Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Przytaczasz wątek z przed pięciu lat! Czy jest to aby etyczne?

Wracając do meritum obie firmy mają produkty dobrej jakości. Osobiście stawiałbym na Rupp-a. Pozdrawiam.

A jakie to ma znaczenie, że wątek powstał w 2003 roku ? To ja Cię zapytam, czy to jest etyczne, że taka firma jak Rupp Ceramika nie może sobie poradzić z załatwieniem reklamacji przez okres pięciu lat ? !!!!

Moim zdaniem produkty Ruppa są miernej jakości .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie wytrzymałości mechanicznej dachówek BRAAS i IBF, powłoki zewnętrzne to już inna kwestia nie brana przeze mnie pod uwage oczywiście na dużą korzyść BRAASA.

Co do bombek to brasowi niedużo do nich brakuje taka jest moja opinia i nie zmienię tego.

chyba zadzwonie do brasa i spytam się z ta wytrzymałością.

Pozdrawiam wszystkich Dj_

... To ja Cię zapytam, czy to jest etyczne, że taka firma jak Rupp Ceramika nie może sobie poradzić z załatwieniem reklamacji przez okres pięciu lat ? !!!!

Moim zdaniem produkty Ruppa są miernej jakości .

Pozdrawiam

Pozostaje zapytać czy aby reklamacja jest zasadna? Na podstawie jednej nieuznanej czy niezałatwionej reklamacji ferujesz opinie o produktach tej firmy!

Ja na bazie wieloletnich doświadczeń dekarskich miałem w tej firmie tylko jedną reklamację załatwioną od ręki. Moim zdaniem produkty RuppCeramika są wysokiej jakości. Pozdrawiam.

A ja mam dachówkę glazurowaną Rubin czarny brylant z Rupp Ceramiki, a dachówka w trakcie zakładania. Ślicznie się mieni, ma różne kolory w zależności od padania promienii słonecznych. Zanim jednak ją zakupiłem, zapakowałem rodzinkę do auta i pojechaliśmy oglądać dachówki różnego rodzaju, w określonym kolorze, położone już na domach. Zrobiliśmy wtedy, w pewne sobotnie popołudnie, chyba ok. 200 km. A że traf chciał, że lokalizacja 3 domów była w Borach Tucholskich, więc było miło i ciekawie (lasy, jeziora)

Polecam, świetny sposób na wybór dachówki.Wiadomo, w hurtowniach mają najczęściej jakieś wystawki, ale w życiu nie zastąpi to efektu jaki daje dachówka ułożona na dachu. Z 4 firm wybraliśmy dwie i przed ostateczną decyzją po tygodniu pojechaliśmy znów obejrzeć jak to wygląda. W końcu to wybór niemal na całe życie, więc warto dołożyć starań i grosza, aby wybrać właściwie. A wybierałem pomiędzy: RuppCeramika, Koramic, Creaton, Roben.

W dalszyirmęm ciągu stoję przed wyborem dachówki. Nie wiem na którą firmę się zdecydować. Z Ruppa interesuje mnie Rubin teak, z Bogena angoba szlachetna granat brązowy, z creatona premion noblesse kristal-braun glazurowana i finesse braun glazurowana. Proszę o opinie i wasze doświadczenia.

Witam

Jestem po obszernej lekturze watków internetowych o wyborze dachówek. przynaje ze mam jeszcze wiekszy metlik niż na poczatku. obecnie stoję przed wyborem:

ceramika:

1.BOGEN Inovo12

2.ROBEN średzka plus

beton:

EURONIT "S"

I nie wiem na co sie zdecydowac... wolalabym tradycyjna ceramike, ale przy moim dachu roznica pomiedzy Bogen a Euronit to 12tys czy wiec warto przeplacac?? a moze zlotym srodkiem bedzie wybor Robena, to "jedyne" 6 tys roznicy... Czy ktos mogly sie wypodzieci pomoc mi w wyborze? bede wdzieczna.

Witam

Jestem po obszernej lekturze watków internetowych o wyborze dachówek. przynaje ze mam jeszcze wiekszy metlik niż na poczatku. obecnie stoję przed wyborem:

ceramika:

1.BOGEN Inovo12

2.ROBEN średzka plus

beton:

EURONIT "S"

I nie wiem na co sie zdecydowac... wolalabym tradycyjna ceramike, ale przy moim dachu roznica pomiedzy Bogen a Euronit to 12tys czy wiec warto przeplacac?? a moze zlotym srodkiem bedzie wybor Robena, to "jedyne" 6 tys roznicy... Czy ktos mogly sie wypodzieci pomoc mi w wyborze? bede wdzieczna.

Ja osobiscie wybralem Robena,chociaz razwazalem kupno betonowej dachowki Leiera,nie wiem jak inne betonowe,alie Leier cholernie zieleneje po kilku latach.wybralem rowniez naizwyklejszy kolor,bo byl najtanszy....

dziekuje za wypowiedzi. wybor nadal nie jest prosty.niestety w necie jest tyle samo za jaki przeciw w stosunku do kazdej firmy (wyjatek stanowi chyba jedynie creaton,ale to za wysoka polka jak dla mnie: 560 m2 dachu;-)) widzialm wczoraj dach z Euronitu S, antracyt. wygladalo dobrze, wiec moze nie przeplacac...(30 lat gwarancji...a wadliwe partie i tak moga sie przydarzyc w kazdym produkcie). martwi mnie jedno: czy faktycznie betonowa dachowka znacznie szybciej porasta mchem? dom bedzie stal pod lasem...boje sie, ze w przyszlości koszty czyszczenia przewyzsza kilkakrotnie cene ceramiki:-)czy ktos moze wypowiedzic sie w tej kweti?dzieki

• 2 weeks później...
1.BOGEN Inovo12

2.ROBEN średzka plus

beton:

EURONIT "S"

Jeśli tylko chcesz wybrać dachówki z w/w, to moim zdaniem, jeżeli cię tylko stać to kupuj Bogen Innovo 12 . Mam kolor rubin szlachetny. Wygląda bardzo ładnie.

Nieporozumiemniem jest kupowanie dachówki cementowej do domu, który stoi pod lasem lub przy znacznym zadrzewieniu działki.

Widziałem takie dachówki betonowe, po kilku latach ok. 5 , od strony północnej są porośnięte całkowicie mchem.

W dachówkach ceramicznych tak. Jak dotkniesz ręką, to jest gładka (betonowe są chropowate). Nie błyszczy się jak lakierowana, ale nie jest całkiem matowa. Za płotem sąsiada są wysokie drzewa (lipa, modrzewie). Jak mi podasz maila, to poślę Ci zdjęcie domu z tą dachówką.

Pozdrawiam :wink: