Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rupp, rupp, rupp. Argumenty:

- oczywiście trwałość ceramiki w stosunku do cementu (tu cena gra rolę, ale skoro się nad tym zastanawiacie, to znaczy, że mieści się w waszych kosztorysach) - a tutaj masz naprawdę niewielką różnicę w cenie. Miałam też wyceny na cementówkę droższe niż mój Rupp.

- estetyka - zwróć uwagę, że ceramika jest trochę "szczuplejsza", a w związku z tym np gąsiory wyglądają o wiele lżej; u mnie to było ważne bo gąsiory bardzo by mi wizualnie przytłaczały dach - te ceramiczne wyglądają na lżejsze (bo są cieńsze, ale nie gorsze). Jak się przejedziesz po okolicy, to od razu po gąsiorach rozpoznasz czy to cement czy ceramika

a tu was zaskocze:)

brass i rupp sa wlasnoscia Lafarge.

ja mam dachowke Ruppa Rubin 13, na ktorym widnieje logo BRASS, oczywiscie jest to dachowka ceramiczna. Sam bylem zdziwiony jak ją zamawialem :) i ogladalem sztuki pokazowe

okazuje sie, ze na polskim rynku Brass sprzedaje cementowe dachowki, a RuppCeramika ceramiczne, natomiast na niemieckim rynku nie ma marki Ruppceramika a jest tylko BRASS, ktory ma w ofercie również dachowki dachowki ceramiczne. jak sie okazalo moj dostawca sprowadzal dachowki z niemiec.

ale na pytanie Brass(cement) czy Ceramika, przy nie patrzeniu na koszty odpowiedz moze byc tylko jedna :)

• 4 weeks później...
Czy faktycznie różnica jakościowa między tymi 2ma producentami jest duża? Jakich różnic cenowych można się spodziewać w tym roku? Czy to prawda że Creaton zrezygnował w tym roku z 20% promocji? Mam mętlik w głowie-podoba się nam Sirius i KeraPfanne antracyt ale nie wiem czego się spodziewać po obu produktach. Co Wy wybraliście na swoje dachy? A może jest jeszcze inny produkt przystępny cenowo i podonbny do tych dwóch wymienionych np: w marce Creatona lub innej? POMOCY....

Nie wybieraj Creatona!!!!!!!! Ostrzegam.

Mam Creaton KeraPfanne.

Co można spodziewać po dachówce widać na http://dom.jmc.lap.pl/historia.htm

Co po firmie Creaton też widać tam .

cześć jmcmurator,

wyrazy współczucia. makabra ten Twój dach. sprawa dziwna z tym twoim creatonem. przecież on miał byc barwiony w masie. tak więc teoretycznie nie powinno byc widać ubytków. kiedy moja dachówka przyjechała wszystko bardzo dokładnie posprawdzałem - protokół uszkodzeń i nawet weryfikacja czy z tej samej partii produkcyjnej. żeby nie było, że w innym kolorku. jednak to ostatnie to bardzo trudno to sprawdzić w warunkach "polowych".

ale z taką dachówą jak u Ciebie to bym dostawcę pogonił.

Sprawa położenia to inna kwestia. Badziewie na maksa. Spróbój dochodzić swoich praw z powództwa cywilnego. jeśli gościu - dekarz ma ubezpieczenie oc kontrakt to nie powinno byc problemu. taka polisa działa w przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania umowy. swoją drogą przed współpracą z taką firmą warto wykupić gwarancję należytego wykonania i usunięcia wad i usterek.

u nas ok. dachówka nieuszkodzona. pomimo huraganów ze stycznia na szczęście nie pospadały.

pozdro

aresior

POMOCY!!!!!!!!!!!!

Jaki mam dach to widać można tez zobaczyć jego historie na http://dom.jmc.lap.pl/

1 - POSZUKUJE KONTAKTU DO CREATONA DO SZEFA.

na stronie Creatona jest ich tylu że nie wiem kto najważniejszy.

2 - Czy ktoś wie gdzie można dostać wytyczne, zalecenia dla dekarzy.

Jeśli u mnie zawinił dekarz - dachówka spada to jakie normy jego obowiązywały.

Dzięki za pomoc. 8)

Pytanie do dekarzy.

Ja też właśnie zastanawiam sie nad wyborem dachowki. Pod uwage biorę:

- Creatona Terra Harmonika glazurowana

- Bogena miedziana glazurowana

Cenowo i wizualnie to wygląda podobnie. A jak z jakością? Ktora lepsza? Ta pierwsza dachowka produkowana była przez firmę PFLEIDERER, przejął ją Creaton

Pomocy!

Natali

tyle że jest szczelniejszy od innych a dla mnie to ważne. dla mnie to podstawowe zabezpieczenie dachu bo na te wszystkie folie liczyc to raczej niepewna sprawa. zatem im pokrycie szczelniejsze a zamki głębsze tym lepiej. a folia nie sobie jest.

jeśli dla kolegi tak ważne jest zabezpieczenie dachu to dlaczego wybrałeś jak mniemam folie dachową pod pokrycie?? a teraz chce ja chronić szczelnymi zamkami...a to jest niemozliwe.. zawsze cos nawieje..

• 5 weeks później...

Witam

Mogę zamówić obydwie nie wiem jeszcze jak to wychodzi cenowo ale gdyby jedynym kryterium była by jakość to którą byście wybrali Roben czy RuppCeramika.

Do dzisiaj bylem przekonany że Roben to wyższa półka niz RuppCeramika ale czy tak jest naprawdę?.

Jaki rodzaj dachówki (jaki kształ) jest najcześciej kupowany.