Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

My właśnie też ostatnio między Braasem a Euronitem wybieraliśmy i padło na Euronit. Dekarz zadowolony, my też :)

A wcześniej u sąsiada kładli Braasa i był baardzo kruchy - to ostatecznie zniechęciło nas do niego.

Dekarz mówił, że ostatnio z Braasem to często się zdarza, ale to jego opinia.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja we wrześniu za euronit płaciłem 2,55 brutto szt. Kolor ciemnoszary.

Ale dachowcy strasznie płakali, że źle się im układa.

Jak beton im się źle układał, to nie byli fachowcy :wink: co do różnic między obiema firmami powiem tak, Braas ma lepsze powłoki (gładsze zwłaszcza Cisar ) natomiast jest trochę cieńszy od Euronita, z kolei Euronit jest bardziej porowaty, za to grubszy i moim zdaniem dokładniej wykonany niż Braas, ma trochę lepsze zamki w tym jeden dodatkowy malutki zamek a raczej wgłębienie u góry dachówki. W sumie trudno powiedzieć która lepsza firma, beton to beton , każdy spełni swoje zadanie

Wzielismy w koncu Braasa Baltycka ( czyli 2S ) w kasztanie. Byla 10gr drozsza od Romanskiej, czyli w sumie 2.20. Ale tesciowi udalo sie zalatwic drewno na laty i kontrlaty za 550zl od metra. W wycenie bylo po 850, wiec na 3 metrach bedzie prawie 1 tys taniej. Wiec luz. Prace na wiosne, mam nadzieje ze nie bedzie problemow z tym braasem :/

Jeżeli chodzi o wagę to betonowa pewnie jest trochę cięższa, bo latem po ostrej wichurze sąsiadowi ostro przeczesało dachówki (ceramika) w sumie ok 30-40 sztuk, u mnie tylko jedna była lekko przesunięta i to nie wiem czy od początku była niedokładnie położona.

No ale mi się wydaje raczej, że to kto miał do zebrania więcej dachówek z trawnika nie zalezy od tego czy to cement czy ceramika. Odpowiedni fachowiec może sprawić, że przy wielkim wietrze odleci nawet dach z blachy razem z kominem.

Wiadomo - ile dyskutantów tyle zdań - a w tym konkretnym przypadku posiadacze betonowych dachówek chwalą swoje a posiadacze ceramiki chwalą swoje :lol:

Mieszkam na wsi - niedaleko lasy - mam kilkoro sąsiadów którzy dachy swoje kryli dachówkami betonowymi - Brass na pewno reszta nie wiem - domy kryte 4 do 6 lat wstecz .

Na każdym dachu - każdym - widać mech , zabrudzenia koloru i delikatne porosty - najbardziej widoczne na kolorze ceglastym i czerwonym . Na każdym dachu mniej lub więcej porostów . Wygląda to koszmarnie .

Mam jednego sąsiada - dom kryty 5 lat temu - dachówką ceramiczną Roben jesienny liść - taka pstrokata kolorowo dachówka - angoba rzeczjasna - dach wygląda jakby go wczoraj kryli - dachówka jest przepiękna ...

Jak myślicie - dach kryłem 2 lata temu - jakie pokrycie dachu zastosowałem ??

A my wybraliśmy brassa (romańska grafit) i jesteśmy narazie zadowoleni, oglądałam z blliska euronit i brassa i zdecydowanie bardziej podobał mi się ten drugi - w powłoce cisar ładne lekko błyszczące dachóweczki i jakieś "bardziej dopracowane" w kształcie.

Jak zwykle wszystko to rzecz gustu lub ceny :wink:.

aka

Ja mam dom bardzo blisko lasu połozyłam beton .Sasiad ma obok dom na dachu ma już przeszło 8 lat dachówkę betonową wyglada ok .

MOja nawet może mchem porosnąć ..nie ma to dla mnie znaczenia ..Zresztą widziłam 7 letni euronit na dachu i byłam mile zaskoczona bo wygądał świetnie ..Jak kogoś stać(mnie nie ) to niech sobie dopłaca do ceramiki .Ja te 3 tyś różnicy wolę włożyć w lepsze okna :)Pozdrawiam