Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O Createnie trochę poczytałam na tym forum i .... mam mieszane uczucia co do nich.

Zupełnie niepotrzebnie masz mieszane uczucia. Wszystko zależy od sprzedawcy. Ten opisywany tu przypadek to klasyczny przykład na pazerność hurtowni. Każda firma ma produkty gorszej jakości, ale nie każda sprzedaje je w I gatunku. Kwestia zwykłej uczciwości.

Ja mam dachówkę z Creatona i złego słowa nie dam o nich powiedzieć. Podobnie o handlowcu i firmie, z której kupiliśmy towar. Całość super!!! Dobre dachówki ma jeszcze ruppceramica, ale u nich nie ma tej, która interesuje ciebie.

Mam tondach. Coś podobnego do marsylki, choć troszke inaczej się nazywa. Marsylki jesienią akurat nie robili. Leży ładnie, wygląda jak dla mnie bardzo ładnie. Dekarz nie narzekał. Co więcej chcieć?

Zdjęcia dachu w dzienniku budowy są (str 3) :D

Powoli przymierzam sie do tematu dach.jedna z moich sasiadek polozyla w zeszlym roku Tondach(Stodo12,brazowa z polyskiem) i powiem szczerze ze bardzo nam sie podoba.ja rozpatrywalem raczej dachowke betonowa z Euronitu i na dniach oczekuje wyceny,ale moze ktos z forumowiczow moglby powiedziec(moze ktos porywnywal) o ile procentowo drozej wychodzi Tondach od cementowki.

pozdrawiam

Dziękuję za odzew.A co zadecydowało,że właśnie taki dach?

Ja się ciągle waham,czy nie dołożyć te 5 tysięcy na robena.Ale nie wiem czy warto...Może lepiej wydac na lepszy piec gazowy,albo lepsze okna.Szkoda że człowiek musi tak wybierać.

A czy ujawni sie szczęśliwy posiadacz średzkiego falistego brązowego dachu?

Ja też jestem użytkowniczką Braasa- celtyckiej -z tym, że kolor ceglasty. U nas zadecydowała cena -w lutym ubiegłego roku Braas był tańszy od blachodachówki (do której początkowo się przymierzaliśmy :oops: ). O ceramice nawet nie myśleliśmy -za wysoki pułap cenowy (może nie tyle samej dachówki, ale całej ubocznej "galanterii" dachowej). Braasa mogę polecic z czystym sumieniem -bardzo ładnie wygląda i jest prosty w układaniu (oczywiscie dla dekarzy -nie dla mnie :) ). Z ułożeniem 180m dachu zeszło 3 dni!

http://foto0.m.onet.pl/_m/36c95abb73d39fd71616e910abefee8c,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg

Poszukaj na forum, było kilku niezadowolonych nabywców Robena, kilku go chwaliło. Co do Creatona to nie było chyba negatywnych opinii.

Spójrz też tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22686

nie tak dawno spotkalem sie z ta opinia - ale mam nadzieje, ze to jakis odosobniony przypadek - bo cholera sam celuje w CREATONA :D

http://forum.muratordom.pl/creaton-kompromitacja-foty,t112360.htm

ale glowa do gory :D

U nas zdecydowała właśnie cena- ceramiki w ogóle nie braliśmy pod uwagę. Wolę te kilka tysięcy włożyć w coś innego, np właśnie lepszy piec lub choćby meble, które będę użytkować codziennie. Jakoś nie przekonuje mnie wizja drogiego dachu, który oglądać będą przede wszystkim sąsiedzi. Dom buduje się przecież dla siebie. Dachówka cementowa jest chyba równie wytrzymała co ceramiczna, w każdym razie na pewno dla nas wystarczy do końca życia.

I to chyba tyle. Może gdybym budowała bez kredytu i miała duuuuużo pieniążków, pozwoliła bym sobie na taki wydatek.