Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wstępną wycenę dachu (176m, dwuspadowy):

-dachówka podstawowa 3,10zł - 1760szt. = 5456zł

-dachówka wentylacyjna 11zł- 8szt. = 88zł

-gąsior podstawowy 15,20zł- 44szt. =668,80zł

-dachówka skrajna 26,90zł- 24szt. =645,60zł

-zakończenie gąsiora 25,50zł- 1szt. = 25.50zł

-spinka dachowa 0,36zł- 500szt. = 180zł

-taśma pod gąsior 24,40zł- 45mb. = 1098zł

-taśma kominowa 33zł- 10mb. = 330zł

-pas nadrynnowy 27,50zł- 24szt. = 660zł

-----------------

9151,90zł

Jutro jadę zadać parę pytań w związku z tą wyceną (kolega odbierał z hurtowni). Zapomniał doliczyć folię , mam zakończenie gąsiora , a gdzie początek? Nie doliczył skrajnych dachówek (w/g mnie około 55szt.- lewa strona dachu 11m + prawa strona dachu 11m , co daje 22mb * 2,5 dachówki wychodzącej na 1m). Czyli dochodzi ok. 1500zł. Z tego co pamiętam z rozmowy powiedział,że to zbędny wydatek, o wiele taniej można zrobić skraj dachu (drewnem) i wygląda ok. Co sądzicie o tych cenach i o tych skrajnych dachówkach? Będę bardzo wdzięczny za opinie. Pozdrawiam.

Weź Ruppa, jest dokładniejszy ma podwójne zamki. A to oznacza, że dach będzie szczelniejszy, szczegołnie ważne jak masz tylko folię pod spodem.

Dekarze mogą się krzywić, bo dachówka jest twarda i idzie więcej tarcz do gumówki ;), ale chyba jest lepsza.

Ja tak wybrałem

Serdecznie dzięki za radę i tochę mnie ta Twoja opinia cieszy bo już jest zamówiony Rupp i czekam właśnie na dostawę (jakieś 2 tygodnie).

Mam Ruppa Sirius Miedzianego. Nie jest wcale taki prosty. Poza tym zwrócić uwagę na otarcia angoby wynikające ze sposobu pakowania dachówek (ocieraja sie o siebie) - było już o tym fakcie na forum. Podobno po jakimś czasie ma tego nie być widać - mam Ruppa 4 miesiące ale ciagle te otarcia widać.

Paweł

• 4 weeks później...

Czeka nas zakup dachówki kolor miedziany, ale mamy dylemat, jaką wybrać ? kryteria zawęziliśmy do dwóch firm: CREATON & ROBEN napiszcie, którą byście wybrali lub macie i dlaczego(kolor,jakość,kształt,może cena)

1. CREATON

http://i81.photobucket.com/albums/j228/zoltek1111/gl356u%20hacjenda/HAR_DFL_kr_eng.jpg

2.Röben

http://i81.photobucket.com/albums/j228/zoltek1111/gl356u%20hacjenda/dsf-single-miedz.jpg

Kupiłam Creatona miedzianą angobę, ale jeszcze jest na składzie (będą kłaść pewnie w marcu). Z tym, że teraz ta dachówka jest sporo droższa (ale nie wiem, jakie dokładnie są ceny). Przy wyborze dachówki kierowałam się wyglądem (jeżdziłam ze sprzedawcą i oglądałam dachówki na domach), no i ceną. Wtedy cena Creatona nie odbiegała jakoś dramatycznie od np. Koramica. Na Kera Pfanne (czy jak to się tam pisze) była promocja. A dachówka jest śliczna i naprawdę ładnie wygląda na dachu.

Aha - jakość Creatona jest b. dobra, co też miało wpływ na mój wybór

Czy faktycznie różnica jakościowa między tymi 2ma producentami jest duża? Jakich różnic cenowych można się spodziewać w tym roku? Czy to prawda że Creaton zrezygnował w tym roku z 20% promocji? Mam mętlik w głowie-podoba się nam Sirius i KeraPfanne antracyt ale nie wiem czego się spodziewać po obu produktach. Co Wy wybraliście na swoje dachy? A może jest jeszcze inny produkt przystępny cenowo i podonbny do tych dwóch wymienionych np: w marce Creatona lub innej? POMOCY....

mamy creatona. za creatona płaciłem dużo - kera pfanne kasztan finesse (glazura). dla niektórych to nie ma znaczenia ale ... no własnie. z daleka to może i podobnie jak nie identycznie (sąsiad ma koramica i kolorek bliźniaczy). tyle, że te zamki w creatonie a zatem szczelnośc pokrycia. bez komentarza. widac różnicę. przyjrzyj się różnym dachówkom w przekroju. wybieraliśmy długo i u siebie w biurze mam uzbierany niezłą kolekcję. gdybym miał wybierac wybrałbym albo creatona albo nibra nelskamp. dodatkowo na korzysc creatona - niektóre dachówki są barwione w masie - nie trzeba potem brzegów malowac. przyjechało mało uszkodzonych - b. ważne - mimo, że jadą tirami z Niemiec. tyle, że drogie dodatki bo np. trójnik kosztuje około 480 PLN za szt.

polecam creatona. polscy producenci oszczędzają i oferują niższą jakośc. chcesz miec mercedesa - to kup mercedesa. chcesz miec poloneza - kup poloneza. sprawa prosta. a propos - zerknj ile kosztuje rupp z niemiec. czy to nie dziwne że jest jakoś "dziwnie" droższy???

nibra nelskamp też jest super. twarda i ma dobre zamki.

pozdro.

aresior

W ubiegłym roku zastanawiałem się pomiedzy L15 Koramica a Creatonem Kera-pfanne miedz. ang. i wybrałem Creatona. W wycenie koramic był 10 zł droższy na całości :D , ale kierowałem się dobrą szczelnością pokrycia Creatona i nieciekawymi opiniami o Koramicu (póżniej w hurtowni potwierdzili że coś te dachówki ostatnio były gorsze jakosciowo).

Zresztą jak to powiedział mój dekarz, jemu nie robi różnicy, dla niego wszystkie dachówki są dobre. :wink:

Mamy podobny dylemat co wybrac.

Mamy do wyboru oferte na Coramic L15 ,Von Muller E i Creaton Kerapfane.

Mysle ze ceny sa porownywalne bowiem roznica pomiedzy pierwsza,a ostatnia za calosc dachu to ok 6000PLN.Sklaniamy sie jednak do Creatona.

A Roben??Ponoc od jakiegos czasu maja najnowsza linie produkcyjna.

Też mam problem z wyborem dachówki. :( Myślałem że już wybrałem Robena, a dochodzą do mnie głosy że jednak jakość jest o wiele gorsza od Rupp'a czy też Koramica oraz Bogena. Sam nie wiem jeszcze na co się zdecyduje. Wybór jest trudny, ale nie do końca można się kierować kasą. Chociaż ona też jest ważna. :wink: Na wadliwą dachówkę można trafić też u innych producentów, nie tylko u Robena więc wybór padnie pomiędzy Robenem a Rupp'em. :D

Nie ma większych różnic pomiędzy dachówkami bo każda jest wypalana zgliny. Nawet najlepsze zamki nie uchronią przed nawiewaniem śniegu ale to żadna wada (karpiówka nie ma zamków) bo od szczelności jest krycie wstępne. Barwienie w masie ma zgasić linię cięcia w koszu i może odbiegać kolorystycznie od koloru pokrycia (np. antracyt ma barwienie brązowe). Żywotność "najgorszej" dachówki ceramicznej to min. 80~100 lat to jak to się ma do żywotności "najlepszej" folii. W wyborze kieruj się estetyką i ceną. Pamiętaj, że dachówkę na dachu oglądasz z odległości 10~15 m a nie z 0,5 m jak na wystawce w hurtowni. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Wybierzemy chyba Creatona-z wielu wątków i podpowiedzi wynika że jest chyba lepszy niż Sirius. Mam tylko obawę co do ceny-usłyszałem że nie ma na niego promocji która do niedawna obowiązywała. Czy słyszał ktoś o trendach rabatowych na ten rok dlla obu tych producentów? Może na Budmie coś pisnęli?