Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Siemka ja mam dachowke Nelskampa http://www.nelskamp.de/menue-links/verarbeiter/produkte/ton-dachziegel/hohlfalz-ziegel-h-14.html, dokladnie ten model i powiem ci ze wyglada na dachu cudnie.Jedna z zalet dachowek Nelskampa jest to ze ona teoretycznie nie jest magazynowana na skladach w Polsce i trzeba ja sciagac z Niemiec, tak wiec nie ma problemu ze cala partia nie bedzie pochodzic z tej samej produkcji.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuję wszystkim za opinie. PO konsultacji z dekarzem i cieślą robena nie wybiorę, aczkolwiek powiedzieli, że dali by radę położyć tak aby nie ciekło. Mam juz wycenę nelskampa około 22 tys. za mój dach (http://www.dobredomy.pl/?id_project=21 ) i czekam na wycenę meyer holsena, jak będzie do 25 tys. to się chyba zdecyduje.

Jeszcze raz dzięki wszystkim

Dziekuję wszystkim za opinie. PO konsultacji z dekarzem i cieślą robena nie wybiorę, aczkolwiek powiedzieli, że dali by radę położyć tak aby nie ciekło.

ufff ....

klękajcie narody !

poważnie ? daliby radę ? .... robena ? ! :o

musza byc naprawdę doskonali w fachu ....

przepraszam za sarkazam .... ale to się czytac nie daje ....

ulozenie tej dachowki nie jest zadnym wyczynem, a informacje o mankamentach rozbuchane,

w mojej okolicy roben - obok braasa - to najpopularniejsze dachowki, mimo iz rupp i creaton sa reprezentowane przez solidnych dystrybutorow ....

wpadki popelniaja wszyscy bez wyjatku producenci, kwestia jak do nich (klientow) podchodza ....

ale zaden z moich przynajmniej kilkunastu znajomych posiadajacych robena nie wspominal o sniegu pod dachowkami, nierownym ulozeniu lub spekaniach ....

jesli cos podobnego zdarzy sie u mnie, to obiecuje, ze naglosnie to na forum jak tylko mozna .... ale prosze nie wypisujmy postow w stylu "da sie ulozyc, zeby nie cieklo", bo to kpina wykonawcy z inwestora ....

pozd.

ale zaden z moich przynajmniej kilkunastu znajomych posiadajacych robena nie wspominal o sniegu pod dachowkami, nierownym ulozeniu lub spekaniach ....

być może nikt do tego sie nie przyzna?, ale też jaki mieliby w tym cel?

Moi znajomi mają Robena, dach nie przecieka ;) podobno pod spód nic nie zawiewa, dachówka ładnie wygląda, czegoż więcej potrzeba?

.... ale prosze nie wypisujmy postow w stylu "da sie ulozyc, zeby nie cieklo", bo to kpina wykonawcy z inwestora ....

tu się zgadzam w 100%, do bani z takimi "wykonawcami"

być może nikt do tego sie nie przyzna?, ale też jaki mieliby w tym cel?

w ogole jest tak, ze do wad rzeczy przyznaja sie ludki, ktorych tych rzeczy nie maja ;-);-)

Z tego co wiem to ceny raczej sa bardzo zblizone

Dwa - ceny czesto sie zmieniaja bo akurat jedna firma robi "promocje" a za chwile inna" wyprzedaż" . I raz Ruup jest ciut tańszy a raz Roben - trzeba wylapac odpowiedni moment :)

Nie slyszalam o jakies dachowce ceramicznej ktora wyraznie jest tanszai to w sposób "ciągły" od innych ....

dachówka ceramiczna - gdzie i jaki rodzaj będzie najtańszy? (kolor nieistotny)

http://pp.allegro.pl/46119_pokrycia_dachowe.html

zaczynają się od 25zł/m2 DACHÓWKA CERAMICZNA NIBRA DS5

ROBEN dachówka ceramiczna za 30 zł/m2

KORAMIC L-15 NATURA za 32 zł/m2

Na pokrycie wiaty garażowej jednospadowej być może, na dom licz co najmniej dwa razy tyle ze wszystkimi dodatkami.

Na pokrycie wiaty garażowej jednospadowej być może, na dom licz co najmniej dwa razy tyle ze wszystkimi dodatkami.

to do mnie czy do nely ??

bo nie za bardzo ciebie rozumiem ?? ja mam dom już pokryty dachówką, i znam dokładnie ceny dodatków, a z kolei nely pyta o dachówkę więc ??

Do Ciebie i do nely. Czego nie rozumiesz?

Co najmniej dwa razy tyle oznacza - co najmniej 60zł za Robena, u nas wyszło 82zł za droższego kasztana S. Gdy na dzień dobry była mowa o 35-40zł za m2.

Przestrzegam tylko z doświadczenia.

Proszę o radę: jaką dachówkę wybrać? Czym się kierować przy wyborze? Czy tylko estetyką i własnymi upodobaniami? Czy karpiówka angoba szlachetna? Czy może podstawowa angobowana Koramic Universo?Czy Koramic L15 Kunice? Co sądzicie o glazurowanych (szkliwionych) dachówkach? Będę wdzięczny za każde rady!!!