Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przede wszystkim witam wszystkich.

Jestem nowy choć przeglądałem forum już wcześniej i

podoba mi się.

Witaj :p

Ale konkretnie mam pytanie jak w temacie.

Mam do wyboru dachówkę Wiekora lub Robena praktycznie w tej samej cenie. Dla ścisłości obie angobowane lecz Roben jest z połyskiem (jakby szkliwiona). Pytanie: czy są jakieś istotne różnice które wskazują na korzyść jednej i niekorzyść drugiej. Może same firmy mówią za siebie (póki co nie mi) to proszę o Wasze opinie.

Nie znam Wiekora. Mam Robena. Wybrałem tę dachówkę ze względu na podwójny zamek (dodatkowy zamek dolny). Istnienie tego zamka powoduje, że dachówka na dachu jest stabilniejsza i "sztywniejsza" a całość szczelniejsza.

Wadą jest, że trudniej się ja kładzie. Trzeba dobrego i przede wszystkim nader dokładnego fachowca. Wiem coś o tym. Z jedna ekipą (miejscowi) się pogniewałem. Dach dokończyli górale. Byli super

A może w tym wypadku można kierować się kolorystyką. Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi i opinie, ewentualnie na co zwrócić uwagę przy kupnie. Sprawa o tyle dla mnie ważna , że już muszę się decydować.

Dziękuję

To już sprawa Twojego gustu. W sprawie kolorystyki mozemy mieć diametralnie inne opinie. I jest to całkowicie zrozumiałe.

Pozdrawiam

Wiekor ma też podwójny zamek. Z Robenem są niekiedy problemy kiedy dachówka nie jest produkowana w Polsce i są z terminami na bakier. Wiekor w ofercie miał (rok temu kupowałem) tzw. szlachetną angobe i dochówki są gładkie. Pamiętaj, że wszystkie firmy lubią opóźnić dostawy nawet do kilku tygodni (a zaliczka u nich i nic im nie zrobisz).

Nie bez powodu zalecają nowym poszukać zanim zapytają

ale Wiecie jak to jest kiedy się człowiekowi śpieszy

Dzięki za linki

Przeglądnąłem wątki i mi się coś rozjaśniło

Wiekor na forum ma mniej negatywnych opinii niz Roben.

Tak więc wybór idzie w tę stronę.

Pzdrawiam

Mialem taki dylemat pond rok temu. Opinie forumowiczow sklonily mnie do wyboru Robena, a dodatkowo nie podobaly mi sie gasiory Wiekora.

Na sasiednim dachu jest Wiekor i oba dachy wygladaja ladnie.

A dodam, ze dekarz polecal Ruppa.

Mysle,ze niezaleznie ktora wybierzesz z powyzszych to bedziesz zadowolony. Na forum kazdy stara sie promowac swoj dokonany wybor, aby utwierdzic sie w najlepszym wyborze.

Najwazniejsze aby byla angobowana- to naprawde jest wazne ( chodzi nie tylko o latwosc zabrudzenia)

Zycze radosci z dokonanego wyboru

Też rozwiązałem podobny dylemat i szarpnąłem się w końcu na karpiówkę z Coramica gdyż sprzedawca mający obie firmy na składzie polecił mi go i porządnie zaargumentował, jednak cokolwiek nie kupisz będziesz i tak zadowolony, gdyż są to może nie mercedesy dachowe, ale przynamniej dobre Volkswageny....

A wiekor(CORAMIC) była poprostu ładniejszy.

• 2 weeks później...
Jest jeszcze Opal Rupp Ceramiki i karpiówka von Mullera. Zarasta każda dachówka angobowana i glazurowana również tylko dużo później niż naturalna. Creaton jest mercedesem wśród dachówek ale to wcale nie znaczy że karpiówka Creatona bedzie najdroższa wszystko zależy od kształtu dachu. pozdrawiam Piotr

• 5 weeks później...

WITAM

mam dylemat co do dachówki ceramicznej...w kazdej hurtowni wygłaszaja inną opinię....

jestem zainteresowany robenem --kasztan lub koramic l-15 ceglasta angoba...

jaką drodzy forumowicze macie ? wasza opinia jest dla mnie bardziej wazna od opinii sprzedawców...nie ma w tym chyba nic dziwnego...

czy ma ktoś moze wisnie glazurowaną koramica----dla mnie rewelacja!!!!

tylko cena zaporowa + 70% dopłaty...

Właśnie kładą mi Koramica L-15 czerwień naturalna.

Dach wygląda ładnie i równiutko.

Jest trochę potłuczonych, ale w hurtowni powiedzili, że wymienią.

Co do wyższości jednych nad drugimi - nie mam zdania.

Wybrałam Koramic, bo kolor mi się bardzo podobał i dostałam fajną wycenę. Kolega ma ją od dwóch lat i wszystko w porządku.

Powodzenia

M.

jak szukałem dachówki i zbieram opinie w hurtowniach i u wykonawców to lepszą opinię miał Koramic. Opowiadano mi różne historie z Robenem, np. z wyblekającym jesiennym liściem, słabą twardością i trwałością, itd... Trzeba pamiętać jednak iż każdy chwali swoją i trochę do tego podchodzić z przymrużeniem oka. Ci co mają Roben poniżej napiszą, mam i wszystko O.K, Ci co Koramika, wszystko super, itd...