Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

462 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      120
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Wiadomo - ile dyskutantów tyle zdań - a w tym konkretnym przypadku posiadacze betonowych dachówek chwalą swoje a posiadacze ceramiki chwalą swoje :lol:

Mieszkam na wsi - niedaleko lasy - mam kilkoro sąsiadów którzy dachy swoje kryli dachówkami betonowymi - Brass na pewno reszta nie wiem - domy kryte 4 do 6 lat wstecz .

Na każdym dachu - każdym - widać mech , zabrudzenia koloru i delikatne porosty - najbardziej widoczne na kolorze ceglastym i czerwonym . Na każdym dachu mniej lub więcej porostów . Wygląda to koszmarnie .

Mam jednego sąsiada - dom kryty 5 lat temu - dachówką ceramiczną Roben jesienny liść - taka pstrokata kolorowo dachówka - angoba rzeczjasna - dach wygląda jakby go wczoraj kryli - dachówka jest przepiękna ...

Jak myślicie - dach kryłem 2 lata temu - jakie pokrycie dachu zastosowałem ??

I Twój też porośnie, to tylko kwestia czasu i odpowiednich warunków, a to że zastosowałeś wyrób ceramikopodobny to tylko kwestia Twojego lepszego samopoczucia

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I Twój też porośnie, to tylko kwestia czasu i odpowiednich warunków, a to że zastosowałeś wyrób ceramikopodobny to tylko kwestia Twojego lepszego samopoczucia

Dobre :lol: - grunt to poczucie humoru :D

Nie twierdzę że nie porośnie - podałem przykład zza okna - sąsiad z ceramicznym Robenem na dachu pięć lat i dach wygląda jak nowy , obok domy z betonowym Brasem - tożsamy czas i już porośnięte mchami ... - mnie nie trzeba lepszej rekomendacji ...

Mech mnie nie przeszkadza - bo go nie mam ... - jakbym miał - to by mi bardzo przeszkadzał - dach jest wizytówką domu , jest najbardziej widocznym , eksponowanym i rzucającym się w oczy elementem budynku , piękny, czysty dach prezentuje się bardzo ładnie i dodaje uroku każdemu budynkowi.

Jak miałby mi się nie podobać to po co miałbym weń tyle pracy i pieniędzy wkładać ?? Dach to nie kapcie które można co roku zmieniać - jak już robić coś takiego to robić dobrze i trwale żeby było piękne przez długie lata ...

Nie ma sie co licytować, każdy robi jak uważa, wybierając dla siebie rozwiązanie optymalne. Dobrze wykonany dach nas przeżyje i nie ważne jaką dachówką kryty

pozdrawiam

TINEK

P.S.

a ja mam 'nie dobrą" działkę bo z wjazdem od południa, ale chociaż od ulicy mech na dachu tak szybko nie urośnie :wink:

ale się rozgorzała dyskusja. Mech mi raczej nie grozi, a na pewno nie szybko. Nie mam lasu przy działce, drzewka ozdobne będą raczej małe :) Żadnych zacienionych miejsc, "przewiewna" działka. Wybrałem Cisara z tego względu, że ma dość gładką powierzchnię, na której ciężej będzie zatrzymywał się brud itp. Dach na pewno mnie przeżyje. Dachówka betonowa braasa, jest barwiona w masie, więc po przecięciu nie powinno być widać szarych brzegów, tak mi się wydaje. Ja osobiście też wolę wydać te 6 tyś. nie wydane na ceramiczną, na np. lepsze okna, lub chociażby sprzęt rtv czy inne bajerki. Pozdrawiam wszystkich

Mam brassa kasztanowego z powłoką cisar. Moim zdaniem wygląda całkiem nieźle. |Dekarze też nie narzekali. Przy ciętych dachówkach, mimo barwienia w masie, widać różnicę koloru, ale tylko z bliskiej odległości. Majster też namawiał mnie na zakup euronitu, ale w porównaniu z brassem wyglądał on o niebo gorzej.

świetny temat ,niedawno stanąłem przed taka sama zagadką ,wysłałem rzut dachu i otrzymałem odp

dachówka cementowa BRAAS celtycka(135m2 dachu)

Dachówka podstawowa : 1320 sztuk

spinki : 3 opakowania

gąsior podstawowy z klamrą : 35 sztuk

szczotka pod gąsior : 14mb

uchwyt łaty kalenicy : 18 sztuk

gąsior początkowy : 4 sztuki

dachówka wentylacyjna : 6 sztuk

dachówka krawędziowa LEWA : 50 sztuk

dachówka krawędziowa PRAWA : 50 sztuk

grzebień okapu : 26mb

pas nadrynnowy : 13 sztuk

obr. przyścienna : 2 sztuki

HDS : 1 sztuka

Łącznie koszt dachówki z akcesoriami wynosi 8.389,20 zł brutto

następnie poszedłem do innej hurtowni z tą wyceną ,zostawiłem rzut dachu i następnego dnia otrzymałem propozycje o 600 pln taniej a jeśli bym się zdecydował na euronit różnica na mą korzyść wyniesie 1k pln - czyli laty oraz kontralty będą prawie za friko

wiec tak to co napisałem wcześniej to zupełnie jakaś ściema jak się okazało wycena którą przedstawiłem jest z kosmosu ,gdyż udałem się do innej hurtowni i na dzień dobry powiedziano mi ze cena będzie jeszcze raz taka ze względu ze w mej pierwszej wycenie są ogromne braki ,dowiedziałem się tez ze hurtownie stosują takie małe triki ,nie przedstawiają klientowi całego kosztorysu i temu tez oferta wydaje się być bardzo atrakcyjna ,wszystko wychodzi dopiero po zakupie nagle okazuje się ze czegoś brakuje i żeby wszystko miało ręce i nogi udajemy się do hurtowni w której dokonywaliśmy zakupu ,lecz już po troszkę większej ukrytej wcześniej cenie:/

wiec tak to co napisałem wcześniej to zupełnie jakaś ściema jak się okazało wycena którą przedstawiłem jest z kosmosu ,gdyż udałem się do innej hurtowni i na dzień dobry powiedziano mi ze cena będzie jeszcze raz taka ze względu ze w mej pierwszej wycenie są ogromne braki ,dowiedziałem się tez ze hurtownie stosują takie małe triki ,nie przedstawiają klientowi całego kosztorysu i temu tez oferta wydaje się być bardzo atrakcyjna ,wszystko wychodzi dopiero po zakupie nagle okazuje się ze czegoś brakuje i żeby wszystko miało ręce i nogi udajemy się do hurtowni w której dokonywaliśmy zakupu ,lecz już po troszkę większej ukrytej wcześniej cenie:/

Dokładnie tak jak mówisz...u mnie podobnie było. Jedni uwzględniali np. okna dachowe, drudzy nie, podobnie łaty kontr łaty, przekłamania w pomiarach dachu, itd. Zaniżają a potem trzeba dopłacać. W jednej firmie za pełny kosztorys chcieli 150 zł. Trzeba być czujnym i nie spieszyć się...