Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

wedlug mnie nie ma roznicy.

proponuje zobaczyc je na dachach ... ja wybralem pod kolor i ksztalt.

brass wznawia zamowienia od czerwca, ale tez nie wiadomo na ile, na kiedy i w jakich cenach.

euronit od jutra przyjmuje juz zamowienia do realizacji na 2008 rok. dzis podobno byl ostatni dzien zamowien na 2007 rok.

w obu przypadkach cena nie jest gwarantowana i zostanie ostatecznie ustalona w dniu odbioru dachowki.

takie mam newsy ... jesli nieprawdziwe wybaczcie :)

p.s. dzis zamowilem euronit ekstra ciemnoszary

pozdr

pawel

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie Brass i chwale u sasiada Euronit tez chwali...

Każdy swoje chwali :lol:

My będziemy mieć Braasa, podwóje S, brązowa. Zamawialiśmy w lutym i do tej pory nie było. Ale już się ruszyło i część już mamy :) Czekamy teraz na resztę, dobrze, że dach będzie robiony dopiero na przełomie lipca i sierpnia :-?

Ja kupiłem Braas Romańską, sąsiad ma Euronit i różnice widać gołym okiem. W Euronicie są większe pory przez co szyciej osiada na nich mech. Brass robi lepsze zamki, to opinia znajomego dekarza.

oj chyba ten dekarz na oczy nie widział Euronitu, albo nie ma pojęcia o elementach opatentownych przez Euronit a mających związek z zamkami.

Pisanie że róznice w wyglądzie widac gołym okiem jest -delikatnie mówiąc- niepoważne,najlepiej to widac jak obie leżą na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zdecydowanie wybieram Euronit!

Witam,

czy moze mi Pan powiedzieć jak wygląda czerwiń kenijska firmy Meyer Holsen ?. Poszukuje dachówki angobowanej z połyskiem w kolorze brązowym albo takim który pasuje do klinkieu w kolorze burgund Robena.

Miedziane i czerwone odpadaja...:(

pzdr

quote="Kacperski"]

Masz rację Kacperski, widziałam się wczoraj z panem od MEYER-HOLSENA

wyjaśnił mi dokłdnie wszystko i myślę, że jestem zdecydowana na tą

dachówkę, cena wydaje mi się, że jest przyzwoita 54zł/m2, ale ja chcę

się zgodzić od całości .

:lol: :lol: :lol: Serdecznie gratuluję - Meyer-Holsen + dobry dekarz i dokońca świata - i jeden dzień dłużej, śpisz spokojnie pod swoim dachem.

Szanujesz swoje pieniądze więc stawiasz na jakość.Pozdrawiam

• 2 weeks później...

my bralismy na poczatku roku jak jeszcze byl wybor euronita i brassa

oczywiscie sprzedawcy zachwalali swoje - a jak

jednak wizyta w kilku niezaleznych ze tak powiem hurtowniach

ktore nie mialy ani jednego ani drugiego zaczelo nas przekonywac

do euronitu - ze z braasem odkad robia go w Polsce jest juz troche problemow

ze to juz nie to co kiedys z niemiec

ze zaczynaja sie jakies wykwity czy odbarwienia szczegolnie jesli chodzi o ten polysk

takze zdecydowalismy sie ze euronit - byl takze nieco tanszy

w samej hurtownii w ktorej kupowalismy euronita odradzono nam nawet

ta powlekana swiecaca wersje ( bo to nowy i niesprawdzony jeszcze produkt )

i wzielismy wiec taka podstawowa podwojna ceglasta eske

dodatkowo gwarancja udzielana przez euronit byla zdaje sie bardziej kompleksowa

niz ta z braasa takze nasz wybor to euronit

Sam stoję przed takim wyborem dot firmy

Spotykałem się dekarzami i wszyscy powtarzają: Creaton. Główny powód: powtarzalność dachówki. Każda jest taka sama jak poprzednia.

PS

Koramik wcale nie jest zły - to bardzo dobra dachówka tak więc weź tą na którą będziesz miała większy rabat :)

Też myślę, że Koramic zły nie jest...Tylko czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy tymi dachówkami, która usprawiedliwia różnice w cenie. Na Creatona mam znacznie większy rabat ale i tak wychodzi nieco drożej. Na forum jest sporo opinii o Kera Phanne (nie wiem czy dobrze napisałam) ale o MZ3 nic nie znalazłam. Podobnie z dachówką Koramic dużo opinii ale o tej produkowanej w Polsce a niewiele o niemieckiej. I bądź tu mądry :roll:

Ja też stałem przed takim wyborem tj. Creraton Kera-pfane czy Rupp Rubin 13 i wybrałem Ruppa, choć przez wiele czasu nastawiony byłem na Creatona. W rozmowach z dekarzami i sprzedwcami w składach słyszałem również dobre opinie o koramicu ale tylko z Niemiec np o ile pamiętam E-32 czy cos podobnego.