Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

8 minut temu, pandzik napisał:

Jak nie robi? Płaska Kapstadt,  dalej Goteborg  itd...

Sugerowałam się katalogiem Creatona który kiedyś wpadł mi w ręce (gdy się budowałem) i tam były same dachówki ceramiczne. |Zresztą mnie nie interesowały cementowe więc dlatego uśpiło to moją czujność😉

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

12 godzin temu, pandzik napisał:

Co ma ściana do dachówki? :)   Goteborg i Celtycką to ja mogę mieć po 3,4 zł. Za te cene nie ma ceramicznej poza jakąś no name'ową czerwoną karpiówką.

Defakto nic, jednak dla mnie miało to znaczenie. 

W tej cenie 3,4zł/szt brutto to chyba nie ma tutaj nad czym się zastanawiać. Wytrzymają na pewno 30lat a po latach podobno można ją umyć i pomalować całkowicie na inny kolor, czego nie da się zrobić z ceramiczną.

55 minut temu, Iskierniczek napisał:

Wytrzymają na pewno 30lat a po latach podobno można ją umyć i pomalować całkowicie na inny kolor, czego nie da się zrobić z ceramiczną.

Jesteś w błędzie co do wytrzymałości i trwałości dachówki ceramicznej. Ceramiczną masz angobowaną a jeszcze lepiej szkliwioną i one wytrzymają grubo ponad 30 lat a ta ostatnia nie wymaga żadnych zabiegów ze względu na szkliwienie.

57 minut temu, henrykow napisał:

Jesteś w błędzie co do wytrzymałości i trwałości dachówki ceramicznej. Ceramiczną masz angobowaną a jeszcze lepiej szkliwioną i one wytrzymają grubo ponad 30 lat a ta ostatnia nie wymaga żadnych zabiegów ze względu na szkliwienie.

Tak, tak masz rację! 

Ja pisałem odnośnie dachówki betonowej, że za 3,4zł/szt nie ma co się zastanawiać i brać betonową która wytrzyma na pewno 30lat, którą później można umyć i pomalować.

Dachówka ceramiczna wytrzyma zdecydowanie dłużej, jednak z tego co słyszałem dachówki ceramicznej już nie pomalujesz ze względu na chociażby szkliwienie o którym wspominasz.

20 minut temu, Iskierniczek napisał:

Tak, tak masz rację! 

Ja pisałem odnośnie dachówki betonowej, że za 3,4zł/szt nie ma co się zastanawiać i brać betonową która wytrzyma na pewno 30lat, którą później można umyć i pomalować.

Dachówka ceramiczna wytrzyma zdecydowanie dłużej, jednak z tego co słyszałem dachówki ceramicznej już nie pomalujesz ze względu na chociażby szkliwienie o którym wspominasz.

Tylko po co malować? Nigdy malowanie nie da efektu jak barwienie w masie a i samo malowanie to nie mały koszt tak więc chyba lepiej dołożyć na starcie i kupić cos co będzie nie wymagało żadnych zabiegów.