Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Wolałabym Ruppa a mam Robena.

Oczywiście w grę wchodziła cena przy dużym dachu w zeszłym roku.

Moje obawy co do jakości Robena okazały się bezpodstawne.

Podobno ( a to tylko zasłyszane) po niepochlebnych opiniach dotyczących Robena coś tam poprawili przy zamkach i technologii producji.

Mam miedzianą angobę średzką zwykły format.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mogę zamówić obydwie nie wiem jeszcze jak to wychodzi cenowo ale gdyby jedynym kryterium była by jakość to którą byście wybrali Roben czy RuppCeramika.

Do dzisiaj bylem przekonany że Roben to wyższa półka niz RuppCeramika ale czy tak jest naprawdę?.

Jaki rodzaj dachówki (jaki kształ) jest najcześciej kupowany.

Rupp nie przyjmuje za razie zadnych zamowien na ten rok. Z Robenem podobno nie lepiej...

Takze upewnij czy czy naprawde "mozesz' zamowic.

Wszyscy dekarze mowia ze jakosciowo Rupp lepszy. Cena wydaje sie to odzwierciedlac...

Zdecydowanie Rupp. Ja mam Rubina 13 kolor kasztan. Dekarze i parę znajomych osób odradzało mi Robena z uwagi na jakość. Sam początkowo wybrałem Creatona, ale te jego ceny... Rupp nie okazał sie gorszy, nie jest tylko barwiony w masie /dotyczy to mojej dachówki/ i o wiele tańszy od Creatona. Dekarz chwalił dachówkę, jej twadość, zamki i kolor. Dachówkę przywieziono z Niemiec. Tam Brass wykupił ruppa, ale na rynku polskim rupp to ceramika, a brass to dachówka cementowa. Ja na swojej dachówce mam już oznaczenie brassa.

A ja mam Robena.

Jestem bardzo zadowolona - jest ładny i dobrej jakości.

Wydaje mi się że z Robenem to czysta loteria i jeszcze dodatkowo ważne jest czy dachówka barwiona czy nie. Najwięcej niepochlebnych informacji o Robenie było w przypadku barwiony na bazowo czy czarno. Wystarczy troszku pobuszować po Forum.

Zdecydowanie Rupp. Ja mam Rubina 13 kolor kasztan. Dekarze i parę znajomych osób odradzało mi Robena z uwagi na jakość. Sam początkowo wybrałem Creatona, ale te jego ceny... Rupp nie okazał sie gorszy, nie jest tylko barwiony w masie /dotyczy to mojej dachówki/ i o wiele tańszy od Creatona. Dekarz chwalił dachówkę, jej twadość, zamki i kolor. Dachówkę przywieziono z Niemiec. Tam Brass wykupił ruppa, ale na rynku polskim rupp to ceramika, a brass to dachówka cementowa. Ja na swojej dachówce mam już oznaczenie brassa.

A Rubin nie jest barwiony w masie?

Ile jest droższy Rubin od Sirius 13?.

Widziałem na wystawie Rubin kasztan tam wszystkie dachówki w dolnej części miały takie jakieś białe ....... nie wiem jak to nazwać krzaczki

U Ciebie też tak jest?

Ciekawe jak wychodzi porównanie cenowo Ruin kasztan z Creaton Kera Phane

My na samym poczatku odrzuciliśmy Robena. Zaczeliśmy się zastanawiać mocno nad Ruppcer. lub Brassem z powłoką cisar. Ale większość dachów, które nam się podobały to okazywał się Roben. Szala przeważyła pewnego dnia, gdy z mążem udaliśmy się na spotkanie z kolegą z forum, żeby zobaczyć na żywo Brassa. Na koniec wizyty zaczymaliśmy się przy domku ich rodziców i bardzo spodobał nam się dach tego domu i okazało się, że to Roben, który jest już 7lat na dachu a wyglądał jakby był położony niedawno. Więc zamówiliśmy Robena, ale nie tego nowego-plus, tylko tego normalnego. Bo ponoć problemy są z Robenem ale z tym nowym.

A Rubin nie jest barwiony w masie?

Ile jest droższy Rubin od Sirius 13?.

Widziałem na wystawie Rubin kasztan tam wszystkie dachówki w dolnej części miały takie jakieś białe ....... nie wiem jak to nazwać krzaczki

U Ciebie też tak jest?

Ciekawe jak wychodzi porównanie cenowo Ruin kasztan z Creaton Kera Phane

Nie znam różnicy w cenie mięzy rubinem, a siriusem. Na mojej dachówce nie było białych, jak to nazwałeś, krzaczków. A różnica cenowa między ruppem a creatonem- dachówka podstawoa 3,79 do 5,11, nie mówiąc o dodatkach. nune

• 3 weeks później...

Proszę doradźcie co wybrać -dachówka cementowa BRASA czy Euronit?? Proszę nie zważajcie na koszty tylko jeśli możecie to co byscie wybrali??

Słyszałam że na czerwonym Brasie po kilku latach jak zarośnie mchem- to nie fajne wygląda no i jest z tym kłopot??

Co o tym sądzicie- czy na jasnych dachówkach typu czerwona tak właśnie jest ( może lepiej wybrać ciemny kolor dachówki??)

No i co z tym Euronitem??

Czekam na Wasze opinie w dachówkowej sprawie :)

Wsjo rawno tyle że Euronit tańszy :wink: i ma jeden maleńki zamek więcej, porosną obydwie jednakowo, obydwie to solidny beton, wybierz kolor który Ci się bardziej podoba tym się różnią

A czy na ciemnym kolorze nie będzie tego widać?? może ciemny lepiej się sprawdza w użytkowaniu- bo np potem nie widać tego mchu tak bardzo??

Terz chodzę z głową zadartą oglądam dachy ale dla tkiego laika to cięzko odróżnić co jest co -no o prócz blachy :))))

Będzie to widać na każdym kolorze, chyba jednak najmniej na kolorze brązowym i jego odcieniach, troszką gorzej na grafitach, bardzo dobrze na czarnym, a najlepiej na czerwonym na którym pewnie Ci zależy. Wszystko załeży od posadowienia domu,względem stron świata, stopnia zadrzewienia okolicy (im więcej tym gorzej dla dachu niestety , zwłaszcza jak rosną w pobliżu lipy) jak połać od północy to niemal napewno będzie po jakimś czasie zielona, porośnie każdy mat. nawet blacha (nie miedziana) czy szkło. Ja wiem czy to przeszkadza ? W Szwajcarii czy Niemczech kupują specjalne preparaty , aby przyśpieszyć rozwój mchu na dachu, w Polsce takie aby go zwalczać , rzecz gustu i upodobań. A najlepsze są słowa biorę blachodachówkę bo dachówka porasta a blachówka nie , bzdura totalna, z tą różnicą ,że jak dachówka porośnie to można to zedrzeć zaimpregnować i spokój na jakiś czas, a jak porośnie blacha to pod mchem po dłuższym czasie pojawia się dziura niestety i pokrycie praktycznie do wymiany, warto o tym pomyśleć przy zakupie blachodachówki

Ja kierowałem się przewidywaną w odległej przyszłości koniecznością uzupełnienia uszkodzonych dachówek, zarówno firmy, jak typu i koloru.

Bo mam takie doświadczenia w rodzinie, z przedwojenną duża karpiówką.

Brass to gwarantuje, przynajmniej tak pisze.

A typ i kolor - to spytałem w hurtowni czego najwięcej sprzedają.

jak chcesz kupić teraz, natychmiast to kup euronit. Z braasem jest w tej chwili podobno wielki problem.

ps. przepraszam za pesymizm, ale zaczyna mnie wkurzać, co się dzieje na rynku budowlanym :evil:

Podzielam w pełnej rozciągłości :(

Dzisiaj zrobiliśmy objazd po największych dystrybutorach dachówek w Krakowie i z cementowych dostępny jest tylko IBF. :evil: to znaczy maksymalnie 1-2 miesiące oczekiwania a nie rok

Pozdr

M

• 2 weeks później...