Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taką świadomość, że ceramiczna jest droższa to oczywiście mam. Czy zdecydowanie to właśnie pewien nie jestem. Ktoś może się podzielić jakimiś konkretnymi sumami, wynikającymi z zlecanych wycen ich dachów?

My naszego jeszcze do wycen nie złożyliśmy. Na razie walczymy z fundamentami. Ale ciekawość sumy za dach już nas zżera. Wkrótce pobiegamy po firmach od dachówke. Jak tylko dowiemy się czegoś, to napiszemy.

pozdrawiam

Robert

U mnie porównanie wypadło podobmnie jak u jeziera. A jak porównasz to do IBF albo Euronitu to wychodzi jeszcze taniej. Widzę ż e zdecyfowanie preferujecie Euronit niż IBF. Hmmm, muszę kupić jeszcze Euronit i porównać.

Dzięki za posty i czekam na nowe. Decyzję musze podjąc w przyszłym tygodniu.

Ja mam u siebie czeską dachówkę czarna lakierowaną, jest bomba. Wcale nie wyszło dużo drożej niż cementowa, a ceramika to ceramika, nie mowiąc już o tym że na dachówkach cementowych ze względu na dużą chropowatość jak już ktoś wyżej napisał po dłuższym/krótszym okresie pojawia się zielony mech !!! od strony północnej. Przy dachówce ceramicznej a do tego lakierowanej mozna o tym zapomnieć. Sprawdzcie ceny TONDACHu naprawdę nie są strasznie wygórowane, problem tylko polega na tym że mozna ją dostac właściwie tylko na południu Polski.

hehe "uszek" dobre. W gazetach, m.in. w muratorze piszą, że "zielony mech" pojawia się własnie na dachowkach ceramicznych a zdecydowanie rzadziej na dachówkach cementowych. No chyba, że ty masz specjalną dachówke ceramiczną ;-).

Zresztą polecam wyjazd nad morze (najlepiej Sopot i okolice promenady) i osobista ocenę, która z dachówke "łapie" zielony mech. I raczej nie bedzie to cementowa ;-).

hehe "uszek" dobre. W gazetach, m.in. w muratorze piszą, że "zielony mech" pojawia się własnie na dachowkach ceramicznych a zdecydowanie rzadziej na dachówkach cementowych. No chyba, że ty masz specjalną dachówke ceramiczną ;-).

Zresztą polecam wyjazd nad morze (najlepiej Sopot i okolice promenady) i osobista ocenę, która z dachówke "łapie" zielony mech. I raczej nie bedzie to cementowa ;-).

Zgadzam się z opinią GOŚCIA obok mnie jest od dwóch lat dach kryty ceramiką i już zielenieje od północy (żadnych drzew w około)[/b]

Kupilem i polozylem IBF w tym roku. Super jakosc, super kolor ( ceglasty ) i 30 lat gwarancji !!! Tak wiec odbarwienia i odpryski mnie nie interesuja. Na 150 m˛ dachu 20 % rabatu od aktualnych cen.

Tansze nawet od blachodachowki.

Miły Gościu ja dalej podtrzymuję to co napisałem, na dachowkach ceramicznych lakierowanych, o mchu mozna właściwie zapomnieć, jeżeli mówisz o mchu to przyglądnij się czy są to dachówki lakierowane, zapewne nie. Wiadomo, że mech pojawia się w dużej mierze jako efekt zatrzymywania się różnych zanieczyszczeń na dachówce, a jest to związane z nierównością powierzchni dachówki i nie ma się chyba co sprzeczać że dachówki lakierowane są bardziej "śliskie" i równe niż cementowe :evil:

Miły "uszku", teoria, teorią, a ja naprawde zapraszam Ciebie do Sopotu, abyś przyjrzał się które dachówki zielenieją. Sopot jak mało ktore miejsce w naszym kraju od lat "miał" dachówki. Tam będziesz miał przegląd kilku, kilkunastoletnich dachówek, zarówno cementowych jak i ceramicznych.

Zielenienie dachu związane jest z drobnoustrojami (glonami), które musza sie czymś zywić. Byc moze, droższe, ceramiczne lepiej im smakuja ;-) . Uwierz mi, mówienie, że dachówki cementowe bardziej zielenieją od ceramicznych, jest delikatnie mówiąc GRUBYM nieporozumieniem. Co zresztą potwierdza zarówno Murator (Nr 8 lub 9 z br.) jak i inne preriodyki zajmujące sie budownictwem.

Mam zamiar kupić IBF, cena 20,60 PLN za metr kw., dla mnie rewelacja.

Nie żebym reklamował Brassa, ale ostatnio w hurtwoniach jest duża promocja - mozna wywalczyć do 20% upustu na celtycką (z powłoką Lumino), czyli cena schodzi do rownych 2 zł za m2.

Jedno jest pewne - na blachodachówkę nie damy się namówić, choćbyśmy mieli mieszkać 2 lata pod dechami krytymi papą. Ale betonowa dachówka coraz bardziej nas przekonuje.

- Wygląda dobrze.

- Jej zywotność powyżej 50 lat raczej nas nie interesuje.

- Jest tańsza raczej. Gdyby było inaczej badzro silny argument 'co ceramika to ceramika' nie pozwoliłby jej zaistnieć.

Tak więc z chęcią dowiemy się cen za nasz dach tak od Brassa jak i od IBF a i o ceramiczną zapytamy.

Damy znać tutaj.

pozdrawiam

Robert

To że dachówki zielenieją to nie jest wina dachówek.

Jeżeli dom Wasz stoi w pobliżu drzew iglastych to każda dachówka wcześniej czy później porośnie mchem.

Tak samo jeśli chodzi o wyblaknięcie. Słońce, deszcz i mróz prowadzi do zmiany koloru. Jedynie dobra dachówka wyblaknie równo oby nie porobiły się łaty i nierówności

ja mam od rku euronit - jest bezbledny. kolor: grafit, do tego wszystko pod kolor: rynny, obróbki blacharskie wszystko z Lindaba. pasuje extra, na razie nie mam jeszcze tynku, ale bedzie w odcieniu szarym z domieszka niebieskiego w dwoch odcieniach - to dopiero bedzie efekt.

kiedy wybieralem, wahalem sie miedzy brasem, unibetem, prodachem i euronitem i wybralem ten ostatni bo: bras produkowany w Polsce to nie to samo co importowany klka lat temu, unibet i prodach nie odpowiadaly mi jakosciowo, tak wiec pozostal euronit - dobra jakosc, kolor na jakim mi zalezalo i przystepna cena, wynegocjowalem naprawde dobra cene. polecam. pozdr. Wit :wink: