Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Szukam osób, które podzieliłyby się informacjami na tema tych dachówek:

Creaton Domino lub Balance ew. Nelskamp S9.G10

Szykuję się na kolor miedz lub podobny angobowana. Napaliłem się na płaską dachówkę

-jaka jakość, równość, jakość powłoki

-jaka przedstawia się przy układaniu, czy dekarze narzekali

-jak się prezentuje po ułożeniu

-jak wygląda w eksploatacji, jak znosi wiatry

-gdzie w okolicach Radomia lub Warszawy [od południowej strony miasta] mógłbym ją zobaczyć już na dachu.

-czy jesteście z niej zadowoleni

-może macie fotki swoich dachów

Z góry serdecznie dziękuję i mam nadzieję, że odpowie ktoś kto jest posiadaczem dachu z takimi dachówkami. :)

My wybraliśmy Nibrę.

Wyszła ładnie.

Mamy dopiero rok więc trudno coś powiedzieć o wytrzymałości.

sl

• 1 month później...

Mam bardzo pilne pytanie: gdzie w województwie dolnośląskim kupię dachówkę ceramiczną z Nelskampa? Jeszcze lepiej będzie, jak ktoś napisze, gdzie mogę ją kupić w Niemczech, bo mieszkam tuż przy granicy.

Jak na wstępie: pytanie, a raczej odpowiedź jest bardzo pilna!!!!!!

Dzięki z góry!

• 1 month później...

Witam. Wiem wiem, że podobne tematy czy nawet te same już były. Ale każdy przypadek jest inny, patrząc chociażby z punktu wycen. I tak właśnie dostałem wycenę dla mojego dachu. ( 285m2, dwu spadowy, 2 lukarny, 5 okien)

Dla Euronit Ciemnoczerwonej podstawowej koszt dachówki wraz z 5 oknami, orynnowaniem, wyłazem, stopniami kominiarkismi, ławą, płotkami śniegowymi i robocizną wyszło 37500.

Dla Braasa Ciemnoczerwonego Lumino w takim samym "zestawie" jak wyżej wyszło 38700.

Dla Braasa Cisar Kasztanowy Romańska jw. wyszło 40500.

Różnice w sumie niewielkie, dlatego skłaniam się ku ostatniej opcji. Jednak sprzedawca i niby jego dekarze poradzili Euronita, ze względu na jego lepszą rzekomo trwałość, i łatwość w montażu itp.

Chciałem wiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam. Wiem wiem, że podobne tematy czy nawet te same już były. Ale każdy przypadek jest inny, patrząc chociażby z punktu wycen. I tak właśnie dostałem wycenę dla mojego dachu. ( 285m2, dwu spadowy, 2 lukarny, 5 okien)

Dla Euronit Ciemnoczerwonej podstawowej koszt dachówki wraz z 5 oknami, orynnowaniem, wyłazem, stopniami kominiarkismi, ławą, płotkami śniegowymi i robocizną wyszło 37500.

Dla Braasa Ciemnoczerwonego Lumino w takim samym "zestawie" jak wyżej wyszło 38700.

Dla Braasa Cisar Kasztanowy Romańska jw. wyszło 40500.

Różnice w sumie niewielkie, dlatego skłaniam się ku ostatniej opcji. Jednak sprzedawca i niby jego dekarze poradzili Euronita, ze względu na jego lepszą rzekomo trwałość, i łatwość w montażu itp.

Chciałem wiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

A podobno miało wszystko tanieć ... :roll:

W połowie 2007 za Braasa Romańska grafit cisar, na dach 400 m2 wielospadowy ( zdjęcie z avatarka, albo w dzienniku ), płaciłem pare tysięcy mniej niz najniższa Twoja wycena ... :D

Moim zdaniem, w ogóle zmień skład i szukaj dalej :-?

pozdrawiam, majki

Najtańsza ceramika wyszła ok. 46tys.

Na Euronita dostaje podobno 28%upustu, na Braasa 15%. Robicizny jest za ok. 10 tys. ( 35zl m2). Do tego orynnowanie, 5 okien Fakro kazde po ok. 1 tys zl. , i inne dodatki. Jak sie to rozlozy na czynniki pierwsze moim zdaniem nie jest az tak zle.

Euronit u mnie ok 2zl. po rabacie, Braas niewiele więcej...

Mam podobnie.

Wczoraj skończyli układanie brązowej podwójnej eski Euronitu.

Dekarze sobie chwalili, a mi podoba się końcowy efekt.

Cena to 2,14 brutto za dachówkę podstawową.

Ja tez mam euronit .Podwójna eska brązowa na cały dach było tylko około 18 szt uszkodzonych .Jestesmy zadowolen.i

Kupowałam w lipcu i za podstawowa płaciłam coś 2,55 ...

Ładnie materiały tanieja teraz :)

Puki co jesteśmy bardzo zadowoleni ...