Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popytaj w firmach które sprzedają brass i euronit. Celtycka to tania wersja brassa pocieniona dla uzyskania dobrej ceny, o tym mówią i w brass-ie. Normalny profil to jest podwójne S.

??? :o mam akurat celtycką - i w domu także folder z Braasa -wymiary wszystkich dachówek ("S", celtyckiej, greckiej) -330x420mm -waga -Celtycka i "S" -43kg/m.kw. Zużycie -wszystkich -10szt/m.kw. Skoro jest cieńsza to chyba powinna byc także lżejsza? -nie sądzisz? :-?

Chcielibyśmy obejrzeć dachy z realizacji - dachówki Creatona ( najlepiej w kolorach ciemnych np. brąz, czerń)

http://www.dachlux.com.pl/producenci/creaton/oferta.php

Prosimy o szybką pomoc i wklejanie fotek, linków... z dachami

Liczymy bardzo na szybki odzew Forumowiczów- Muratora

RADZCIE JAKA DACHÓWKA NAJLEPSZA ?

Dzięki. Pozdrawiamy

Koramic ceramiczna grafit(chyba :-? ) Bo teraz to już głowy nie daje za nazwę koloru.

http://foto3.m.onet.pl/_m/6e9ee9b420737cd6cc7020771544c4cb,3,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/33b6ca7aa49d47abf2aaa42360c953af,3,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/ae76f32dfb9ba6dec8a37fab5d6bf582,3,19,0.jpg

Poszukaj w archiwum było sporo o Creatonie .

Sama jestem posiadaczką cieniowanego (bynajmniej nie był to efekt zamierzony )dachu z dachówki brąz finesse .Jeżeli lubisz ryzyko i nie przeszkadzałby Ci ewentualnie taki " drobny feler " za spore pieniądze to kupuj Creatona .

Ma podwójne zamki i dekarz twierdził ,że jest super.

Śledząc wątki na temat creatona w zasadzie wynikało jedno - jak był w kolorze miedzi ( czyli tradycyjnym) to był ok - żadnych niespodzianek.... a jak w innym (m.in. finess ) zaczynały się schody w postaci plam lub ew. nierówności na powierzchni ( chyba wynikające ze złego odlewu).

Ja zamawiałam dachówkę w najgorszym momencie na naszym terenie, bo nie było nic... zamawiając towar wiosną 2007 miał dojechać jesienią lub zimą 2007 bez gwarancji ceny i ... tego czy w ogóle dojedzie.

Nie do podważenia był jednak fakt, że niezależnie od dostępności towaru, jakość dachówki ( ze względu na zamki, kolor w jednej partii i to czy są w miarę równe) od najlepszej do najsłabszej dachówki przedstawiono nam następująco:

- creaton - podobała mi się czekoladowa finess

- bogener - kupiłam brąz angobę

- roben - jesienny liść pasowałby mi pod lasem najbardziej

- koramic - podobała mi się glazura miodowa ( dodam na marginesie, że ich zakład mam "prawie pod nosem" a pracowników na stanowiskach jako sąsiadów zza ściany .... nic nie dało rady załatwić )

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam .... mi też wybór dachówki sen z powiek spędzał. :wink:

ze wzgledu na podwojne zamki wybralismy creatona, jest na dachu od sierpnia ub roku

kolor miedz angoba

problemow zadnych nie bylo, dach jest idealny :lol:

Nam doradzili wybrać CREATONA właśnie ze względu na podwójne zamki(ponąć najlepsza dachówka) ...a mieliśmy juz obraną KREATONA (kolor -orzech) i jaką wybrać??? Bo nawet ta najdroższa i ponąć najlepsza( bo podwójne zamki) może okazać się bublem?

Kormic L15 też ma podwójny zamek

wszystkie z podwójnym zamkiem są trudniejsze do ułożenia, ponieważ dekarze nie mogą iść na ławiznę (dachówki mają małą możliwość regulacji).

Czerwona pojedyncza angoba Koramic - polecam obejrzenie Żukówki

:wink:

polozylem wiele tysiecy metrow kwadratowych dachowek L15 Koramica

polecam - wartownik

Śledząc wątki na temat creatona w zasadzie wynikało jedno - jak był w kolorze miedzi ( czyli tradycyjnym) to był ok - żadnych niespodzianek.... a jak w innym (m.in. finess ) zaczynały się schody w postaci plam lub ew. nierówności na powierzchni ( chyba wynikające ze złego odlewu).

O WŁASNIE I TU PROBLEM :roll: Bo my jesteśmy nastawieni na brązowe odcienie dachówki (CREATONA lub KORAMICA) ale taką bez wad... :oops:

Kormic L15 też ma podwójny zamek

wszystkie z podwójnym zamkiem są trudniejsze do ułożenia, ponieważ dekarze nie mogą iść na ławiznę (dachówki mają małą możliwość regulacji).

Czerwona pojedyncza angoba Koramic - polecam obejrzenie Żukówki

:wink:

polozylem wiele tysiecy metrow kwadratowych dachowek L15 Koramica

polecam - wartownik

Jeśli masz zdjęcia choćby z jednej realizacji (brązy) byłaby miło obejrzeć przed podjęciem decyzji :wink:http://www.minox.com.pl/obrazki/wiekor/renesansowa/3.jpg KORAMIC L15