Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam Euronit , nie zastanawiałem się długo , kolor , kształt mi odpowiadał , cena też , można powiedzieć że brałem pierwsze lepsze , z bliska brzydka i jak się ogląda jedną dachówkę , to nijak ma się to do tego jak ona potem wygląda na dachu. jak wygląda moja można zobaczyć w dzienniku. dekarze mówili , że dobra dachówka

My sobie wybraliśmy Braasa (podwójne S). Powody?

- lepsze niż Euronit zdjęcia w folderze reklamowym :lol: serio

- chociaż nam obojgu bardziej podobają się dachy raczej matowe, to jednak nieco gładsza powierzchnia dachówki Braasa sprawiała wrażenie trwalszej, porządniejszej

A różnicy cenowej w zasadzie nie było. Pożałowaliśmy natomiast dodatkowych 2tys na ceramiczną.

Aha - żona twierdziła, że kolor "cegła" Braasa jest ładniejszy niż "cegła" Euronitu. Ja (półdaltonista :-? ) się nie spierałem :lol:

:lol: Zdecydowanie Euronit - ma takie elementy , które znacznie przedłużają jej wygląd!Podobnie jak Brass ma kompletny system,więc to nie jest argument, warto zobaczyć jak się zamyka dachówka - Euronit pełną falą , warto też zapytać w hurtowni o Veronę Euronitu!

Pozdrawiam

Ludziska, wybieram i wybieram i ..... oczywiście nadal nie wiem czy cementowa czy ceramiczna, ale jestem coraz bliżej decyzji... Najbardziej podobaja mi się grafitowe dachy, ale mam już zamówione brązowe ojkna PCV i gryze się czy to ładnie zagra, więc chcąc niechcąc ogłądam także wszelkiej maści brązowe dachówki.

Zrobiłam sobie na działce taką wystawkę i oglądam i przebieram...

Na wystawce znalazły się:

- 2 dachówki EURONIT cementowe: brązową S i grafitową S (dostałam od handlowca);

- obok postawiłam CREATONA Kera Pfanne (chyba z 3 różne kolory, w tym mat i angoda);

- 1 KORAMIC antracyt

- 3 sztuki PFLEIDERER ceramiczna, w tym podwój angoba, zwykła angoba i matowa.

Koramic odpadł w przedbiegach-wygląd anjgorzej ze wszystkich.

Creaton - wyglądał ładnie, tylko gama kolorystyczna jednak mi nie pasuje, bo moge wybierać tylko z dachówki Kera Pfanne, bo kąt nachylenia dachu tylko 25 stopni.

Pfleiderer - wygląd bardzo ładny, jestem bliska wyboru tej właśnie, kolor Brąz Classsic

Euronit - wczoraj ustawiłam 2 cementowe i wyglądają nadspodziewanie ładnie :o szczególnie ta grafitowa :x i znowu jestem w kropce :roll:

Mogę kupić ceramiczną, więc droższa ale wcale nie jestem przekonana co do jej zalet, a Euronit cementowy jest barwiony w masie, co też jest zaletą... Jeżeli ktoś może coś jeszcze podpiwiedzieć, to poproszę :wink:

Wielkie dzięki za tak liczne odpowiedzi.Pytanie zadałem,ponieważ dostałem lepszą cenę na dach EURONIT(2000 zł mniej niż za BRAAS).W takim razie wybieram EURONIT.BRAAS ma lepszy marketing,dowodem jest fakt że 3 tgodnie temu nie słyszałem jeszcze o EURONICIE,a dziś dzięki forumowiczom zostanie mi 2 tys.PLN w kieszeni.

Witam,

Mam problem na ktora dachowke sie zdecydowac. Wybor bedzie pomiedzy Siriusem z Rupp Ceramiki a Harmonie z Creatonu.

I mialabym prosbe o zamieszczenie fotki lub linku do wyraznego zdjecia dachu pokrytego jedna albo druga dachowka. Wierze, ze gdybym zobaczyla jak wygladaja one juz polozone na dachu, to bardzo pomogloby mi to w zdecydowaniu sie na jedna z nich.

z gory wielkie dzieki

pozdrawiam, watton :D

Tak sie nie da. kazda z tych dachówek ma inny kolor inne dodatki itd.

ale wybierając pomiedzy tymi dwoma dachówkami wybrałbym Rupp.

jest lepszy od harmonii, ciemne kolory są barwione w masie. Jest troche większy od harmonii ale ma głębszy zamek i kolorystykę mimo, że mniejsza to mimo wszystko ładniejszą. Mimo, że Harmonia jest wyrobem Creatona to na tym poziomie Rupp jest lepszy. Gdyby porównanie dotyczyło dachówki Kera-pfanne problemu by nie było jest ona zdecydowanie najlepsza na rynku biorąc pod uwagęm dachówki holrenderki.

Pozdrawiam Piotr