Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem ostatnio w fabryce ROBENa majš nowš dachówkę �redzka Falista Plus nie całe 10 sztuk na 1m2 ciężar 39 kg i doskonała angoba jak glazura! Pozdrawiam.

Widziałem ją na ostatniej Budmie. Bardziej jednak podoba mi się ta mniejsza. Ta większa, to wg mnie tylko na duże dachy.

angi :lol: wybierz Vario Junior Zwiling - tańsza od Vario w mkw , krystaliczna grafitowa wyglada niesamowicie - drugiej takiej nie ma, a i takie typowej S nie ma nikt.To są dachy spełniajace marzenia

Wybrałabym z wielką przyjemnością, ale jak napisałam wczesniej to

cena gra swoją rolę, dlatego bo wstawiamy też okna.

angi :lol: wybierz Vario Junior Zwiling - tańsza od Vario w mkw , krystaliczna grafitowa wyglada niesamowicie - drugiej takiej nie ma, a i takie typowej S nie ma nikt.To są dachy spełniajace marzenia

cena gra swoją rolę, dlatego bo wstawiamy też okna.[/quote

anqi, ja tez mam dużo dachu , bo 365 m2 :-? więc tez się boję wyceny, daj proszę znać jaką cenę wytargowałś na to niemieckie cudo... jestem bardzo ciekawa :wink:

Pozdrawiam!

anqi, ja tez mam dużo dachu , bo 365 m2 :-? więc tez się boję wyceny, daj proszę znać jaką cenę wytargowałś na to niemieckie cudo... jestem bardzo ciekawa :wink:

Pozdrawiam!

Jak tylko mi wycenią, to napewno dam znać, ale to potrwa jakiś tedzień.

Tak mi się wydaje.A drugą wycenę będzie mi robił pan, co układa teraz

dach o pow.600m2 gdzieś w Szczecinie.

Pozdrawiam!

Muszę się wtrącić do tych wyborów: prosze poprosić o wycenę na dachówkę,która nazywa sie RAVENSBERGER -jest też w graficie krystalicznym, ale tańsza od Vario Junior.Pozdrawiam

To może ja się przyłącze

myślę że w przyszłym tygodniu zaczniemy kłaść dachówkę , mamy

Robena plus miedzianą - to jest właśnie ta większa, której wchodzi na

1 mkw 10 sztuk , jestem sama ciekawa czy dekarze będą narzekali czy

będzie ok :)

Byłam dziś na bardzo ładnym osiedlu, interesowały mnie oczywiście dachówki, i powiem wam, że ROBEN falista wygląda bardzo interesująco

Wracając do domu zatrzymaliśmy się w jednym miejscu, gdzie była wystawa robena, pan na miejscu podalmi cenę 43zł/m2. Sama nie wiem

czy to jest dużo, czy mało za robena. Natomiast jedzie do mnie pan,

co mi powie coś o MEYER-HOLSENIE, zobaczymy po rozmowie z nim

w jakim bedę nastroju.

Byłam dziś na bardzo ładnym osiedlu, interesowały mnie oczywiście dachówki, i powiem wam, że ROBEN falista wygląda bardzo interesująco

Wracając do domu zatrzymaliśmy się w jednym miejscu, gdzie była wystawa robena, pan na miejscu podalmi cenę 43zł/m2. Sama nie wiem

czy to jest dużo, czy mało za robena. Natomiast jedzie do mnie pan,

co mi powie coś o MEYER-HOLSENIE, zobaczymy po rozmowie z nim

w jakim bedę nastroju.

:roll: :o 43,00 zł za Robena to kosmiczna cena , w tej cenie piekny kasztan Creatona Kera Pfanne (widać cenę dyktuje rejon- nie wiem skąd jesteś , może tam faktycznie tyle kosztyje Roben).

Przy porównywaniu dachówek zwróć uwagę na zamki - to naprawdę bardzo ważne dla domu ( pewnie będzie zaraz święte oburzenie ).jesli chodzi o Meyer - Holsena to już bez komentarza, każdy kto naprawdę zna branżę dachową, mam na myśli technologię,materiał do produkcji itd. i nie zawęża pozytywnych opinii tylko do tych,które sprzedaje, potwierdzi,że to dachówka inna niż wszystkie ( mam nadzieje,że ten Pan to wyjasni) i ze wszech miar godna polecenia i nie można jej zestawiać z Robenem.Pozdrawiam

Masz rację Kacperski, widziałam się wczoraj z panem od MEYER-HOLSENA

wyjaśnił mi dokłdnie wszystko i myślę, że jestem zdecydowana na tą

dachówkę, cena wydaje mi się, że jest przyzwoita 54zł/m2, ale ja chcę

się zgodzić od całości .

:lol: :lol: :lol: Serdecznie gratuluję - Meyer-Holsen + dobry dekarz i dokońca świata - i jeden dzień dłużej, śpisz spokojnie pod swoim dachem.

Szanujesz swoje pieniądze więc stawiasz na jakość.Pozdrawiam

Zgadzam się zprzedmówcą!

Cena za Robena to jakiś kosmos!!!

Ja oferowałem ostatnio Średzką falistą plus w kolorze miedzi po 2,28 zł/szt x 9,8 szt/m2 = 22,35 zł./m2 krycia połaci. Chyba, że jest to cena całego dachu z dodatkami podzielona przez m2 dachu, ale tego raczej się nie praktykuje.

Porównywanie Robena do jakiejkolwiek innej dachówki jest bezcelowe, bo jakościowo odstaje od innych ceramicznych znacznie. Nie pamiętam, kto pisał o tym wcześniej, ale proszę nie bajdurzyć, że pęknięcie dachówki od spodu to żaden problem i norma. Żadna inna firma nie wypuszcza takich bubli na rynek.

Nie znam wyrobów Meyer-Holsen'a z autopsji, ale w branży mówi się o nich dobrze.

Jeśli ktoś lubi dachówki wielkopołaciowe i ma mało skomlikowany dach polecam niemiecką NIBRĘ DS 5 z Nielskampa - duża klasa!!!

mam u siebie w kolorze kasztan - metr wychodzi podobnie jak Roben, a jakość - nieporównywalna.

Witam

Mialem podobny dylemat. Kupiłem Euronit na dach. Dlaczego? Polecił mi człowiek, który przez wiele lat handlował Braasem.

Argumentacja - jakość zbliżona, cena Euronitu lepsza.

Dach położyłem w styczniu tego roku, więc nie potrafię nic powiedzieć o walorach użytkowych.

Do pooglądania w dzienniku.

Pozdrawiam

Kuba