Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Kera-Pfanne już 2 lata na dachu, więc to chyba nie jest taka nowość. Może teraz produkują gdzieindziej, ale moja była produkowana w Niemczech.

Kera ma 2 zamki, które zapewniają ponoć większą szczelność.

Co do Futury to jej nie znam, mogę pisać tylko o Kera.

Jestem z niej bardzo zadowolona, pod każdym względem.

Ale poczytaj na forum, bo ostatnio były jakieś problemy z Creatonem. :D

Mam Robena

Miejsca cięć zamalowałem farbą do dachówki

Przy zakupie była na rynku oferta promocyjna na Creatona ale nie tylko dachówkami dach stoi

Akcesoria do dachu Creatona są droższe i to sporo, a jedyna różnica to barwienie w masie na plus dla Creatona

Wybrałem Robena - pełne zadowolenie

No i zamówiliśmy Bogena Rubin Czerwony.

A co tam, kurka, będzie ładnie.

A dlaczego nie Rupp? W zasadzie pojechaliśmy z zamiarem kupienia Ruppa, ale jak spojrzeliśmy jeszcze raz na ułożone dachówki, to ładniej się układają dachówki Bogena. Rupp jest bardziej "kanciasty", Bogen ma ładniejszą "falę"....

Ot, i to przeważyło.

A jaka jest alternatywa za podobne pieniądze?

Negatywne opinie o Creatonie na tym forum to jednak wciąż rzadkość porównując do np. Rupp czy Robena.

Bogen, Meyer-Holsen (ciężko będzie), Erlus, Jungmeier, Nelskamp :wink: i jeszcze parę innych

Czeka nas zakup dachówki kolor miedziany, ale mamy dylemat, jaką wybrać ? kryteria zawęziliśmy do dwóch firm: CREATON & ROBEN napiszcie, którą byście wybrali lub macie i dlaczego(kolor,jakość,kształt,może cena)

Kupiliśmy Creaton Terra Maxima Plus (choć to tak naprawdę Pfleiderer), taka większa dachówka, szczególnie na długość. Kolor brązowy (choć w zależności od światła, raz wydaje się jakby wiśniowa, raz kasztanowa... :lol: , zdjęcia na stronie www Creatona nie pokazują koloru dobrze), glazura i wyszła jak na glazurę dość dobrze = (podstawowa, oczywiście) 51PLN brutto/m2.

Cieśle/dekarze chwalą te co są już na placu budowy że prosta i ładna. Mam nadzieję, że cała dostawa będzie taka. Jakby co, to napiszę... :wink:

• 2 weeks później...

Na domu mam KERA-PFANNE BRAZ FINESSE, natomiast na garażu kładłem sam dwa tygodnie temu 100 m2 Robena Falista Średzka Plus w kolorze kasztan i moim zdaniem nie warto dopłacać do Creatona. Dach wygląda OK. W Robenie więcej było dachówek zbitych i krzywych, ale zostały bez problemu wymienione. Zaletą Robena jest jednolity (w miarę) kolor dachówek podstawowych, krawędziowych i gąsiorów o czym w Creatonie można pomarzyć.

Jeśli chdzi o angobę miedzianą to na Robenie jest zdecydowanie lepsza. Creaton wyglada jek by jej wcale nie było (mam po jednej z kazdego rodzaju- kupiłem je jak wybieralśmy dachówki na dachy)