Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja kupilem Brassa. Powod byl taki, ze cena oferowana za caly dach byla mniejsza niz Euronitu i unibetu ( dach kopertowy - duzo dodatkow ) Moj sasiad mial robiony dach z Euronitu przez dekarzy i zachwallali oni Brassa ze wzgledu na mniejsza lamliwosc przy obrobkach. Teraz po dwoch latach widze jeszcze taka roznice, ze elementy dach w Euronicie sie odbarwiaja ( dachowka kominkowa grafitowa zrobila sie szara ) przy Brassie polozonym dokladnie w tym samym czasie tego efektu nie mam( kolor klasyczny czerwony ). Gdy sie swego czasu interesowalem co mam kupic poradzono mi zwracac uwage na cene. Teraz tego nie zaluje i gdybym mial wybierac to Brassa kupilbym jeszcze raz. Pamietaj, ze dodatki robia cene. Jesli masz dach nieskomplikowany to roznice cenowe sa niewielkie.

z tego co sie dowiedzialem to odbarwienia powstaja jezeli dachowka jest zle polozona (brak odpowiednich szczelin powietrznych ) nie wiem czy to prawda czy wymowka, ale jeszcze nie slyszalem zeby komus Brass sie odbarwil.

Brass ma dachowke powielana czyms co powoduje ze dachowka jest swiecaca. Czy Euronit ma cos takiego czy tylko mam matowke.

A tak przy okazji czy ktoś sensownie umie odpowiedzieć które dachówki powinny być mocowane na dachu ...?

http://www.euronit.pl/ukladanie.html

Koniecznie trzeba mocować dachówki:

-w rzędach i kolumnach skrajnych

-przylegające do naroży i koszy

-dachówki specjalne - wentylacyjne, pod ławę kominiarską, antenowe itp.

-przylegające do kominków, okien i wyłazów

-w połaci dachowej co piątą, a gdy pochylenie połaci dachowej jest większe od 60° co drugą

Teorię niestety znam już od dawna ...

Chciałem poznać waszą opinie jak wygląda to u Was w praktyce.

Mój dekarz mocuje jedynie dachówki szczytowe i w koszach zlewowych, nie daje się w żaden sposób przekonać, pozostałych podobno nikt w okolicach Białegostoku nie mocuje ..?

Napisałem list do EURONIT-u chyba tradycyjnie bez odpowiedzi .. :-(

dzimi

podobno celtycka braasa nie jest dobra - lamie sie i duzo uszkadza nawet podczas transporu ,

slyszalam od osoby handlujacej roznymi pokryciami dachowymi w niemczech ze tam juz nawet przestali produkować celtycka

za to drozsze brasa sa ok

euronit przy podobnej cenie jest podobno o wiele lepszy 2x lakierowany itd

(zaznaczam ze sa to wiadomosci ktore uslyszalam, a nie sprawdzalam osobiscie, ale wypowiadajacy sie na ten temat sa chyba wiarygodni)