiam się, że dachówki o tej powłoce mogą szybciej się zabrudzić lub brud ten może być bardziej widoczny.

Dachówki glazurowane nie są już tak ładne ale do zaakceptowania jeżeli faktycznie byłaby duża różnica w szybkości zabrudzenia pomiędzy tymi powłokami.

Dom będzie stał na górce, raczej z dala od drzew natomiast póki co droga przed domem jest utwardzona (nie ma asflatu lub kostki jeżeli ma to znaczenie) i może się lekko kurzyć.

Będę wdzięczny za wyrażenie opinii.

Pozdrawiam