Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Odświeżam temat bo sam się biore za wybór dachówki. Skłaniam się za cementową bo tańsza a chyba nie gorsza od ceramiki, ale wśród cementowych (Braas, euronit, ...) narazie nie mam żadnych faworytów i nie wiem czy głównie patrzeć na walory estetyczne czy też są jednak między nimi lepsze i gorsze jakościowo dachówki.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrz na interesujący Cię kolor, oraz gładkość powierzchni, szukaj w: Braas Cisar, Euronit Perła, Nelskamp, reszta też ok. tylko bardziej porowata weź z kazdej firmy po jednej i przyjzyj się, wybierz najmniej porowatą, reszta parametrów we wszystkich wyrobach jest na tym samym poziomie

No właśnie podam kilka szczegółów. Interesuje mnie (ciemny) grafit i nie "glazurowana". Mojej drugiej połówce nie podoba sie taka świecąca i woli matową. Wczoraj bylismy w jednym składzie oglądać dachwki. Widziałem stojak na którym były wyeksponowane dachówki Euronitu, z jednej strony profil S, a z drugiej profil Ekstra, i... z tej strony gdzie był profil Ekstra dachówki były wyraźnie porośnięte na zielono. Wokół nie było drzew, i nie ukrywam, że mocno mnie to zraziło do tej dachówki. Rozumiem, że miedzy profilem S a Ekstra różnica jest tylko w kształcie a w technologi produkcji i włąściwościach są takie same. Nie chciałbym by mój dach po kilku latach wyglądał jak te dachówki na ekspozycji. Sprzedawca mówi, że to dlatego że sa od "tej strony" (świata), ale wg mnie to nie jest żadne wytłumaczenie bo dach zawsze którąś ze swoich stron będzie także na "tej stronie". Generalnie podobał nam się Euronit profil S w graficie i bierzemy go pod uwage. Nasz dom nie ma wokół żadnych drzew, ale... tam tez nie było. Czy kilkuletni użytkownicy Euronitu moga się podzielić refleksją na temat tego dachu?

Pozostaje Ci Braas Cisar (matowy , gładki, ale jeden z najdroższych) Nelskamp również w podobnej cenie lub ten Euronit S (moim zdaniem najładnieszy ma ten grafit ze wszystkich) wybierz coś z tych firm , a będziesz zadowolony, co do porastania sprzedawca ma rację, musisz kupić sobie porządną glazurowaną ceramikę, cena x2 beton (ale i ona porośnie , tyle że później ) moim zdaniem szkoda przepłacać

Gość Akrimka
Pozostaje Ci Braas Cisar (matowy , gładki, ale jeden z najdroższych) Nelskamp również w podobnej cenie lub ten Euronit S (moim zdaniem najładnieszy ma ten grafit ze wszystkich) wybierz coś z tych firm , a będziesz zadowolony, co do porastania sprzedawca ma rację, musisz kupić sobie porządną glazurowaną ceramikę, cena x2 beton (ale i ona porośnie , tyle że później ) moim zdaniem szkoda przepłacać

Jak to 2x... bras celtycka jest po 22.5m2 a Robem plus ceramika po 30m2 ... no chyba ze sie myle..:)

A powiedzcie czy cene robi m2 dachy czy wykończenia, których potrzeba tyle samo a jak to sie ma cenowo w porównaniu poszczególnych procucentów..

Gość Akrimka

TOMASZQS,

Ponieważ jesteś w temacie, czy to prawda ze od połowy kwietnia Bras ma produkowac w polsce dachówki betonowe z powłoką Cisar... odmiana S-ki, ma sie nazywać Bałtycka z powłoką "Cisar", a cenowo ma być bardzo atrakcyjna, wychodzi jak najtanszy Roben Plus ceramika. nnych betonowych ze względu na powłoki nie biore raczej pod uwage a moze warto na jakaś inną jeszcze sie pokusić?.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Gość Akrimka
Nie wiem sprawdzę to,jest jeszcze Perła z Euronita w znacznie lepszej cenie,powłoka zbliżona do Cisar

Czy udało sie Panu ustalić szczegóły moich doniesień?

Poświetach muszę pomału podjemowac decyję co do więzby - jaki tartak, i jaka dachówka.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam, potrzebuje pomocy. Ogladalam dwie dachowki ceramiczne bogen innovo12 (czerwien szlachetna) oraz nelskamp ds10 (braz) i obie mi sie jedankowo podobaja.

Cena podobna a wybor ciezki- bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji.

Interesuja mnie opinie osob ktore cos wiedza maja doswiadczenie np w ich kladzeniu.

Zapewne firmy sie czyms roznia od siebie, moze jedna jest lepsza druga gorsza, lub tez sa jakies drobne szczegoly ktore jednak sa istotne.-gwarancje itp

Prosze sprawa pilna pozdrawiam serdecznie i licze na pomoc

Co tu można Tobie poradzić :roll: , obie to bardzo dobry wybór. Zależy co się komu podoba... Bogen to tradycyjna falista, DS10 tradycyjna zakładkowa.Może to Ci coś pomoże ? Jeżeli masz już zrobioną więźbę dachową na gotowo (tzn przyciętą na ostateczny wymiar) to lepszym wyborem będzie DS10, ponieważ jest to dachówka przesuwna, i można tak rozbić łaty, że nie będzie ciętej dachówki pod kalenicą. do Bogena potrzebna więźba na wymiar i może się zdarzyć tak, że u góry wypadnie akurat pół dachówki, choć to wielkim błędem nie jest, tylko kwestia estetyki (oczywiście i u Bogena można wszystko zrobić tak , aby wyszła cała dachówka) niemniej mniej kłopotu przy tym sprawi DS10. Może choć to Ci ułatwi wybór :D obie firmy polecam jednakowo, to bardzo dobre wyroby. Acha jeszcze jedno, przy Ds10 pójdzie mniej łat (ponieważ jest możliwy większy rozstaw łat niż w Bogenie) udanego wyboru życzę :D

Witam, potrzebuje pomocy. Ogladalam dwie dachowki ceramiczne bogen innovo12 (czerwien szlachetna) oraz nelskamp ds10 (braz) i obie mi sie jedankowo podobaja.

Cena podobna a wybor ciezki- bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji.

Interesuja mnie opinie osob ktore cos wiedza maja doswiadczenie np w ich kladzeniu.

Zapewne firmy sie czyms roznia od siebie, moze jedna jest lepsza druga gorsza, lub tez sa jakies drobne szczegoly ktore jednak sa istotne.-gwarancje itp

Prosze sprawa pilna pozdrawiam serdecznie i licze na pomoc

Innovo mają dodatkowo takie mocowanie śrubą, co klika dachówek. I ta przykręcona trzyma wszystkie dookoła siebie.

Wydaje się to być solidniejsze niż dachówki innych producentów i chyba ją wybiorę również dla siebie.

tak jak pisalam, kwestia gustu nie jest czasami najistotniejsza-nie stanowi podstawowego i jedynego kryterium. dachowka pokazywana przez ciebie martinez jest moze i super tylko ze cena jest rowniez super.

pokrycie dachowe oprocz wygladu ma spelniac okreslone funkcje i mysle wlasnie ze jak ktos chce w miare miec w miare tania dachowke ceramiczna to dwie wybrane przezemnia beda oki.