Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
To nie jest tak, że wszyscy mają problemy z Creatonem. Są osoby zadowolone z takiego dachu. Źle trafiłeś, może wina producenta a może dostawcy. Ciężko wyrokować. W każdym razie znam takich, którzy są zadowoleni i nic się z ich dachówkami nie dzieje. Więc moim zdaniem nie ma co się trzepiać. cardano8 jak Ci sie podoba to bierz. Obejrzyj dostawę na miejscu, czy dachówki sa ok.

... Obejrzyj dostawę na miejscu, czy dachówki sa ok.

Na miejscu to znaczy gdzie? W hurtowni przed załadunkiem, czy na budowie po wyładunku? Ma rozcinać wszystkie paczki??? A nawet jak obejrzy to co stwierdzi? Kolejny raz powtórzę materiał kupuje dekarz i on ocenia bo się na tym zna. On zareklamuje wadliwy towar. Pozdrawiam.

Kolejny raz powtórzę materiał kupuje dekarz i on ocenia bo się na tym zna. On zareklamuje wadliwy towar. Pozdrawiam.

Dekarzowi to teraz nawet taśmy nie chce się kupić, albo wkręta, co dopiero dachówkę i jeszcze sprawdzać ... a zareklamować to chyba za dodatkową opłatą, 1 zł do dachówki. Nie te czasy ...

Co znaczy "nie te czasy" ? Każdy ma wolny wybór. Można zlecić wykonanie dachu profesjonalnej firmie, mieć święty spokój i gwarancję a można taniej byle komu. Dostaję wiele e-maili z prośbą o ocenę lub poradę a jakoś nie wielu zleca mi wykonanie dachu. Nie konsultują z kierownikiem budowy bo trzeba mu zapłacić, biorą tańszego wykonawcę, któremu nie ufają a opinię czy poradę chcą ode mnie za darmo. Pozdrawiam.

Co znaczy "nie te czasy" ? Każdy ma wolny wybór. Można zlecić wykonanie dachu profesjonalnej firmie, mieć święty spokój i gwarancję a można taniej byle komu. Dostaję wiele e-maili z prośbą o ocenę lub poradę a jakoś nie wielu zleca mi wykonanie dachu. Nie konsultują z kierownikiem budowy bo trzeba mu zapłacić, biorą tańszego wykonawcę, któremu nie ufają a opinię czy poradę chcą ode mnie za darmo. Pozdrawiam.

I chwała Ci za to bo porady masz świetne, znasz się na rzeczy, widać doświadczenie, chętnie bym Ci zlecił budowę dachu. Jeśli chodzi o "nie te czasy" to ludzie niebawem przestaną zlecać cokolwiek komukolwiek ze względu na brak zaufania i rosnące ceny usług. Inwestorzy świadomi są coraz bardziej i trochę bardziej liczą się z kasą którą wydają na dom. I tu pojawia się problem bo budowa domu dziś to misja na marsa zarówno pod względem logistycznym jak i finansowym, więc nie ma się co dziwić że Inwestor chce zaoszczędzić na czym się da. Każdy ma swoje zdanie na ten temat, ale mnie się wydaje że dekarze to już przesadzają z cenami za usługi, 10 dni roboty w 3 osoby 13 tys zł to daje 430 zł dniówki dla każdego z nich, ja rozumiem sprzęt, dojechać trzeba, za robociźnę więc 400 zł jak nic, jakiś umiar trzeba znać. Owszem robota sezonowa, od pogody zależna ale czy to oznacza że Inwestor ma za to zapłacić ? Jak jeszcze doliczymy coś do tego dachu to serio nie będzie się opłacało budować ścian, fundamentów, stropów ... sam dach trzeba będzie zrobić i pod nim mieszkać. Za 400 zł dniówkę to ja fachowości oczekuję ... papier z uczelni, uprawnienia czy coś :p

To bardzo mało 13 tyś za 10 dni. U mnie dniówka to 2000zł w górę dla ekipy 3 osobowej. Po Prostu tyle jestem wstanie zrobić i zarobić. A teraz pomyśl jakby robili to 30 dni ? Hmm dopłacisz ? No raczej nie za bardzo. Podstawowy zestaw narzędzi do stawiania więźby to 100tys złotyc.( 5 maszyn Mafla) U dentysty czy u lekarza płacisz za wizytę od 200 zł w górę i to w 30 min ? To nie jest przesada ? A papierem to możesz się jedynie wiesz co zrobić... Papier ma się daleko do praktyki i doświadczenia. Miałem już dużo przypadków że byłem za drogi a potem dzwonią z płaczem i płacą x2 no ale co poradzisz

2000 zł dniówka .. na 3 osoby to lekko 600 zł na głowę, znaczy się sami docenci i doktorzy są w ekipie. Co to za maszyny które kosztują 20 tys za sztukę ? dachówkę na miejscu robisz czy jak ? U moich dekarzy najlepszym sprzętem była wiertarka dewalta za 300 zł. Dentysta studiował, miał praktyki, bierze odpowiedzialność, udziela gwarancji, wystawia rachunek. Próżno szukać u dekarzy czegokolwiek z tych rzeczy.

Łatwo się zagląda w cudzą kieszeń. Skoro to takie intratne zajęcie to zapraszam. Każdy może założyć firmę i zarabiać. Specyfika zawodu, pada nie robimy, upał pracownicy w budynkach w pomieszczeniach klimatyzowanych a my na dachu. Parzy w dupę i w kolana. Mróz, my na dachu (pracuję do -17*C). Tak jak wspomniał Kamil wizyta u mojego profesora w spółdzielni lekarskiej 300,- za 15 minut. I to ja muszę do niego dojechać. A przecież dekarz to taki od dachów lekarz. :)Wizyta u prawnika (wstępna) minimum 200,- porada. Ceny u stomatologa mają się tak: żeby wstawić sobie jeden implant muszę pokryć "wole oko".:rolleyes: A do tego można powiedzieć, że pracując na dachu co dziennie ryzykuję życiem. Oczywiście są rusztowania, są indywidualne środki ochrony, są siatki duże obiekty są dość bezpieczne. Parterowy dom, wysokość okapu 3~3,5 m. Pęka łata spadam z tego dachu. Niby nic się nie stało tylko 19 złamań w nadgarstku (na szczęście bez przemieszczeń). Jest połowa sierpnia - pełnia sezonu. Do klas dekarskich nie ma chętnych, wszystkim mażą się studia. A może i dobrze. Przepraszam za te wywody. Chciałem tylko uzmysłowić specyfikę zawodu. Pozdrawiam.

Ja patrze tylko w swoją, coraz bardziej pustą.. :D

Dach bez okapu. Ocieplenie 22cm plus jakis klej, wiazary mają wychodzić poza sciane bez ocieplenia na 20cm. Co zrobic zeby zgrac lico elewacji z deska okapową i blachą? Widze u sasiada ktory konczy pseudo dom pasywny( bialy styro na placki itp), że pod rynna widac mu elementy dachu. Szpara na 5cm.

Na dwa razy nie bede robil bo musze przeciez wykonac te rynne i podlaczyc conajmniej rurke elastyczna, aby wode odprowadzic poza obrys domu. Może zrobie tak, ze lico deski okapowej wykonam na rowne 22 albo 23 cm a ocieplenie zostaniee sfazowane i wsuniete pod deske?

Edytowane przez pandzik

Ja patrze tylko w swoją, coraz bardziej pustą.. :D

Dach bez okapu. Ocieplenie 22cm plus jakis klej, wiazary mają wychodzić poza sciane bez ocieplenia na 20cm. Co zrobic zeby zgrac lico elewacji z deska okapową i blachą? Widze u sasiada ktory konczy pseudo dom pasywny( bialy styro na placki itp), że pod rynna widac mu elementy dachu. Szpara na 5cm.

Na dwa razy nie bede robil bo musze przeciez wykonac te rynne i podlaczyc conajmniej rurke elastyczna, aby wode odprowadzic poza obrys domu. Może zrobie tak, ze lico deski okapowej wykonam na rowne 22 albo 23 cm a ocieplenie zostaniee sfazowane i wsuniete pod deske?

Ale to nie Twoja głowa powinna być ... płacisz za fachową usługę to niech oni się martwią. Ty masz ręce w kieszeń i doglądać i marudzić że jest źle. Chce się zarabiać to trzeba Inwestora znosić.

Ja oczywiście nie mam pretensji do lekarzy, stomatologów czy adwokatów. Robię swoje na swoich stawkach. Przykro mi, że nie wszystkich jest stać na moje usługi. Życzę wszystkim wymarzonych zarobów. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Ale to nie Twoja głowa powinna być ... płacisz za fachową usługę to niech oni się martwią. Ty masz ręce w kieszeń i doglądać i marudzić że jest źle. Chce się zarabiać to trzeba Inwestora znosić.

Ciekawe, tylko jak to wychodzi, ze jak sam dogladam, to dom do zamieszkania wydzie pol miliona, jak zdaje sie na fachowca, to caly milion.

Robota ta sama. Wiec pytam, skad taka roznica? Te liczby wzialem na podstawie realnych wycen... :)