Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Roben i Rupp ceramika to mniej więcej dachówki tej samej klasy. Ja położylem Rupp ceramikę. Dlaczego, bo w niektórych hurtowniach w których bylem, na wystawach był chyba bardzo stary Roben i nie wyglądał estetycznie. Może to był tylko problem oczyszczenia go ale pierwsze wrażenie było złe. Przy porównaniu Robenna z Rupp ceramiką , dekarze zwykle polecają Robena bo się go łatwiej układa, jest miękki w stosunku do Rupp ceramiki.

Kupiłem Robena kasztan w zeszłorocznej promocji. Ogólnie jestem zadowolony, na dachu wyglšdajš OK, ale to prawda że sš nierówne co potwierdzajš moi wykonawcy, trzeba "szukać" dla nich miejsc, poza tym wiele z nich jest popękanych od strony wewnętrznej, chociaż jak twierdzš moi wykonawcy w niczym to nie przeszkadza. Podsumowujšc w promocji kupiłbym jš jeszcze raz, bez rabatów już nie.

My polozylismy latem 2005 Robena rustykalnego, wyglada bardzo ladnie i jest rowny. Planujemy okna ciemny braz (a moze zloty dab?) i drewniane szczyty z taka sama podbitka. Popatrzcie:

http://img153.imageshack.us/img153/1933/dscf28107mn.jpg

Każda dachówka ma swój urok

Edyta gdzie budujesz?

http://img381.imageshack.us/img381/4103/dscf28046nm.jpg

Mnie udało się z firmą Roben powojować o dwa dachy moich Klientów. Może wynikało to z nadmiaru zleceń w okresie promocyjnym. W każdym razie Klienci zamiast dwa tygodnie czekali na swoje dachy ponad 6 tyg., a potem przekładane były każdy po dwa razy, bo materiał przyszedł sam szmelc ( data produkcji: 10-10-2005 r )

Roben ewidentnie nas oplewał, a przedstawiciel mówił do mnie: "Ciesz sie Pan, że masz tylko dwa dachy, ja mam kilkaset... " :evil: Sama dachówka z drugiego rzutu nie była juz taka zła, ale nadal nie dorastała do pięt Rupp Ceramice kolejnego z Klientów, który poszedł po rozum do głowy i zrezygnował z Robena na rzecz Ruppa. Ja pochwalam ten wybór, trzeci dach wygląda najlepiej, choć robiła go najmniej profesjonalna ekipa ze wszystkich.

Porównajcie też z bliska powierzchnie i dokładność wykonania posczególnych prodyucentów. Są spore róznice...

pozdrawiam!

p.

• 3 weeks później...

Do wyboru Koramik L15 czerwona angoba- 11 690,00

lub Ruup Sirius miedziana - 12 250,00

Dach 230m2, dachówka podstawowa Rupp i Koramic po 2,42 brutto

Która lepsza? :-?

Czy słyszeliście, że któraś z firm poleciała z jakością?

Kupować teraz czy czekać ......, że może ceny jeszcze spadną? :roll:

Kto coś wie - to proszę na uszko o "cynk" :wink:

Mam Koramic L15 antracyt i dachówka jest super. Ma połysk rzadko spotykany w dachówkach ze zwykłą angobą. Jakościowo była OK - żadnych połamańców, dachówki równe. Robena nie chciałem bo (wybaczcie) wygląda jak ulepiona z plasteliny (te ich formy mają chyba 100 lat) - to moja subiektywna ocena. Dachówka Robena podobno jest dobra jakościowo. Ruppa nie wziąłem bo cięższy na m2 a ja mam dach "z wyzwaniem"

Myślałem też o Tondachu Romańskiej ale przeważył jeden argument - na kilku dachach widziałem że kolorystyka dachówek sie nieznacznie różni i potem dach wychodzi "w plamy" a ich wielkość zależy od tego jak dekarze mieszali między paletami. Przy ciemniejszych kolorach może tego tak nie widać ale na czerwonym zauważyłem.

Ja czekam na wycenę MEYER-HOLSENA, zobaczymy ile mi zaśpiewają.

A dachu mam 350m2, az się boję.

:lol: ale to jest mercedes - więc nie można porównać wyceny na Meyer Holsena z wyceną na Robena.

Wszystko zalezy od tego czy zależy Ci na jakości czy na cenie i jesli to nie będzie zbyt obciążające finansowo WYBIERZ MEYER HOLSENA!

Ja czekam na wycenę MEYER-HOLSENA, zobaczymy ile mi zaśpiewają.

A dachu mam 350m2, az się boję.

:lol: ale to jest mercedes - więc nie można porównać wyceny na Meyer Holsena z wyceną na Robena.

Wszystko zalezy od tego czy zależy Ci na jakości czy na cenie i jesli to nie będzie zbyt obciążające finansowo WYBIERZ MEYER HOLSENA!

Najbardziej chodzi mi o wzór Vario i Vario Junior (angoba krystaliczna

grafit) , wygląda jak fala. Ale jeżeli cena będzie powalająca, to będę

musiała poszukać czegoś innego.