Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Witaj, Ewa7506 jestem w identycznej sytuacji:) Zastanawiam sie nad koramikiem i własnie creatonem mz3. U mnie róznica w cenie ok 2000 oczywiście na niekorzysć creatona. Też jestem w kropce. Dachówki są w dwóch róznych hurtowniach i oczywiście każda chwali swój towar. Generalnie myślę sobie tak: że są to jedne z lepszych firm produkujacych dachówki i o koramiku słyszałam tyle negatywnych opinii co o creatonie (tu głównie za prawą Odaro) który poruszył kwestię niejednolitego odcienia tych dachówek. Pytałam o to dzisiaj sprzedawcę i twierdzi że na pewno dostaniemy z jednej partii produkcyjnej dachówki i nie powinnismy sie martwić. Z Koramikiem jest o tyle sprawa skomplikowana w naszym przypadku że nie ma tej dachówki od ręki i musielibyśmy na nia czekać nie mając gwarancji zaproponowanej ceny. Chyba skłaniam się do mz3 jednak ponieważ jest mniejsza od L15 i na naszym dachu ładniej bedize wyglądać. Mam obie w domu i na prawdę trudno dostrzec rożnicę. Nawet kolor jest identyczny (miedziana mz3 i czerwona L15), kształt oczywiście też. Chyba nikt autorytatywnie nie stwierdzi że należy kupić tę czy inną dachówkę . Trzeba się meczyc samemu.

Odaro wdzę że "doktoryzujesz" się na forum w temacie dachówek :) czy doszedłeś do jakis konstruktywnych wniosków?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i sprawa sama się wyjaśniła. Sprzedawca, który wyceniał Creatona rąbnął się na prawie 3tyś (sama to zauważyłam a on potwierdził) i będzie Koramic E32. Różnica faktycznie niewielka w wyglądzie i chyba jakości a 3tyś to trochę kaski :roll: . Dzisiaj rano miałam chwilowe załamanie i zaczęłam już przeliczać dachówkę cementową Euronitu cena atrakcyjna ponad 7tyś oszczędności ale wygląd już znacznie mniej... niestety. Ale wygląd to bym jeszcze jakoś przeżyła, w końcu nie będę siedzieć na tym dachu a z daleka wygląda znacznie lepiej. Bardziej martwi mnie ta chropowata powierzchnia i ewentualny brud a potem mech na dachu.

Koramica będę miała na 10 lipca- czyli na czas.

Witaj, Ewa7506

Odaro wdzę że "doktoryzujesz" się na forum w temacie dachówek :) czy doszedłeś do jakis konstruktywnych wniosków?

Skąd wiesz...właśnie czekam na otwarcie przewodu habilitacyjnego :lol: :lol: :lol:

Nic mi nie wiadomo na temat rożnych odcieni w MZ3 widziałem te dachówki i uważam że są bardzo dobre. Jak możesz to spróbuj jeszcze poszukać Terra Viva jest większa i lepiej wykonana od MZ3. Niestety Terra Harmonica jest już nie dostępna.

Jak chcesz kupować Kera-Phane to musisz wymóc na sprzedawcy aby cała dostawa była z jednego okresu produkcyjnego.

A Roben jakoś nie ma takich problemów z odcieniami i Rupp też nie

Ewa7506 gratuluje wyboru! Mamy to za sobą :) bo ja też się dzisiaj zdecydowałam ale na creatona mz3 :) E32 to jest w zasadzie dawny von muller wykupiony przez wienerbergera (czyli ten sam koncern co koramic) kształt i wielkość a także kolor są niemal identyczne z mz3. Trudno je odróżnić.

Odaro właśnie też sprawdzałam wycenę na terra viva ale bardziej podobaja mi się dachóki małoformatowe. Kerra phanne jest większa. Mam nadzieje że te rózne odcienie dotyczą głównie ciemnych dachóweki; grafitowych i brążowych ja akurat mam miedzianą i sprzedawca zapewnia że będą z jedenj partii ponieważ cały czas mają dowożone " swieże" dostawy.

Także dla mnie temat dachówek jest zamknięty:)

Pozdrawiam

• 2 months później...

Cześć

Gryzie sie cały czas nie wiem jaką wybrać dobra ale nie za drogą dachówke

chciałem na początku euronit ale już sie wacham, gościu ze sklepu radzi mi creatona ale ona jest droga i chyba niedostepna nie wiem co do braasa sądzić jakieąś teraz powłoke wprowadzili cissar, po prostu nie wiem doradzie coś może ktos sie zna lepiej? i doradzi mi

Cześć

Gryzie sie cały czas nie wiem jaką wybrać dobra ale nie za drogą dachówke

chciałem na początku euronit ale już sie wacham, gościu ze sklepu radzi mi creatona ale ona jest droga i chyba niedostepna nie wiem co do braasa sądzić jakieąś teraz powłoke wprowadzili cissar, po prostu nie wiem doradzie coś może ktos sie zna lepiej? i doradzi mi

A skąd te wahania ? Obejrzyj wszystkie proponowane (euronit to beton creaton to ceramika) zobacz co Ci się podoba, poczytaj forum, popatrz do portfela (nie rozumiem wahania euronit czy creaton bo to jest zupełnie inna strefa cenowa) no i kup.

Szukam osób, które podzieliłyby się informacjami na tema tych dachówek:

Creaton Domino lub Balance ew. Nelskamp S9.G10

Szykuję się na kolor miedz lub podobny angobowana. Napaliłem się na płaską dachówkę

-jaka jakość, równość, jakość powłoki

-jaka przedstawia się przy układaniu, czy dekarze narzekali

-jak się prezentuje po ułożeniu

-jak wygląda w eksploatacji, jak znosi wiatry

-gdzie w okolicach Radomia lub Warszawy [od południowej strony miasta] mógłbym ją zobaczyć już na dachu.

-czy jesteście z niej zadowoleni

-może macie fotki swoich dachów

Z góry serdecznie dziękuję i mam nadzieję, że odpowie ktoś kto jest posiadaczem dachu z takimi dachówkami. :)

Co tu dużo mówić wyroby sobie wybrałeś z górnej pólki zarówno jakościowej jak i cenowej (zwłaszcza) prezentują się jakoś , jednym podobają się bardzo drugim wcale, jedno jest pewne szykuj pokażny woreczek z pieniędzmi zarówno za materiał jak i za robociznę takiej dachówki.

Co tu dużo mówić wyroby sobie wybrałeś z górnej pólki zarówno jakościowej jak i cenowej (zwłaszcza) prezentują się jakoś , jednym podobają się bardzo drugim wcale, jedno jest pewne szykuj pokażny woreczek z pieniędzmi zarówno za materiał jak i za robociznę takiej dachówki.

Wstępna i jedyna wycena na pokrycie mojego dachu dachówką Creaton Domino w granicach 30 tys. z papą, obróbkami, rynnami i oknem połaciowym - to za sam materiał.

Ale na razie tę dachówkę znam ze zdjęć, ale bym ją kupił to muszę ją zobaczyć na dachu.

Dach będę robić w przyszłym roku ale już muszę wiedzieć czego chcę. :wink:

W tym tygodniu będę układał Domino a sąsiad kilkaset metrów ode mnie ma już ułożoną, tyle że kładzioną na zakładkę i na dość płaskim dachu. My zdecydowaliśmy się układać je w jednej linii. Taki dach ma wiele osób z forum m.in . Pontypendy - przy okazji prezentuje ona piekne fotki swojego dachu.

W tym tygodniu będę układał Domino a sąsiad kilkaset metrów ode mnie ma już ułożoną, tyle że kładzioną na zakładkę i na dość płaskim dachu. My zdecydowaliśmy się układać je w jednej linii. Taki dach ma wiele osób z forum m.in . Pontypendy - przy okazji prezentuje ona piekne fotki swojego dachu.

Dziennik Pontypendy widziałem, ale szukam jeszcze w większych rozdzielczościach a najlepiej w kolorze miedzianym.

Jak ułożysz to pokażesz parę fotek? Czy byłaby możliwość obejrzenia tego live? Jaki kolor? :roll:

• 2 weeks później...

I ja i ja się podłączam pod tą prośbę. Zachorowaliśmy z mężem na tą dachóweczkę. Na razie obstawiam kolor łupek czyli dokłądnie taki jak ma Pontypendy, więc mniemam że jeszcze podroży to koszta.

Ja też znam tą dachówkę jedynie ze zdjęć, ale w Angli dają bardzo podobne łupki na dachy, które bardzo przypominają domino.