Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Nie wiem, czy jest sens wchodzić w nie-angoby. Są tańsze, ale będą namakać i glonić się. A przez to mogą być potencjalnie cięższe. Ale tak jak już pisałam, nie sugeruj się ceną jednej dachówki czy m3, tylko daj do przeliczenia cały swój dach.

I zwracaj uwagę, czy towar jest chodliwy - bo przy niechodliwym mogą ci robić problemy ze zwrotem. A w ogóle to z grubsza jaki kolor chcesz mieć?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dowiadywałem się i naturalna czerwień nieangobowana van Mullera jest faktycznie w dobrej cenie.

abromba ma racje, ja bym zwykłej nigdy nie założył. Naprawde dużo dachów obejrzałem, zreszto wystarczy zobaczyć dachówkę naturalną na wystawce gdzie jest przynajmniej 2,3 lata (jeśli nas sprzedawca nie oszuka i nie powie, że leży 5 lat, a wymienił ją 5 tygodni temu). Chyba, że zależy nam na naturalności/klasyczności tego dachu i szybkim jego postarzeniu (nie którzy widza w tym urok)

Inna sprawa że mam jeszcze dylemat kasowy ponieważ Rub jest droższy od Wiekora o ok. 2000 tyś zł i droższy od cementowej dachówki Euronitu o ok 6000 zł. Jak możecie podzielić się swoimi doświadczeniami to chętnie wysłucham rat.

A może Euronit?

Ciii, nie krzyczcie... :)

Proponuję bo sam tak wybrałem.

• 3 weeks później...

Euronit jest tak samo dobry jak Brass (a nawet może lepszy) i nie jest podróbką, Brass ma jedynie lepszą reklame. Rok temu jak kupowałem dachówke to w składzie porównywałem obie i lepszą powierzchnie miał Euronit.

Jak kupowałem ją w Dach Lux na ul.Puławskiej ale nie polecam tego składu, ponieważ byłem ważnym klientem tylko do czasu jeszcze nie wpłaciłem pieniędzy bo jak już zapłaciłem to mieli klienta w d... . :evil:

porównywałam bardzo długo, w róznych hurtowniach, pytałam na forum, konkluzja jest taka -lepszy jakosciowo i tańszy jest Euronit,a le ja sama wybrałam niemieckiego nelskampa ze wzgledu na dobra jakosc (produkowane w Niemczech) i kolor -szary łupek , neisttey grafity Euronitu i Braasa nie spełnialy moich oczekiwan wzgledem koloru