Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam robena miedzianego i jestem z niego bardzo zadowolony, prosty równy i po przecięciach bez margla. Podstawowy roben jest angobowany w pozostałych trzeba dopłacać. produkcja koniec 2006 r. położony w 2007 r.

Szczeże mówiąc trochę napaliłem się na koramika L15, ale był znacznie droższy od robena i mój sąsiad go sobie położył ... ogólnie ma większe zamki niż roben /ja mam dach pod papą i deskowany więc głębokośść zamków jest sprawą drugorzędną/ ale jego miał w przecinanych dachówkach sporo margla i pajęczynki na warstwie angoby, czego z ziemi nie widać a z bliska wygląda dość paskudnie no i najważniejsza żecz: Koramik nie ma dachówki szczytowej tzw. czwórnika /nie wiem jak rupp/ a jakoś sobie nie wyobrażam na czóbku jakichś kombinacji z blachy.

Na forum jest nawet wątek o fatalnej jakości kreatona, więc wszystko zależy jak się trafi. proponuję oszacować cenowo jedną i drugą /zdaje się że u ruppa ani angoba ani miedziany kolor nie są podstawowe tylko za dopłatą/ i potem wybrać tą na którą są pieniążki lub ta która się nam bardziej podoba tłumacząc ciekawskim np.: fantastycznymi zamkami i doskonałą jakością wyrobu.

Mam średzką falistą miedziana angobe i sobie chwale. Trafiła na nasz dach dlatego że po fali wpadek Robena były bardzo a to bardzo dobre ceny właśnie na ta dachówkę (tańsza niz Braas cementowy) Przy duzym dachu w kieszeni zostało sporo kasy więc wybór był łatwy. Pamietam nawet jak facet z hurtowni był nerwowy jakie te dachówki do mnie przyjechały. A było wszystko ok.

Słowem jak sie trafi.

u mnie wybór dachówki był chyba najtrudniejszym wyborem jak do tej pory na budowie :-? . Po dłuuugim czasie, wycenach i analizach zdecydowaliśmy na robena miedzianego średzka falista PLUS (a w grę wchodziła L15 i karpiówka Koramica oras Braas).

W piątek odebrałam dostawę całej ceramiki. Co prawda jest zapaletyzowana, ofoliowana i nie będę jej rozbierac dokąd nie będzie kładziona na dachu (za ok miesiąc) ale przez folię i szpary nie widac jakichkolwiek uszkodzen, pajęczynek itp. Sa zadrapania które powstały wskutek obcierania dachówek w transporcie ale schodzą one bez wysiłku pocierając palcem.

Ogólnie dachóweczka jest naprawde piękna, mam nadzieję ze równie ładnie zaprezentuje się na naszych dachach, bo mamy 2...

zyczę trafnego wyboru!

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
...Zdecydowanie Nelskamp ceramiczna wypalana w temp 1100 st.C jest lepsza.

Pytanie dotyczyło porównania dachówek cementowych a tych się nie wypala!

Oba wyroby równie dobre. Braas produkowany w Polsce. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
...Zdecydowanie Nelskamp ceramiczna wypalana w temp 1100 st.C jest lepsza.

Pytanie dotyczyło porównania dachówek cementowych a tych się nie wypala!

Oba wyroby równie dobre. Braas produkowany w Polsce. Pozdrawiam.

W Polsce?

Mimo że trzeba być patriotą, to ze smutkiem stwierdzam,że materiały budowlane na Zachodzie są tańsze (czyżby większa konkurencja i zdrowsza ,bardziej rozwinięta gospodarka ?)

W ciągu kilku dni muszę podjąć decyzję o wyborze dachówki. Jeżeli chodzi o Braasa to w grę wchodzi dachówka celtycka z powłoką lumino, a ze strony Euronitu dachówka o profilu "S". Cenowo są zbliżone ale nie mam rozeznania co jakości wykonania i trwałości. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tej materii to wspomóżcie nimi inwestora na rozdrożu... :wink: