Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wiem wiem... temat jako taki opisany, ale niestety odniesienia do mojego problemu nie ma.

Zamówiłem karpiówkę czerwoną angobowaną Creatona i dostałem informację z hurtowni że mogą mi zamiast creatona zaprponować za tę samą cenę dachówkę Pfleiderer.

Czytałem o latach tradycji, unikalnych złożach itd.

Co wybrać w takimi przypadku? Która jest lepsza, trwalsza... co wybrać?

Czekam na wasze opinie

Polecam Ci Pfleiderer, choć i oni mieli podobne przeboje jakie są obecnie w Creatonie :wink: , to są bardzo dobre produkty napewno porównywalne z Creatonem tyle że mniej znane ale przez to tańsze :D

no własnie że nie jest taniej... a faktura za creatona już wystawiona.

W hurtowni pieją z zachwytu i mówią że to klasa wyżej od creatona a ja mam mieszane uczucia... nie wierzę że tak po prostu za mniejszą cenę chcą mi dostarczyć lepszy produkt.

Brać czy nie brać? A jak jest z gwarancją na te produkty i dostępnością na rynku?

Nie jest taniej ? :o zawsze było, napewno nie masz co się obawiać produktów Pfleiderer (ścisła światowa czołówka ) gwarancja ? nie chcę strzelać ale ze 30lat powinno być, śmiało można brać w miejsce Creatona produkty te napewno porównywalne. Jaki model Ci oferują ?

Chyba właśnie o to chodzi.... tzn o kasę. Dostałem naprawdę bardzo dobrą ofertę na karpiówkę czerwoną angobę creatona. Cena za szt 1,16 netto co w przypadku tej dachówki jest bardzo dobrą ceną. Przypuszczam, że hurtownia ma na dachówkę Pfleiderer większego "offa" więc sie chłopaki połapali i chcą wcisnąć Pfleiderer. Dla mnie w sumie to nie problem - zależy mi jednak na jakości i poźniejszej ewentualnej dostępności tej dachówki. Niestety nie wiem co to za model ale nie to jest wazne. Creaton jako koncern będzie pewnie powoli i sukcesywnie likwidował poszczególne marki....

Problem chyba jest nierozstrzygalny :)

Do Iwonaszczytno: Mój wykonawca, swoją drogą polecany przez Koramica, jest zdania że to lepsza dachówka od creatona. Podobno jest mniej porowata niź creaton.

:o Ja też nie rozumiem,czego Ty nie rozumiesz - jeśli dekarza poleca firma Koramic, to on nie będzie mówił dobrze o innej marce dachówki,bo ma z tego profity.

Całkiem niezrozumiałe jest dla mnie porównanie karpiówki KORAMIKA I PFLEIDERERA - zwłaszcza że ten drugi nie produkuje karpiówki!!!!!!!

Mam nadzieję,że ta porowatośc wieksza nie dotyczyła tak naprawdę PFLEIDERERA bo jeśli tak to znaczy,że wykonawca nie zna dachówki Pfleiderera.

Położyliśmy Robena...Dekarze nie mieli nic przeciwko przed kryciem dachu tą dachówką i nie narzekali w trakcie prac...Nie zauważyłam, żeby były jakoś specjalnie kruche, chociaż nasi dekarze nie ważą 100kg :lol: Jedynym "mankamentem" jest brak barwienia w masie...Być może ktoś nawet nie zauważyłby innego koloru na brzegach...Nie ja :D - kazałam wszystkie miejsca cięć zamalować pod kolor dachówki...Innych wad na razie nie widzę...

Roben- jesienny liść...jak dla mnie efekt dokładnie taki, o jakim myślałam...

Witajcie,

ceramika ceramice nie równa, jak by się mogło wydawać.

Wybieram pomiędzy angobami szlachetnymi, kolory czerwieni... jasnej i ciemnej.... tylko nie wiem nic o tych firmach. O Bogenie tylko wiem, że dobry i ludzie na Forum chwalili. A pozostałe? Równe dachówki? Kolorystycznie jednakowe w partii? Kwestia zamków - w której są lepsze?

Roben i Rupp chyba robione w Polsce, Bogen w Niemczech....

Jakie Wasze jest zdanie na ten temat?