Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My jesteśmy na etapie wyboru pomiędzy cementową romańską Braasa a siriusem Ruppceramiki, bujamy sie z tematem od jakiegoś czasu i pewnie jeszcze to potrwa...

Natomiast dwóch spośród lokalnych dystrybutorów dachówek gdy pytaliśmy o Braasa wyraźnie dokładało starań aby przekierować naszą uwagę na ceramikę i to konkretnie na midzianą średzką Robena dając nam na nią lepszą cenę i zasypując opiniami , że "miejsce betonu w fundamentach a nie na dachu"... Jasne było, że mają na niej najlepszą marżę.

Tak się złożyło, że ubiegłym roku nasz znajomy zbudował dom, pokrył dachówką i klął całą zimę ponieważ poddasze śnieg zasypał. Powiedział nam tylko, że najprawdopodobniej kupił w promocji dachówkę, która "ma coś z zamkami". Nie będąc wówczas jeszcze na etapie wyboru, nie pytaliśmy jaką. Zrobiliśmy to wczoraj.

MIEDZIANA ŚREDZKA ROBENA

Wielkie dzięki za tak liczne odpowiedzi.Pytanie zadałem,ponieważ dostałem lepszą cenę na dach EURONIT(2000 zł mniej niż za BRAAS).W takim razie wybieram EURONIT.BRAAS ma lepszy marketing,dowodem jest fakt że 3 tgodnie temu nie słyszałem jeszcze o EURONICIE,a dziś dzięki forumowiczom zostanie mi 2 tys.PLN w kieszeni.

Na dzień dzisiejszy Braas jest tańszy o parę groszy od Euronitu,podobno jakaś promocja.Mam ofertę z wczoraj i pewnie wezmę Braasa :-)

Wielkie dzięki za tak liczne odpowiedzi.Pytanie zadałem,ponieważ dostałem lepszą cenę na dach EURONIT(2000 zł mniej niż za BRAAS).W takim razie wybieram EURONIT.BRAAS ma lepszy marketing,dowodem jest fakt że 3 tgodnie temu nie słyszałem jeszcze o EURONICIE,a dziś dzięki forumowiczom zostanie mi 2 tys.PLN w kieszeni.

Na dzień dzisiejszy Braas jest tańszy o parę groszy od Euronitu,podobno jakaś promocja.Mam ofertę z wczoraj i pewnie wezmę Braasa :-)

To może zdradź szczegóły?

To może zdradź szczegóły?

Po niedzieli będę wiedział dokladnie to coś naskrobię.

Kupiłem EURONIT (już połowa dachu pokryta).Był tańszy niż BRAAS.Zapłaciłem 1,62 PLN netto za dachówkę profil S podstawową tj.18% rabatu od ceny cennikowej.Na inne akcesoria dostałem upust między 18 a 25%.Wszystko po dłuższych negocjacjach(facet miał mnie dość).BRAAS wychodził po rabacie 1,98 PLN netto za dachówkę profil 2S.Podobnie droższe były akcesoria Braasa.Może gdzieś są jeszcze niższe ceny.Ja jestem zadowolony.

Bardzo możliwe, że dachówka podstawowa jest tańsza. Jednak to nie ona decyduje o cenie dachu. Jak ja kupowałem, to w ostatecznej wycenie wygrał Euronit - i to jego wybrałem :). Trzeba prosić o wycenę kompletnego dachu i dopiero na podstawie wyceny porównywać oferty (najlepiej w tej samej firmie - w innej inaczej wyliczą połać dachu i ceny będą nieporównywalne).

Bardzo możliwe, że dachówka podstawowa jest tańsza. Jednak to nie ona decyduje o cenie dachu. Jak ja kupowałem, to w ostatecznej wycenie wygrał Euronit - i to jego wybrałem :). Trzeba prosić o wycenę kompletnego dachu i dopiero na podstawie wyceny porównywać oferty (najlepiej w tej samej firmie - w innej inaczej wyliczą połać dachu i ceny będą nieporównywalne).

Wycena Euronitu - z Dębicy

Asortyment ilość sztuk cena jedn. vat Wartość uwagi

Dachówka podstawowa 1640 1,62 zł 22% 3 241,30 zł

Dachówka krawędziowa L 42 14,00 zł 22% 717,36 zł

Dachówka krawędziowa P 42 14,00 zł 22% 717,36 zł

Dachówka wywietrznikowa 8 26,80 zł 22% 261,57 zł

Dachówka antenowa 0 69,00 zł 22% - zł

Gąsior podstawowy 45 9,00 zł 22% 494,10 zł

Gąsior początkowy 1 51,00 zł 22% 62,22 zł

Gąsior końcowy 2 51,00 zł 22% 124,44 zł

Gąsior trójnik Y 0 80,20 zł 22% - zł

Gąsior zaokrąglony 0 52,30 zł 22% - zł

Kominek Wentylacyjny 0 88,20 zł 22% - zł

Ława kominowa 1 110,00 zł 22% 134,20 zł

Gwoździe dachowe 1KG 5 4,00 zł 22% 24,40 zł

Spinki do dachówki opak 100szt 3 24,50 zł 22% 89,67zł

Klamry Gąsiora 48 0,43 zł 22% 25,18 zł

Uchwyt łaty kalenicowej 18 1,83 zł 22% 40,19 zł

Kratka okapowa 26 1,62 zł 22% 51,39 zł

Kosz dachowy 3 36,20 zł 22% 132,49 zł

Taśma uszcz. Kosza dach 12 1,30zł 22% 19,03 zł

Stopnica kom. 0 80,00 zł 22% - zł

Taśma uszcz.opti duo roll 15 12,60zł 22% 230,58 zł

TRANSPORT HDS 0 0 22% 0

Folia dachowa DIVOROLL PRO 175 3,00 zł 22% 640,00 zł

Wyłaz kominowy z podw.szybą 1 228,00 zł 22% 278,16 zł

Okno Dachowe 0 570,00 zł 22% - zł GZL M06

Kołnierz uszcz. 0 177,00 zł 22% - zł EDW M06

Wakaflex 5 28,00 zł 22% 170,80 zł

Listwa aluminiowa 3 16,00 zł 22% 58,56 zł

suma brutto 7513,00 zł

TRANSPORT BEZPŁATNY

oraz Braas z Dębicy(ta sama firma)

WYSYŁAM PANU NASZĄ NOWĄ OFERTĘ NA DACHÓWKE BETONOWĄ FIRMY BRAAS

CELTYCKA CIEMNA CZERWIEŃ.

Asortyment ilość sztuk cena jedn. vat Wartość uwagi

Dachówka podstawowa 1640 1,62 zł 22% 3 241,30 zł

Dachówka krawędziowa L 42 13,50 zł 22% 691,74 zł

Dachówka krawędziowa P 42 13,50 zł 22% 691,74 zł

Dachówka wywietrznikowa 8 23,50 zł 22% 85,89 zł

Dachówka antenowa 0 69,00 zł 22% - zł

Gąsior podstawowy 47 8,80 zł 22% 504,59 zł

Gąsior początkowy 1 45,00 zł 22% 54,90 zł

Denko 2 37,00 zł 22% 90,28 zł

Gąsior trójnik Y 0 80,20 zł 22% - zł

Gąsior zaokrąglony 0 52,30 zł 22% - zł

Kominek Wentylacyjny 0 88,20 zł 22% - zł

Ława kominowa 1 110,00 zł 22% 134,20 zł

Gwoździe dachowe 1KG 5 4,00 zł 22% 24,40 zł

Spinki do dachówki opak 100szt 3 24,50 zł 22% 89,67zł

Klamry Gąsiora 48 0,43 zł 22% 25,18 zł

Uchwyt łaty kalenicowej 18 1,83 zł 22% 40,19 zł

Kratka okapowa 26 1,62 zł 22% 51,39 zł

Kosz dachowy 3 36,20 zł 22% 132,49 zł

Taśma uszcz. Kosza dach 12 1,30zł 22% 19,03 zł

Stopnica kom. 0 80,00 zł 22% - zł

Taśma uszcz.opti duo roll 15 12,60zł 22% 230,58 zł

TRANSPORT HDS 0 0 22% 0

Folia dachowa DIVOROLL PRO 175 3,00 zł 22% 640,00 zł

Wyłaz kominowy z podw.szybą 1 228,00 zł 22% 278,16 zł

Okno Dachowe 0 570,00 zł 22% - zł GZL M06

Kołnierz uszcz. 0 177,00 zł 22% - zł EDW M06

Wakaflex 5 28,00 zł 22% 170,80 zł

Listwa aluminiowa 3 16,00 zł 22% 58,56 zł

suma brutto 7255,09 zł

TRANSPORT BEZPŁATNY

• 2 weeks później...
W przyszlym tygodniu musze kupic dachowke. Waham sie miedzy dachowka Pfleiderera Terra Harmonica Exclusive (Eternit) czy Creatona Finesse Kera Pfanne. Obie sa podwojnie angobowane i w promocji za niemal identyczna cene przy zakupie calego systemu (Creaton jest minimalnie tanszy). Slyszalem, ze Creaton daje dluzsza gwarancje. Prosze o rade, ktora z nich jest lepsza, o ile nie sa rownorzedne. Sprawa jest pilna.

slyszalem o tej 50 letniej gwarancji Creatona, ale czy to nie jest jakis trick? Wydaje mi sie, ze Pfleiderer daje tylko 15 lat gwarancji, ale dopiero w poniedzialek bede wiedzial na pewno. Oscyluje miedzy Pfleidererem (Terra Harmonica Exlusive) a Creatonem Kera Pfanne Finesse, gdyz obie maja kolor jaki mnie interesuje, sa produkowane w Niemczech, sa podwojnie angobowane i sa na promocji, ktora wynosi 25-30%, inaczej nie byloby mnie na nie stac. Tej, o ktorej Pan pisze, nie widzialem nigdzie w Koszalinie. Nawet Creatona dotad nie udalo mi sie tutaj dostac w rece, choc ponoc w pon. bedzie dostepny. Jedynie tego Pfleiderera namierzylem w jednym miejscu i wyglada solidnie, a jego braz jest dokladnie tym czego szukalem.

Z Creatonem napewno nie Jest Trick sam widziałem kwit gwarancyjny. ale obydwie są mercedesami pozostałe 2 też im nie ustępują i jak pan słusznie zauważył wszystkie 4 są produkowane w niemczech. bo jak Pan przeczyta moje pozostałe posty dla niektórych nie ma to większego znaczenia a dla mnie kolosalne i gratuluję że interesuje się Pan porządną ceramiką a nie dachówką robioną w polsce która tylko udaje ceramikę a z porządną ceramiką ma tyle wspólnego co nic :lol: Pozdrawiam

W przyszlym tygodniu musze kupic dachowke. Waham sie miedzy dachowka Pfleiderera Terra Harmonica Exclusive (Eternit) czy Creatona Finesse Kera Pfanne. Obie sa podwojnie angobowane i w promocji za niemal identyczna cene przy zakupie calego systemu (Creaton jest minimalnie tanszy). Slyszalem, ze Creaton daje dluzsza gwarancje. Prosze o rade, ktora z nich jest lepsza, o ile nie sa rownorzedne. Sprawa jest pilna.

Wiatjcie, ja zadałam dokładnie takie samo pytanie jakiś miesiąc temu. Byłam w długim kontakcie z przedstawicielem Pfleiderera i mam kilka dachówek i Creatona i Pfleiderera na swojej budowie... Tę brązową o której piszesz też mam .. to taka czekolada z mlekiem. Jednak nie wybrałam ani Creatona ani Pfleiderera, bo szukałam dachówki grafitowej, lekko angobowanej a takiej Pfleidere ani Creaton nie miał niestety...

Mój wybór padł na dachówkę Meyer-Holsen, model Vario Junior Zwiling, kolor grafit angobowany, i dokładnie jest to to czego szukałam :wink:

Pfleiderer brązowy też jest ładny, ale ja mam 400 m2 dachu w domku parterowym i obawiałam się, że brąz będzie wyglądał za ciężko :roll:

Dachówkę Pfleiderera i Creatona wyceniono mi na 22 tys.PLN z 7%VAT, a MeyerHolsen na 28 tys.PLN z 22% VAT, z którego to VAT jeszcze 15% odzyskam z Urządu. Więc uważam, że różnica nie była jakaś porażająca!

Pozdrawiam!

Wycena jaka otrzymalem, mimo promocji Pleiderera (25%) i Creatona (30%), wynosi az 30.000 zl bez VATu, z czego wynika ze jest droga, choc zawiera ponoc prawie wszystko, co potrzebne do pokrycia dachu. U mnie jest 380m2 dachu. Z czego wynika nizszy koszt wyceny Pana dachu? Chyba nie z wiekszej promocji, ale zapewne z wiekszego upustu hurtowni? Jesli ma Pan wycene szczegolowa na komputerze, to bede wdzieczny za przeslanie mi jej, albo chocby podanie ceny kilku wazniejszych elementow, takich jak gasiory. Moze moglbym sie nia podeprzec i cos wiecej utargowac w hurtowni, choc tu w Koszalinie jest tak mala konkurencja na rynku tych dwoch dachowek, ze pewnie gdzie indziej jest latwiej zbic cene w dol. Ile Pan zaplacil za pokrycie nia dachu. W moim przypadku chca za wiezbe i dachowke okolo 70 zl za metr, w sumie okolo 27.000 zl, ale ponoc porzadnie robia jedno i drugie.

Co do gwarancji, to dziwi mnie skad taka roznica miedzy Creatonem (50 lat), a Pfleidererem (bodajze tylko 15 lat), skoro obie dachowki sa podobne cenowo i jakosciowo.

Ps. Ta brazowa, ktora chce kupic jest w kolorze wisniowo-kasztanowym, a nie czekoladowym, ta czekoladowa tez jest ladna, ale jestem podobnego zdania, jak Pan, a mianowicie, ze dom nia pokryty bylby troche ponury.

hi,hi... Nie Pan, tylko Pani 8)

Cena którą napisałam dotyczy TYLKO dachówek, bez uwzględnienia akcesoriów potrzebnych do pokrycia dachu. Cena akcesoriów w moim przypadku to dodatkowe 12 tys. PLN (rynny, membrana, i takie tam) a cena dekarzy, którzy to wszystko ułożą na dachu to 25 PLN za 1 m2, co w moim przypadku daje 10 tys. PLN.

Czyli POKRYCIE dachu wyjdzie mnie jakieś 51 tys. PLN a to bez konstrukcji dachowej, która u mnie kosztuje 30 tys. PLN (wiązary kratownicowe z transportem i instalacją na budynku).

Pozdrawiam :wink:

PS. Tą kasztanowo-czerwono-brązową też mam - wpada w oko!

Ja niestety nie lubię dachów wpadających w czerwony, bo wokół mnie jest ich za dużo. Ale dachówka jest ładna i nietuzinkowa.

Mam zatem prośbę o zamieszczenie jakiś zdjęć na Forum jak już ją Pan położy, bo jestem bardzo ciekawa jak będzie wygląć. Jeżeli jest to łatwiejsze, to może Pan wysłać mi zdjęcie na maila - adres wysyłam Panu na priv.

Pozdrawiam!