Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Dzisiaj weszli do mnie dekarze - bedzie Domino w kolorze łupka. dach prosty 2 spadowy, ~180m2, jedna lukarna, 5 okien dachowych - za robote biora 9 tys (dachowka, obrobki, wstawienie okien). Warszawa Rembertów. Ekipa jest z okolic Przysuchy (wnoszę po tablicy rej WPY ich samochodu), więc do Radomia blisko. W przyszłym tygodniu bedę mógł ich polecić, albo odradzić:-)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj weszli do mnie dekarze - bedzie Domino w kolorze łupka. dach prosty 2 spadowy, ~180m2, jedna lukarna, 5 okien dachowych - za robote biora 9 tys (dachowka, obrobki, wstawienie okien). Warszawa Rembertów. Ekipa jest z okolic Przysuchy (wnoszę po tablicy rej WPY ich samochodu), więc do Radomia blisko. W przyszłym tygodniu bedę mógł ich polecić, albo odradzić:-)

Oby polecić :lol:

Bogena przywieźli nam 2 tyg. po zamówieniu. Leżą sobie palety na placu budowy... lada tydzień zawisną na więźbie...

Cenowo wyszło bardzo dobrze, a jak wzięliśmy wszystko (dodatki, rynny, okna dachowe), to nam dali dobrą cenę na wszystko i się opłacało.

Jak Bogen zawiśnie na więźbie, nie omieszkam wstawić zdjęcia.

• 4 weeks później...
kurcze ja tez sieglowie teraz nad dachówka, ciesla wlasnie wszedl a ta co sie nam podoba creaton tera harmonica czerwien winna jest troszeczke droga i bedzie na lutego

a mysle tez nad robenem i wienenbergen(czy jakos tak:p)

Zamiast robena, czy wienerbergera pomyśl lepiej o dachówce Sirius z ruppceramiki. Jakościowo dużo lepiej niż roben, a cenowo nie ma prawie różnicy. Też chcieliśmy ją kupić, ale ostatecznie stanęło na creatonie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Temat dachówek był już wałkowany ze 100 razy ale może wybaczycie mi że poruszam go po raz kolejny. Proszę wypowiedzcie sie jaką firmę byście polecili jeśli chodzi o producenta dachówek. Chcę kupić dachówkę Marsylke i w swojej ofercie mają ją tylko 3 firmy: Wienerberger(Koramic), Tondach, i Creaton. O Createnie trochę poczytałam na tym forum i .... mam mieszane uczucia co do nich. Zastanamiam się teraz nad Wienerbergerem(Koramic) i Tondachem. Tondach tańszy ale może jakość dobra? Nie wiem? Na składach, wiadomo zachwalają to co mają Jakie są wasze opinie?

Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Niedawno zakładałem (tzn. zakładano mi :D ) dachówkę Tondach i nie miałem do jej jakości żadnych zastrzeżeń. Cenowo była dość atrakcyjna, niedoszacowane dachówki dość szybko mi dosłano podobno z Czech - znaczy się stan magazynowy należyty. Szkoda tylko, że potem nawet staniały bo kupowałem z "małym" wyprzedzeniem.

To taka uwaga na pierwszy rzut oka. Na drugi poczekam parę lat pewnie, zobaczymy jak dachówka zachowa się w czasie.

Pierwsze wrażenia są więc pozytywne. Może ma ktoś dach z Tondacha dłużej, ciekaw jestem czy mogę spać spokojnie.

Pozdrawiam

No niestety nie mam faktur pod ręką, a nie pamiętam ... tyle tych zakupów było. Cena chyba koło 3 PLN za sztukę, ale ile tego na 1m2 wchodziło - znowu pustka w głowie. Kupowałem w hurtowni SAWA w Krakowie na Stoczniowców. Niewiele firm publikuje cennik na stronie, ale oni akurat tak ... o ile aktualny oczywiście. Polecam lekturę dla porównania: http://sawa.krakow.pl/page/ i życzę trafnych wyborów :)